Wednesday, May 8, 2013

MUFFIN COKLAT CHIP

Assalamualaikum..jom kita bermapin ek..dh lama tak baking2..tetiba semalam kak ayin kata teringin nk mamam muffin ibu wat..terus ibu godek resipi muffin cekelat cip yg sgt mudah & cepat jek siap..resipi muffin coklat cip ni mmg dok selalu guna resipi yg sama jer sebab mmg dh puashati dgn hasilnya..rasanya ramai gak kengkawan blogger yg guna resipi muffin colklat ni..resipi ni hanya godek2 ngan senduk kayu jek takyah guna mixer/whisker segala..so jom zaas resipi yg sempoi nih..dulu dah ada kat sini & sini..
RESIPI MUFFIN COKLAT CIP
sumber asal - ummi, fiza nordin

Bahan:-

1 3/4 cawan tepung gandum 
1/4 cawan serbuk koko
 ( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
1 cawan gula perang

1 sk baking powder

1 sk soda bikarbonat 
1/2 sk garam
 
1 cawan fresh milk
 
1 biji telor - pukul sikit
 
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan

1 sk esen vanila
 
choc chips secukupnye


Cara :-

Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.

tips- untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bhn kering & basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yg kering & keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok..

54 comments:

  1. salam..boleh sy tau perbezaan serbuk koko dengan chocolate powder tu apa? bkn ke sama je? sbb serbuk koko dlm bhs inggeris chocolate powder. :)
    nak cuba buat resepi ni..

    http://pepelungu.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..
    sedapnya.. tinggi lak tu naik muffin ni.. mohon amik resepi ye.. nanti leh try gak..

    ReplyDelete
  3. atiqah..serbuk koko adalah cocoa powder manakala serbuk chocolate adalah chocolate powder in english..mmg ada perbezaannya sebab rasa coklat lebih sedap & harum dr rasa koko yg plain pahit jek..serbuk coklat telah diproses dari coklat bar yg menjadikan ia lebih sedap serta harganya pun lebih mahal dari cocoa powder..tq 4 asking ye!

    ReplyDelete
  4. jassnani..try jangan tak try ye! moga naik montoks juga..hehe!

    ReplyDelete
  5. Nnti nk buat gak..simpan dulu ek..resepi nya..stok coklat powder tu xde pulak...:-)

    ReplyDelete
  6. sury..guna serbuk koko pun sodap! jgn perap lama sgt resipinye takut basi kan..hahaha!!

    ReplyDelete
  7. sdpnya klu versi ceklat2 ni....klu sy makan ngalahkan budak2..

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. rohah..hahaha..mmg mak budak pun lg teruk ngalahkan bebudak kan..hehe!

    ReplyDelete
  10. ok akak. terima kasih. :) seriously sblm ni sy ingat sama je. hehe. ada cth jenama chocolate powder tak kak? teringin nk mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try mix cocoa powder n milo. Pun sedap jugak. Rasanya kat kedai baking ada choc powder tu. Mmg lebih mahal. Tp mmang cedap nyam nyam nyam.

      Delete
  11. Salam kak ina... sedapnyer mapin.. tun kalau tiba2 rasa mcm nk makan kek tp malas nk buat, mmg godek2 mapin kat dapur. senang dan sedap.

    ReplyDelete
  12. aduh memey le montoks gini kak ina...bak ckit

    ReplyDelete
  13. atiqah..jenama chocolate powder cam beryl's, van houten tp akak selalu beli bagus bakery punya kt kedai jual bhn bakeri bagus..xder jenama..hehe!

    ReplyDelete
  14. tun..mmg betui..akak lg suka wat mapin sbb lg senang kan!

    ReplyDelete
  15. zila..sowii mowiii dh abiss ek..pi wat sendirik tu..hehe!

    ReplyDelete
  16. Hello, I desire to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, so where can i
    do it please assist.

    Also visit my web site: Cheap Nike Jerseys

    ReplyDelete
  17. Sedapnya choc muffin.. Selamat Hari Ibu kak.. (maaf terlewat)

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum kak Ina cayang..
    Tq for your wish ya.
    Kak, mana hidangan ni??? Mapin choc chip tu dah habis dah. Ni cik montel datang nak mamam ni..lapoooorrrr...

    ReplyDelete
  19. naz..alahai cik montel terlambat sudaaaa..mapin montel udah licin..huhu!! nmpak gaya cikmontel kena wat sendiri ek..hehe!

    ReplyDelete
  20. Your muffins look more inviting than mine!

    ReplyDelete
  21. I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
    And it's fun to see photos of your house there and see
    Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
    attempting to use the slow internet :)

    I can't wait to hear how the soap turned out in terms
    of using it. Does it smell different since it is made with
    animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

    Love you!

