Saturday, October 30, 2010

KEK BUAH CIKMANGGIS



salam..ni kek buah wat malam tadi..guna resipi dari dapur cikmanggis di putrajaya nun....nk wat pun senang & sodaap!!..resipi asal dari kawan baik cikmanggis sendiri..thanx CM for sharing this nice recipe! izinkan kita cnp resipi ye CM..lebiuuuu!!

RESIPI KEK BUAH CAMPURAN

Bahan-bahannya:

5 biji telur
375 gm buah-buahan campuran.

1/2 cawan gula-gula hangus

1 1/2 cawan gula halus
-kita guna gula perang
1 1/2 buku butter.(375 gm)

1 1/4 cawan tepung gandum biasa.

1 3/4 cawan tepung naik sendiri.

1/2 tsp mixed spice

1/2 tbsp jus limau nipis

Cara-caranya:
  • Ayak tepung gandum dan tepung naik sendiri dan gaulkan dengan buah-buahan campuran-ketepikan.
  • Pukul butter dan gula hingga kembang-jangan terlalu lama.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
  • Masukkan tepung gandum tadi dan gaul hingga rata.
  • Sementara itu masak 1/2 cawan gula hingga jadi gula hangus dan masukkan jus limau nipis.Kacau rata.
  • Tuangkan gula hangus kedalam adunan tepung tadi.lakukan dengan pantas agar gula tidak keras.
  • Gaul hingga sebati.Tuangkan kedalam loyang yang sesuai yang di alaskan dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit butter.
  • Bakar hingga masak:)

5 comments:

  1. salam kak, rajinnya buat kek....nak sikittt..terliur tengokk

    ReplyDelete
  2. salam ina.. sempat ye buattt kek ni ilah lom pernah cuba..suke mkn kalu kakk ipar buat...tapi tak tahan manisss.. hehe

    ReplyDelete
  3. salam Inahar..eh dah bikin ya..terima kasih sb sudi cuba resepi ni..hmm lain kali nak guna gula merah lah..sihat dan nampak lebih lazat:)

    ReplyDelete
  4. Kak Ina , kek fav yan tu...simpan sepotong dua yer....

    ReplyDelete
  5. mas..sowi aar dh abis pon..klu nk akak bg kek serikaya pandan br masak hehe!!

    ilah..nnti tryla resipi kek nih..manisnye just nice jek!

    cikmanggis..iyala cm..guna gula perang..kurang manis sikit & lbh healthykan!

    azian..dah abis aar..meh kita mkn kek serikaya pandan lak..hehe!

    ReplyDelete