RESIPI BLUEBERRY CHEESE TART
resipi asal - azita zain
sumber - inahar's cooking time
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin/butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
125 gm cream cheese
30 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 biji lemon-ambil parutan kulitnya
20 ml whipped cream
bluberi filling/jem
Cara-caranya:
Krimkan cheese sampai licin dan gebu,masukkan gula dan butter ,pukul sampai sebati.Kemudian masukkan telur & whip cream,pukul lagi hingga kembang .
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara ( rujuk gambar di dapur azita ye) :
- Tart crust yang sedia untuk dibakar.
- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman azita...) :
- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
amboi...gebunya cheesetart akak doktor ni. mesti puas makan ^^
ReplyDeletesedapnyerrr..... tun blom berjaya nk kumpul kerajinan wat cistat nih..
ReplyDeletePuan doktor ni sesekali brsiaran..menggoda hidangan nya
ReplyDeletecheq sue..mmg gebus gebas tau..hehe!
ReplyDeletetun..tu la pasal akak pun bertahun nk kumpul kerajinan ni haa..hahaha!
ReplyDeletekakerna..sekali sekala jek kak..bila terrajin hehe!
ReplyDeleteala kak...ngencess la kita..
ReplyDeleterohah..kalu ngencess kena wat sendiri ek..hehe!
ReplyDeleteTerbaeekkkk...!
ReplyDeleteTerbaeekkkk...!
ReplyDeletePewiittt...montok nya...byk buh cis..bak sini le sebalang nk rasa..sbb kite pun malas nk nguli doh nya...hehheheh
ReplyDeleteWah...belum makan lagi dh rasa kesedapannya!
ReplyDeleteNyum...nyum....nyum!
haaaaaaaaaa... tu dia! Macam berjanji2 lak kita kannnnn, hiks!
ReplyDeletewow rajinnya..akak tak rajin sebab malas nak buat kulitnya
ReplyDeleteazita..mekacehh ye for sharing resipi yg best nih!
ReplyDeletesury..jgn kata sebalang..sebiji tart pun dh xder..licin sudaa masuk pewutt! hehe!
ReplyDeletekak haliza..nom..nom..nomm!!
ReplyDeleteseri kandi..jom tukor2 balang nak?? hehe!
ReplyDeletekak ina..tetiba jek terajin kak..tp nnti nk try gak crust readymade kt kedai bakery tu..lg sempoi kan kak..tinggal wat filling jek!
ReplyDeleteAdeehhh... sakit mata ku melihat inti blueberry tu...oh! ini tart punya macamkan...kita punya peberet tau!
ReplyDeleteamie..sakit mata ek..pi main jauh2..hahaha!!
ReplyDeletehakakkkk.... miss u. so muchhhhh! cantik bona cisetat akak tuhh... geram nengok!!
ReplyDeletehana..mekacehh..klu geramm pi wat sendirik ek..haha!
ReplyDeleteSangat menggoda.. Kak Ina buat saya teringin nak makan cistart.. ;)
ReplyDeleteHi there, just became alert to your blog through Google, and
ReplyDeletefound that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!
Here is my blog post ... Abercrombie
nur..dh lama abiss dh nur..kena wat sendiri la tu..hehe!
ReplyDeleteanonymous(abercrombie)..thanx 4 visiting my blog ya!
ReplyDeleteHello. And Bye.
ReplyDeletetgk cistart ni mmbuatkn QH jdi tringin nk buat juga la..mmg lama dh xbuat..hihi
ReplyDelete