    ReplyDelete
  22. X tahan tgk ne kak INA..mcm nk capai satu Jew.

    ReplyDelete
  23. kak liza..iyeke?? mesti torai ek..hehe!

    ReplyDelete
  24. zila..capai lam gambo jerla sbb dh abih lama pun..hehe!!

    ReplyDelete
  25. Salam Kak Ina...
    Sihat tak? Semoga sihat selalu..sedapnya muffin akak ni..gebu sangat dan of coz masukkan serbuk cekelat lagi sedap dari serbuk koko...dan choc chip nyer yang generes..muah muahhh memang mieza tak cukup kalau akak kasi 1 je huhuhu

    ReplyDelete
  26. Slm yang.esok nk kena buat ni
    Teringin nk mkn mupin hehe...mapin ;)

    ReplyDelete
  27. mieza..kalu x cukup satu..kena wat sendirilaa kan..hehe!

    ReplyDelete
  28. cikmanggis..try jangan tak try ye..hehe!

    ReplyDelete
  29. wahhhh xtahan tgk mupin tu lama2..sedapnya

    ReplyDelete
  30. Sdg mengugle rspi choc muffin yg paling hot tetba came across pic muffin Puan, looks so tempting, tma kasih 4 de rcpie. Wajib try test hihihi..

    ReplyDelete
  31. Suhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat

    ReplyDelete
  32. Suhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat

    ReplyDelete
  33. maleen..suhu oven 160-180 c ikut oven memasing ye!

    ReplyDelete
  34. satu cawan bersamaan brape ml ye ??? can ne nk sukat ikot cawan ye ??? sory sye bru lg nk mencuba2 hehehe

    ReplyDelete
  35. assalam.. nk tanyer..muffin ngan cupcake tu tak same ke? klu gune cup saiz 2.50oz agak2 dpt brape cup ye.. nk buat la weekend ni. terliur tgk pic tu. time kasih..

    ReplyDelete
  36. gelak ketah..satu cawan bersamaan 250ml ye! kalu sukat guna cawan mesti gunakan cawan yg sama utk sukat semua bahan kering & basah ye! harap membantu..

    ReplyDelete
  37. ecakhairul..muffin n cupcake adalah berbeza dari segi buatan dan texturenye juga..cupcake adalah serupa mcm kek tp kalu muffin selalunye tekturenye lebih gebu dan naik kembang mekar apabila dibakar dlm cup kertas yg tinggi dan cara membuatnye pun hanya godek2 sekejap jek!

    ReplyDelete
  38. time kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.

    ReplyDelete
  39. time kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.

    ReplyDelete
  40. kak susu segar bole ganti ngan susu cair x?

    ReplyDelete
  41. nak cuba buat la...time kasih share resepi muffin nie ekk...

    ReplyDelete
  42. Akak nak tnya cm na skatan 1 3/4 n 1/4 n 1/3.mf la bru blajr xslh kn.frm sabah.

    ReplyDelete
  43. assalam. kalau bakar bpe suhunya yek

    ReplyDelete
  44. Salam..nak tanye...ape beza guna gula perang n gula castor untuk muffin ni ye? Harap membantu..

    ReplyDelete
  45. Klu z guna gula perang ngan senduk kayu ok x?

    ReplyDelete
  46. maaf sy nak tanye sk tu ape. maaf sy baru nk blajar nk buat utk ibu sy. hehe

    ReplyDelete
  47. sedapppnya kek muffin cip coklat febret sgt...nk try la buat pasni..tq sharing,,sudi2 la ke blog sy yer=)

    ReplyDelete
  48. sk tuh sudu kecil dear..

    ReplyDelete
  49. Sukanya.. Simple je resepi muffin ni.. Mesti kena try ni...

    ReplyDelete
  50. Maaf semua baru perasan bnyk soklan kt sini..hehe!
    anonym..iye boleh ganti susu segar dgn susu cair

    sukatan 13/4 tu maknanye 1 caw campur 3/4 cawan tepung. harap membantu ye!

    suhu bakar adalah pd 170-180c ikut oven memasing ye!

    penggunaan gula perang akn memberi lebih keharuman pada muffin coklat ni dan rasa yg lebih sedap kurang manis banding ngan gula castor.

    kalu taknak guna gula perang pun ok dan kalau xnak guna senduk kayu pun xper cuma pastikan whisk adunan hanya sebentar sekadar rata jer ye utk mengelakkan muffin jd keras hasilnye klu terlebih pukul.

    waniera..sk tu adalah bermaksud sudu kecil ye!

    fazliana & sheila..mekaseh dan sila la cuba resipi ni ye!

    ReplyDelete
  51. salam kak, boleh bertanya hidangan ni untuk berapa cupcake ya ?

    ReplyDelete