Sunday, October 31, 2010

KEK SERIKAYA PANDAN



Salam ceria di hari minggu..taraaaaa...ni lah hasil godekan ku malam tadi..kek serikaya pandan..mmg x puas2 makan kek sarawak nih!! kalu dh rasa sepotong terus asik masyuk tau..hahaha!! seperti kek2 sarawak yg lain..rasanya sgtla lemak berkrim, moist & harum wangi pandan yg sgt menonjol ...mmg terbaekk!! timokacih wat adik akak kt sarawak nun hasue yg w/pun tgh sarat mengandung tp ttp rajen kedapur membaking..mmg best resipi kek nih..akak cnp ye!! muaaaahhh!!

Kek Pandan Serikaya

Bahan2nya:

16oz(450g) mentega golden churn180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba

Saturday, October 30, 2010

KEK BUAH CIKMANGGIS



salam..ni kek buah wat malam tadi..guna resipi dari dapur cikmanggis di putrajaya nun....nk wat pun senang & sodaap!!..resipi asal dari kawan baik cikmanggis sendiri..thanx CM for sharing this nice recipe! izinkan kita cnp resipi ye CM..lebiuuuu!!

RESIPI KEK BUAH CAMPURAN

Bahan-bahannya:

5 biji telur
375 gm buah-buahan campuran.

1/2 cawan gula-gula hangus

1 1/2 cawan gula halus
-kita guna gula perang
1 1/2 buku butter.(375 gm)

1 1/4 cawan tepung gandum biasa.

1 3/4 cawan tepung naik sendiri.

1/2 tsp mixed spice

1/2 tbsp jus limau nipis

Cara-caranya:
  • Ayak tepung gandum dan tepung naik sendiri dan gaulkan dengan buah-buahan campuran-ketepikan.
  • Pukul butter dan gula hingga kembang-jangan terlalu lama.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
  • Masukkan tepung gandum tadi dan gaul hingga rata.
  • Sementara itu masak 1/2 cawan gula hingga jadi gula hangus dan masukkan jus limau nipis.Kacau rata.
  • Tuangkan gula hangus kedalam adunan tepung tadi.lakukan dengan pantas agar gula tidak keras.
  • Gaul hingga sebati.Tuangkan kedalam loyang yang sesuai yang di alaskan dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit butter.
  • Bakar hingga masak:)

Thursday, October 28, 2010

NASI GORENG SARDIN

Salam..arini masak sempoi jek..semalam wat sambal sardin..ada belen sambal tu..kita perisikan ikannye wat nasi goreng rini..sonang kojo den!! anak2 pun suker..hehe!!! resipi main campak2 jek..boleh ikut stail memasing..kalu nk stail kita..jom layannz!!

RESIPI NASI GORENG SARDIN

Bahan2:

semangkuk besar nasi
1 biji bawang besar

3 biji bawang putih

lada hidup + cili padi (bnyk ikut suker)

belacan sebesar ibu jari

segenggam kecil ikan bilis

ikan sardin-perisikan/hancurkan-jangan halus sgt!
3 biji telur

sedikit kacang panjang (potong2)
garam
perisa

minyak secukupnya


cara2:

kisar bawang besar.bawang putih,cili,belacan & ikan bilis. panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau. kemudian masukkan isi ikan sardin dan tumis lagi. tambah telur, garam,perisa dan goreng lagi. akhir sekali masukkan nasi & sayur kacang panjang dan goreng sampai sebati & rata. siap!

Tuesday, October 26, 2010

APPLE MUFFIN


Salam bersiaran kembali setelah seminggu x berasap dapurku..spt besela tuanrumah sibuk bertugas sampai malam tiap hari(thnx a lot kpd pengunjung setia yg x jemu2 mai melawat dapurku ini walaupun tuanrumah xder..hehe!) okayla..ni br stat cuti kembali!! arini kita layan muffin epal yg sedap banget..soft & moist gitu!! kalu dulu selalu guna resipi chef wan kt sini tp kali nih try resipi kt dapur cikgu dzana lak! resipi asal oleh kim marie..kita cnp resipi dr umah cikgu ye!! thanx a million for sharing this nice recipe..jom zaass resipinye!!

RESIPI MUFFIN EPAL

Ingredients

220 g self-raising flour (used plain flour+2tsp baking powder+11/2 tsp cinnamon powder)
1/2 - 3/4 cup vegetable oil ( 1/2 cawan butter cair..)

