Sunday, October 31, 2010

KEK SERIKAYA PANDAN



Salam ceria di hari minggu..taraaaaa...ni lah hasil godekan ku malam tadi..kek serikaya pandan..mmg x puas2 makan kek sarawak nih!! kalu dh rasa sepotong terus asik masyuk tau..hahaha!! seperti kek2 sarawak yg lain..rasanya sgtla lemak berkrim, moist & harum wangi pandan yg sgt menonjol ...mmg terbaekk!! timokacih wat adik akak kt sarawak nun hasue yg w/pun tgh sarat mengandung tp ttp rajen kedapur membaking..mmg best resipi kek nih..akak cnp ye!! muaaaahhh!!

Kek Pandan Serikaya

Bahan2nya:

16oz(450g) mentega golden churn180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste
1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong
1 tin serikaya saiz sederhana

Cara-caranya:
Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba

19 comments:

  1. Nampak sungguh menggoda dengan hijau itu!

    ReplyDelete
  2. ya tuhannnn cantiknyeeeee...mcm ada berliannnn dlm tuuu berkilat...minta maiii seloyang malasnya nak bakauuu..hehehe

    ReplyDelete
  3. OMG(oh menarik giler)nampak sungguh enak..nampak lembab,rich....kena cuba:)

    ReplyDelete
  4. aduhhhh x ssh nak buatnya ya... nk cuba la...

    ReplyDelete
  5. salam...ohhhh sangat sedap! tengok resepi (belum buat lagi) dah tahu sedap!!! nak buat jugak la...C&P resepi yer..tk

    ReplyDelete
  6. hann..mmg cantek kaler tu..akak hnya guna pandan paste jek..xyah tambah coloring pun dh hijaugiler..hehe!

    ilah..kalu ada berlian kt lam kek tuh..xde bebagik kt umah jiran dah..baik simpan lam almari je..haha!

    cikmanggis..ni resepi mmg wajib wat tau!!

    ina..x susah pun..sbb bahan2 seme mmg dh ada kt dapur tu haa!

    sonata..mmg tsgtlaa sedapnye..mesti wat tau..

    ReplyDelete
  7. ainnz..tepung hongkong tuh tepung halus utk kegunaan wat kek lapis sarawak & juga pau. boleh cari kt kedai bakery..klu x guna tepung gandum bese pun x pe gak!

    ReplyDelete
  8. Salam k inahar, best nyer kek ni..ijo nye pon best..kalo dpt masok lam mulut lglah best;)

    ReplyDelete
  9. owhh .ok2 Tq :] Anyway i love ur blog!!

    ReplyDelete
  10. Salam Dik Ina...ada lagi tak....? Nak sepotong!

    ReplyDelete
  11. salam kak ina...wahhh cantik kek akak ni...ima pun dah wat tapi tak cantik kat permukaan kek tu...berkedut2...agaknya kenapa ekk...ima buat separuh adunan je...nak cuba...ternyata anak2 dan suami kata sedap sgt...nampaknya raya haji ni kena wat lagi...hihihi,harap cantik mcm kak ina punya...

    ReplyDelete
  12. seri..haha..mmg best pon sbb tu dh abih kena ngap!!

    k.watie..alaahai..dh abih la kak..xpe minggu depan cuti..kita wat lg khas utk akak ek! hehe

    ima..akak pun wat separuh adunan jer..mmg berkedut sikit atasnye tp kt foto tu nmpak licin sbb akak terbalikkan..hahaha!! tp yg penting sodaap!!

    ReplyDelete
  13. salam kak..
    amboii..hijauunya..nampak moist gitu..mesti wangii baunya

    ReplyDelete
  14. Wah kek pandan.. Sedapnya.. Mesti laju je kalau dapat makan...

    ReplyDelete
  15. salam ziarah,salam kenal

    cedapnya :)

    ReplyDelete
  16. salam kak..
    wah hijaunye...nanti lepas pantang bleh la kite try ..nak buat untuk raya haji ni...nyam..nyam..

    ReplyDelete
  17. fara..mmg wangi banget kek nih..!

    nur..mmg laju jer makan tu yg sekejap jer udah licin..hehe!

    peri pia..salam kenal ye! thnx mai umah akak..

    achik..mak aih..dh bersalin ker?? alhamdulillah..tahniah ye!! tomei sgt baby dier..geram!!

    ReplyDelete