As-salam...hollaaaaa..puan doc muncul kembali..hehehe!! perasan cam best jek..haha..pepun bertemu kembali diruangan ini setelah lama bertapa..uishh..windu banget kt uollss..hrp2 semenye sihat2 belaka ye! okaylaa rini puan doc stat bercuti..tp spt bese br nk warm up kena wat resipi yg senang2 jek..hehe! taraaa...apple puff nih br jek kuar oven..adehh!! pepanas lagi ni tau..tp sape teringin lehla layan gambo je ek..resipi amik kt hero malaya femes ames laa..sape lg kalu bukan Cik Mat Gebu kita nun di sedenak sana..tp CMG wat style bulat2..kita wat style bese jek..xyah nk terap2 lagi..hehe! kalu korang nk tgk puf yg cantik menawan leh pi ke dapur CMG ye! izinkan akak cnp resipi kt dapur mat ye..tenkiuuu!!!
RESIPI APPLE ALMOND PUFF
BAHAN-BAHANNYA :-)
Pastry Puff secukupnya -kita guna jenama kawan puff 4"X4"
2 biji epal hijau
1/3 cawan kismis
1 camca besar serbuk badam
1 batang kayu manis -kita guna cinnamon powder jek
2 camca besar mentega
1 camca besar gula perang (brown sugar)
1/4 camca teh garam
1/2 camca teh tepung jagung
1/2 biji lemon-parut kulit serta jusnye -kita tambah sendiri ni
CARA MEMBUATNYA:-)
- UNTUK INTI :- Kupas epal hijau tadi, buang empulur dan dadu kecil2. Dalam periuk, panaskan mentega, masukkan kayu manis, epal dan kismis, goreng hingga harum, masukkan gula peerang dan kacau rata. Kecilkan api dan masak hingga epal lembut. Tambah badam kisar, garam dan tepung jagung. Kacau rata dan biar inti pekat dan kelihatan kering sedikit, tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
- UNTUK APPLE ALMOND PUFF PIE :- Canai puff pastry setebal 3 mm, terap dengan acuan bulat berukuran 3.5 inci sebanyak 2 keping. Isi 1 1/2 camca teh inti tadi, sapu sedikit kuning telur pada tepi2nya dan tutup dengan 1 keping lagi, kemas2 kan dan tekan dengan garfu sekeliling pastry tadi. Kemudian, bulat corak atas permukaan pastry (macam dalam gambar). Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven pada suhu 19oC selama 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang. Menghasilkan kurang lebih 8 - 10 biji, bergantung pada saiz acuan...