Tuesday, April 23, 2013

BLUEBERRY CHEESE TART

  
 
Assalamualaikum..tu diaaaa..sudah mari cistatku yg dh berkurun  tak ku buat..rasanya kali terakhir operasi cistat adalah 2 tahun lepas kat sini..hehe!! sebelum tu gak wat guna resipi yg berbeza di sini..wah  lama betui kan..tulaa masalahnye nk tunggu kerajinan menguli doh pastri tu laa yg paling malass sekali kan..tetiba arini rajin lak ek..huhuu! tapikan sekali dapat merasa yg homemade punya mmg takleh stop kan mengunyah cistat nih..mmg perghhh!! terbaekk wa cakap lu woo..huhu!! masih setia ngan resipi oleh azita zain..mmg puashati! okayla kita terus layan resipinya ye...

RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART
resipi asal - azita zain
sumber - inahar's cooking time

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon


Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
***utk filling ni kita guna resipi yg berbeza sikit spt dibawah ini:
125 gm cream cheese 
30 gm gula kastor 
1/2 biji telur
 
1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya
 
20 ml whipped cream

bluberi filling/jem

Cara-caranya:

Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

29 comments:

  1. amboi...gebunya cheesetart akak doktor ni. mesti puas makan ^^

    ReplyDelete
  2. sedapnyerrr..... tun blom berjaya nk kumpul kerajinan wat cistat nih..

    ReplyDelete
  3. Puan doktor ni sesekali brsiaran..menggoda hidangan nya

    ReplyDelete
  4. cheq sue..mmg gebus gebas tau..hehe!

    ReplyDelete
  5. tun..tu la pasal akak pun bertahun nk kumpul kerajinan ni haa..hahaha!

    ReplyDelete
  6. kakerna..sekali sekala jek kak..bila terrajin hehe!

    ReplyDelete
  7. rohah..kalu ngencess kena wat sendiri ek..hehe!

    ReplyDelete
  8. Pewiittt...montok nya...byk buh cis..bak sini le sebalang nk rasa..sbb kite pun malas nk nguli doh nya...hehheheh

    ReplyDelete
  9. Wah...belum makan lagi dh rasa kesedapannya!
    Nyum...nyum....nyum!

    ReplyDelete
  10. haaaaaaaaaa... tu dia! Macam berjanji2 lak kita kannnnn, hiks!

    ReplyDelete
  11. wow rajinnya..akak tak rajin sebab malas nak buat kulitnya

    ReplyDelete
  12. azita..mekacehh ye for sharing resipi yg best nih!

    ReplyDelete
  13. sury..jgn kata sebalang..sebiji tart pun dh xder..licin sudaa masuk pewutt! hehe!

    ReplyDelete
  14. seri kandi..jom tukor2 balang nak?? hehe!

    ReplyDelete
  15. kak ina..tetiba jek terajin kak..tp nnti nk try gak crust readymade kt kedai bakery tu..lg sempoi kan kak..tinggal wat filling jek!

    ReplyDelete
  16. Adeehhh... sakit mata ku melihat inti blueberry tu...oh! ini tart punya macamkan...kita punya peberet tau!

    ReplyDelete
  17. amie..sakit mata ek..pi main jauh2..hahaha!!

    ReplyDelete
  18. hakakkkk.... miss u. so muchhhhh! cantik bona cisetat akak tuhh... geram nengok!!

    ReplyDelete
  19. hana..mekacehh..klu geramm pi wat sendirik ek..haha!

    ReplyDelete
  20. Sangat menggoda.. Kak Ina buat saya teringin nak makan cistart.. ;)

    ReplyDelete
  21. Hi there, just became alert to your blog through Google, and
    found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

    Here is my blog post ... Abercrombie

    ReplyDelete
  22. nur..dh lama abiss dh nur..kena wat sendiri la tu..hehe!

    ReplyDelete
  23. anonymous(abercrombie)..thanx 4 visiting my blog ya!

    ReplyDelete
  24. Hello. And Bye.

    ReplyDelete
  25. tgk cistart ni mmbuatkn QH jdi tringin nk buat juga la..mmg lama dh xbuat..hihi

    ReplyDelete