Assalamualaikum..jom kita bermapin ek..dh lama tak baking2..tetiba semalam kak ayin kata teringin nk mamam muffin ibu wat..terus ibu godek resipi muffin cekelat cip yg sgt mudah & cepat jek siap..resipi muffin coklat cip ni mmg dok selalu guna resipi yg sama jer sebab mmg dh puashati dgn hasilnya..rasanya ramai gak kengkawan blogger yg guna resipi muffin colklat ni..resipi ni hanya godek2 ngan senduk kayu jek takyah guna mixer/whisker segala..so jom zaas resipi yg sempoi nih..dulu dah ada kat sini & sini..
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan:-
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko ( i used chocolate powder..hmm rasanye lg power!!)
1 cawan gula perang
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan
1 sk esen vanila
choc chips secukupnye
Cara :-
Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.
tips- untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bhn kering & basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yg kering & keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok..
salam..boleh sy tau perbezaan serbuk koko dengan chocolate powder tu apa? bkn ke sama je? sbb serbuk koko dlm bhs inggeris chocolate powder. :)
ReplyDeletenak cuba buat resepi ni..
http://pepelungu.blogspot.com
assalamualaikum..
ReplyDeletesedapnya.. tinggi lak tu naik muffin ni.. mohon amik resepi ye.. nanti leh try gak..
atiqah..serbuk koko adalah cocoa powder manakala serbuk chocolate adalah chocolate powder in english..mmg ada perbezaannya sebab rasa coklat lebih sedap & harum dr rasa koko yg plain pahit jek..serbuk coklat telah diproses dari coklat bar yg menjadikan ia lebih sedap serta harganya pun lebih mahal dari cocoa powder..tq 4 asking ye!
ReplyDeletejassnani..try jangan tak try ye! moga naik montoks juga..hehe!
ReplyDeleteNnti nk buat gak..simpan dulu ek..resepi nya..stok coklat powder tu xde pulak...:-)
ReplyDeletesury..guna serbuk koko pun sodap! jgn perap lama sgt resipinye takut basi kan..hahaha!!
ReplyDeletesdpnya klu versi ceklat2 ni....klu sy makan ngalahkan budak2..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleterohah..hahaha..mmg mak budak pun lg teruk ngalahkan bebudak kan..hehe!
ReplyDeleteok akak. terima kasih. :) seriously sblm ni sy ingat sama je. hehe. ada cth jenama chocolate powder tak kak? teringin nk mencuba..
ReplyDeleteTry mix cocoa powder n milo. Pun sedap jugak. Rasanya kat kedai baking ada choc powder tu. Mmg lebih mahal. Tp mmang cedap nyam nyam nyam.
DeleteSalam kak ina... sedapnyer mapin.. tun kalau tiba2 rasa mcm nk makan kek tp malas nk buat, mmg godek2 mapin kat dapur. senang dan sedap.
ReplyDeleteaduh memey le montoks gini kak ina...bak ckit
ReplyDeleteatiqah..jenama chocolate powder cam beryl's, van houten tp akak selalu beli bagus bakery punya kt kedai jual bhn bakeri bagus..xder jenama..hehe!
ReplyDeletetun..mmg betui..akak lg suka wat mapin sbb lg senang kan!
ReplyDeletezila..sowii mowiii dh abiss ek..pi wat sendirik tu..hehe!
ReplyDeleteHello, I desire to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, so where can i
ReplyDeletedo it please assist.
Also visit my web site: Cheap Nike Jerseys
Sedapnya choc muffin.. Selamat Hari Ibu kak.. (maaf terlewat)
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Ina cayang..
ReplyDeleteTq for your wish ya.
Kak, mana hidangan ni??? Mapin choc chip tu dah habis dah. Ni cik montel datang nak mamam ni..lapoooorrrr...
nur..mekaceh ye nur!
ReplyDeletenaz..alahai cik montel terlambat sudaaaa..mapin montel udah licin..huhu!! nmpak gaya cikmontel kena wat sendiri ek..hehe!
ReplyDeleteYour muffins look more inviting than mine!
ReplyDeleteI love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
ReplyDeleteAnd it's fun to see photos of your house there and see
Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
attempting to use the slow internet :)
I can't wait to hear how the soap turned out in terms
of using it. Does it smell different since it is made with
animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?
Love you!
X tahan tgk ne kak INA..mcm nk capai satu Jew.
ReplyDeletekak liza..iyeke?? mesti torai ek..hehe!
ReplyDeletezila..capai lam gambo jerla sbb dh abih lama pun..hehe!!
ReplyDeleteSalam Kak Ina...
