Salam ceria di hari minggu..taraaaaa...ni lah hasil godekan ku malam tadi..kek serikaya pandan..mmg x puas2 makan kek sarawak nih!! kalu dh rasa sepotong terus asik masyuk tau..hahaha!! seperti kek2 sarawak yg lain..rasanya sgtla lemak berkrim, moist & harum wangi pandan yg sgt menonjol ...mmg terbaekk!! timokacih wat adik akak kt sarawak nun hasue yg w/pun tgh sarat mengandung tp ttp rajen kedapur membaking..mmg best resipi kek nih..akak cnp ye!! muaaaahhh!!
Kek Pandan Serikaya
Bahan2nya:
16oz(450g) mentega golden churn180g gula halus
10 biji telur ayam
90g pandan paste1 tin kecil susu manis
200g horlicks
240g tpg hong kong1 tin serikaya saiz sederhana
Cara-caranya:
Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba
Panaskan pengukus dengan api sederhana-pastikan air hampir penuh supaya air tidak mudah kering.
Pukul mentega dengan gula sampai kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu (sambil terus dipukul dengan kelajuan paling minima) sehingga habis.
Masukkan srikaya, susu manis, horlicks, pandan paste dan tepung hongkong. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati.
Gaul dengan senduk supaya adunan benar2 sekata sebelum dituangkan ke dalam loyang yg sudah dioles mentega dan ditabur tepung.
Kukus selama 4 jam. Selamat mencuba
Nampak sungguh menggoda dengan hijau itu!
ReplyDeleteya tuhannnn cantiknyeeeee...mcm ada berliannnn dlm tuuu berkilat...minta maiii seloyang malasnya nak bakauuu..hehehe
ReplyDeleteOMG(oh menarik giler)nampak sungguh enak..nampak lembab,rich....kena cuba:)
ReplyDeleteaduhhhh x ssh nak buatnya ya... nk cuba la...
ReplyDeletesalam...ohhhh sangat sedap! tengok resepi (belum buat lagi) dah tahu sedap!!! nak buat jugak la...C&P resepi yer..tk
ReplyDeletehann..mmg cantek kaler tu..akak hnya guna pandan paste jek..xyah tambah coloring pun dh hijaugiler..hehe!
ReplyDeleteilah..kalu ada berlian kt lam kek tuh..xde bebagik kt umah jiran dah..baik simpan lam almari je..haha!
cikmanggis..ni resepi mmg wajib wat tau!!
ina..x susah pun..sbb bahan2 seme mmg dh ada kt dapur tu haa!
sonata..mmg tsgtlaa sedapnye..mesti wat tau..
tepung hongkong tue tepung ape??
ReplyDeleteainnz..tepung hongkong tuh tepung halus utk kegunaan wat kek lapis sarawak & juga pau. boleh cari kt kedai bakery..klu x guna tepung gandum bese pun x pe gak!
ReplyDeleteSalam k inahar, best nyer kek ni..ijo nye pon best..kalo dpt masok lam mulut lglah best;)
ReplyDeleteowhh .ok2 Tq :] Anyway i love ur blog!!
ReplyDeleteSalam Dik Ina...ada lagi tak....? Nak sepotong!
ReplyDeletesalam kak ina...wahhh cantik kek akak ni...ima pun dah wat tapi tak cantik kat permukaan kek tu...berkedut2...agaknya kenapa ekk...ima buat separuh adunan je...nak cuba...ternyata anak2 dan suami kata sedap sgt...nampaknya raya haji ni kena wat lagi...hihihi,harap cantik mcm kak ina punya...
ReplyDeleteseri..haha..mmg best pon sbb tu dh abih kena ngap!!
ReplyDeletek.watie..alaahai..dh abih la kak..xpe minggu depan cuti..kita wat lg khas utk akak ek! hehe
ima..akak pun wat separuh adunan jer..mmg berkedut sikit atasnye tp kt foto tu nmpak licin sbb akak terbalikkan..hahaha!! tp yg penting sodaap!!
salam kak..
ReplyDeleteamboii..hijauunya..nampak moist gitu..mesti wangii baunya
Wah kek pandan.. Sedapnya.. Mesti laju je kalau dapat makan...
ReplyDeletesalam ziarah,salam kenal
ReplyDeletecedapnya :)
salam kak..
ReplyDeletewah hijaunye...nanti lepas pantang bleh la kite try ..nak buat untuk raya haji ni...nyam..nyam..
fara..mmg wangi banget kek nih..!
ReplyDeletenur..mmg laju jer makan tu yg sekejap jer udah licin..hehe!
peri pia..salam kenal ye! thnx mai umah akak..
achik..mak aih..dh bersalin ker?? alhamdulillah..tahniah ye!! tomei sgt baby dier..geram!!
sedapnya...teringin nak cuba
ReplyDelete