3/4 cup buttermilk or regular milk (guna susu segar+1biji jus lemon+zest)

1/2-3/4 cup caster sugar
1 egg, lightly beaten

1 teaspoon vanilla extract

150 g added flavours (frozen raspberries, dark/milk/white choc bits, grated apple, mashed banana) (guna epal hijau parut 2 biji+
1 biji epal potong kiub kecil)

Method

1. Preheat oven to 180°C.
2. Grease muffin tins or use liners.
3. Mix all dry ingredients together and make a well.
4. Mix all wet ingredients together and pour into the well.
5. Add flavourings and mix well until just combined.
6. Place in tins and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. (mine took about 25 minutes)

Tuesday, October 19, 2010

STRAWBERRY CAKE


Salam bertemu kita di tgh malam nih..baru mandi pas balik keje..hehe!! sebelum titun..nk post entry kek besday nih jap! kek strawberry ni wat ahad semalam for my youngest lil brother shafiq yg menyambut harijadi ke 15 tahun genap hari nih..sama umur ngan anak sulongku abg bani..(geng baik pak sedara n anak sedara tau!hehe)..tp celebrate awal sikit sbb hari cuti leh masak2 sikit wat jamuan keluarga jek! utk adikku shafiq..moga sentiasa menjadi anak yg soleh dan disayangi semua ahli keluarga terutama mak & bah..coz you will always be their lil babe utk selama-lamanye! be a good boy always...lebiuuuuu!!
Resipi kek strawberry ni guna resipi
sponge cake yg biasa guna dari sweet4ever@myR, leh tgk kt sini , ada gak dulu guna resipi lain kt sini..pepun kita cnp balik la ek!

KEK SPAN STRAWBERRY

Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren (akak ganti ngan susu segar)
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh parutan kulit lemon(x letak pun)
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh strawberry emulco + sedikit strawberry flavour
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan susu,parutan kulit oren dan emulco serta strawberry flavour...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Bila sejuk boleh hias ikut suka..akak guna whipped cream dan buah peach serta almond nibs sbg hiasan.
(kita x lengser @ alas kertas pd tin kek utk memastikan kek kekal tinggi iaitu tidak kempis atau jatuh bila diterbalikkan!)

Sunday, October 17, 2010

NASI MENTEGA KISMIS


Salam berhari minggu..nasi mentega ni wat semalam..selalu guna resipi sendirik jek..leh tgk kat sini tp arini try resipi CMG..ganding ngan lauk ayam goreng berempah, ayam masak merah & acar timun..sedap! thanx mat akak cnp resipi ye!

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan. (kita guna beras siam wangi)
5 cawan air

1 cawan susu sejat
"IDEAL"
1 kiub ayam "Maggi" (optional)

2 camca besar mentega

Garam secukup rasa

1/3 cawan kismis


BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, hiris

1 batang serai, dititik

1 helai daun pandan, disimpul

1 inci halia, hiris nipis

1 kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

2 biji buah pelaga


BAHAN HIASAN
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
  2. Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
  3. Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk2 kegemeran. Selamat mencuba..

Saturday, October 16, 2010

KEK SERIKAYA SARAWAK


huhuu..kek serikaya sarawak ni wat malam tadi...waduh sedaap banget!! sgt moist, harum,lemak berkrim disukai ramai..perghh!! mmg x tahan tau godaan kek2 sarawak nih..resipi lbhkurang cam kek mata kucing yg wat aritu!! kali nih amik resipi kt dapur alongroz yg cun kt sarawak sana..mmg mantopp!! tenkiu along for this 5 star recipe..my hubby x leh berhenti makan..disarankan kengkawan wajib cuba resipi nih..mmg terbaekk wok!! lg sekali thanx a million to along..kita cnp resipi kt umah along ye..lebiuuu!!

RESIPI KEK SERIKAYA SARAWAK
(Makes 8" round/square)

INGREDIENTS:
8 oz Butter - (kita guna golden churn)
160g Caster Sugar
5 Eggs
1 tsp Ovalet
150g Serikaya

200g Condensed Milk
1 tin (170g) Nestle Cream
1 tsp Essence Vanilla
1 bottle (80-100g) Browning
150g Chocolate Horlicks (I used plain)
175g Plain Flour

METHOD:

1. Beat butter & sugar until fluffy.
Add in egg one by one while beating.

Add in the rest of the ingredients in the order while beating.

2. Pour into greased & lined tin.
Steam for 4 hours.


3. Sprinkle toasted sesame seeds if preferred (I skipped) while cake is hot.

Thursday, October 14, 2010

PAPRIK AYAM

salam..arini masak menu kegemaran abg bani lak..paprik ayam!! mmg sempoi..resipi selalu guna ada kt sini tp kali ni guna resipi kt dapur hana jopun nun..resepi asal dr makyong my.resipi. toceh2x!! hana..akak cnp resipi dari dapur hana ye...thnx..lebiuuu!

Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

Wednesday, October 13, 2010

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

Menu kegemaran kak ayin & mr laling..asam pedas..arini guna ikan tenggiri! selalu wat resipi sendiri tp arini try resipi CMG! x jauh beza bahan2nye dari yg selalu wat cuma CMG ada tambah lada hitam..thanx Mat..akak cnp resipi dari dapur Mat ye!

RESIPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 ekor ikan kembong saiz besar (kalau dapat yang segar)- kita guna seekor ikan tenggiri saiz sederhana
1 biji terung biru (jenis panjang)
2 biji tomato, belah 4 setiap biji

1/2 cawan jus asam jawa

3/4 cawan cili kisar

Garam dan secubit gula

1/2 inci halia, dititik

1/2 inci lengkuas, dititik

8 biji bawang merah*

3 ulas bawang putih*

1/2 inci kunyit hidup*

1/2 inci belacan, dibakar*

1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk lumat)

Air secukupnya

daun kesom (kita tambah)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Terung dikupas sedikit kulitnya, potong 3 dan belah 2 setiap potongan, rendam dalam air berisi sedikit garam. Ketepikan.
  2. Panaskan mintak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk lumat, halia dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  3. Masukkan terung dan ikan, tuang jus asam jawa dan biar mendidih. Tambah garam secukup rasa dan scubit gula. Kacau perlahan untuk mengelakkan ikan hancur. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak letak daun kesum boleh, nak letak bunga kantan boleh dan pasal sayur tu, ikut suka yea, kacang bendi boleh, sawi jeruk boleh dan nenas pun boleh.....ikut suka memasaing okeyyy!!!!

Monday, October 11, 2010

NASI LEMAK SAMBAL BILIS & UDANG BEREMPAH


Salam bersiaran kembali..yuhuu setelah seminggu bertugas baru arini stat cuti..leh stat masak2 balik! tapi arini masak sempoi jek..masak nasi lemak sambal ikan bilis dan udang berempah..rasanya dh berkurun x wat nasi lemak..hehe!! resipi pun sonang jek..anak2 pun suka. lagi pulak arini last day abg bani exam PMR! pasnih merdeka abiss!! ibu pun merdeka jap..huhuu! jom kita tgk resipi nih..resipi bonda tercinta..sambal ikan bilis istimewa!

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS

Bahan:
150 gm ikan bilis sudah disiang
50 gm ikan bilis utk diblender bersama bawang
3 biji bawang besar (2 biji diblender, 1 biji lg di potong2 aje)
3-5 sudubesar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
belacan sebesar ibujari
1 keping asam-leh guna air asam jawa
garam
gula
perisa jika suka
minyak


mula2 blender bawang,ikan bilis dan belacan. panaskan minyak then goreng bawang besar potong dulu sampai keemasan warnanya dan ketepikan.then goreng pulak ikan bilis hingga garing dan ketepikan. lepas tu menggunakan minyak yg masih dlm kuali tu utk menumis bahan2 kisar td sampai naik bau,kemudian masukkan cili giling.tumis sampai garing. lastly masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng sebelumtu, garam,gula,asam keping dan perisa. tumis sebentar kalau pekat sgt tambah air sikit..
(bila siap mmg sedap baunya sbb bawang potong yg digoreng tu memjadikan kuah tu lebih wangi..dan lagi tujuan kita masukkan ikan bilis kisar adalah utk memekatkan kuahnya disamping memberi rasa yg lebih ummph pada sambalnya..)

Udang berempah ni selalu wat..mmg guna resipi dari dapur
dayangjack..resipi asal guna sotong tp kita tukar ngan udang..jom layan resipinye!

RESIPI UDANG BEREMPAH


Bahan-bahan :
  • 300 g udang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)

Sunday, October 3, 2010

RED VELVET CAKE


Taraaaaa...huhuu...ni la kek besdayku yg disambut agak belated malam semalam!! celebrate besday sekali masa jamuan raya family kt umah my abang sulong..abg amin..Red velvet cake ni dh lama benor peram resipinye..mmg nk tunggu besday sendiri br nk wat..hehe!! resipi amik kt dapur ijan finland! mcm2 komen yg kita dh baca kt internetni psl rasa kek nih..almost semuanye mengatakan rasa kek ni cam pelik & unik tapi sodaapp!!! kek sgt moist & tender wif slight chocolatey taste..aarr nk citer pun susah..korang nk tau korang kena wat dan rasa sendirik!!..pepun rasa kek ni bila dh bersatu ngan ciskrim tuh mmg uummpphh!! my family seme kata sedaap banget! sekejapan potong terus lesap..hehe!! mmg melotupss!! tenkiu ijan akak cnp resipi dr blog ijan ye..resipi asal dr joyofbaking !! thanx for this marvelous recipe!!

Red Velvet Cake Recipe
recipe: Joyofbaking
source: inahar's cooking time

2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour (I used normal flour)
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons (15 grams) cocoa powder
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
2 large eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (240 ml) buttermilk – see recipe below
2 tablespoons liquid red food coloring (ijan added to 4 tablespoon)
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda
1 tespoon baking powder (ijan added this too)
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place rack in center of oven. Butter two – 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.
In a mixing bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.
In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.
In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.
Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 25 – 30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the freezer for at least an hour. (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)
Buttermilk Recipe
Add 1 tablespoon of white distilled vinegar, cider vinegar, or lemon juice to 1 cup (240 ml) of milk. Let this mixture stand 5 to 10 minutes before using.
Cream Cheese Frosting
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cup confectioner sugar
Mix everything in a big bowl and whip the cream until stiff peaks formed.
Assemble: With a serrated knife, cut each layer in half, horizontally. You will now have four layers. Place one of the cake layers, top of the cake facing down, onto your serving platter. Spread the cake layer with a layer of frosting. Place another layer of cake on top of the frosting and continue to frost and stack the cake layers. Frost the top and sides of the cake. Can garnish the cake with sweetened or unsweetened coconut.
Makes one- 9 inch (23 cm) four layer cake.