ReplyDeleteSihat tak? Semoga sihat selalu..sedapnya muffin akak ni..gebu sangat dan of coz masukkan serbuk cekelat lagi sedap dari serbuk koko...dan choc chip nyer yang generes..muah muahhh memang mieza tak cukup kalau akak kasi 1 je huhuhu
Slm yang.esok nk kena buat ni
ReplyDeleteTeringin nk mkn mupin hehe...mapin ;)
mieza..kalu x cukup satu..kena wat sendirilaa kan..hehe!
ReplyDeletecikmanggis..try jangan tak try ye..hehe!
ReplyDeletewahhhh xtahan tgk mupin tu lama2..sedapnya
ReplyDeleteSdg mengugle rspi choc muffin yg paling hot tetba came across pic muffin Puan, looks so tempting, tma kasih 4 de rcpie. Wajib try test hihihi..
ReplyDeleteSuhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat
ReplyDeleteSuhu oven dia....berapa ye....baru nk belajar buat
ReplyDeletemaleen..suhu oven 160-180 c ikut oven memasing ye!
ReplyDeletesatu cawan bersamaan brape ml ye ??? can ne nk sukat ikot cawan ye ??? sory sye bru lg nk mencuba2 hehehe
ReplyDeleteassalam.. nk tanyer..muffin ngan cupcake tu tak same ke? klu gune cup saiz 2.50oz agak2 dpt brape cup ye.. nk buat la weekend ni. terliur tgk pic tu. time kasih..
ReplyDeletegelak ketah..satu cawan bersamaan 250ml ye! kalu sukat guna cawan mesti gunakan cawan yg sama utk sukat semua bahan kering & basah ye! harap membantu..
ReplyDeleteecakhairul..muffin n cupcake adalah berbeza dari segi buatan dan texturenye juga..cupcake adalah serupa mcm kek tp kalu muffin selalunye tekturenye lebih gebu dan naik kembang mekar apabila dibakar dlm cup kertas yg tinggi dan cara membuatnye pun hanya godek2 sekejap jek!
ReplyDeletetime kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.
ReplyDeletetime kasih sbb reply. sy dah buat dpt 27 cup saiz 2.50oz. tp masalah sebelum kua oven npk cantik bukit nyer merekah..bila kua oven dia jd rata je.. heran la..kenapa ye.. tp.... rasa muffin tu mmg sedap. moist sesangat..ditambah plak dgn coklat chip..anak2 mkn laju je.. mkn panas2 lg sedap. time kasih share resepi. nk buat lg sampai jd mcm dlm pic tu.
ReplyDeletekak susu segar bole ganti ngan susu cair x?
ReplyDeletenak cuba buat la...time kasih share resepi muffin nie ekk...
ReplyDeleteAkak nak tnya cm na skatan 1 3/4 n 1/4 n 1/3.mf la bru blajr xslh kn.frm sabah.
ReplyDeleteassalam. kalau bakar bpe suhunya yek
ReplyDeleteSalam..nak tanye...ape beza guna gula perang n gula castor untuk muffin ni ye? Harap membantu..
ReplyDeleteKlu z guna gula perang ngan senduk kayu ok x?
ReplyDeletemaaf sy nak tanye sk tu ape. maaf sy baru nk blajar nk buat utk ibu sy. hehe
ReplyDeletesedapppnya kek muffin cip coklat febret sgt...nk try la buat pasni..tq sharing,,sudi2 la ke blog sy yer=)
ReplyDeletesk tuh sudu kecil dear..
ReplyDeleteSukanya.. Simple je resepi muffin ni.. Mesti kena try ni...
ReplyDeleteMaaf semua baru perasan bnyk soklan kt sini..hehe!
ReplyDeleteanonym..iye boleh ganti susu segar dgn susu cair
sukatan 13/4 tu maknanye 1 caw campur 3/4 cawan tepung. harap membantu ye!
suhu bakar adalah pd 170-180c ikut oven memasing ye!
penggunaan gula perang akn memberi lebih keharuman pada muffin coklat ni dan rasa yg lebih sedap kurang manis banding ngan gula castor.
kalu taknak guna gula perang pun ok dan kalau xnak guna senduk kayu pun xper cuma pastikan whisk adunan hanya sebentar sekadar rata jer ye utk mengelakkan muffin jd keras hasilnye klu terlebih pukul.
waniera..sk tu adalah bermaksud sudu kecil ye!
fazliana & sheila..mekaseh dan sila la cuba resipi ni ye!
salam kak, boleh bertanya hidangan ni untuk berapa cupcake ya ?
ReplyDeleteMohon share ye kak..tQ kak
ReplyDelete