RESIPI PAU
Bahan-bahan
Cara-cara - 250g (2 1/2 cwn) tpg pau diayak ( tpg gandum pun bleh)
- 3g (3/4 sudu teh) yis kering
- 2g (1/2 sudu teh) baking powder
- 50g (4 sudu makan) gula castor
- 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
- 2g (1 sudu teh) bread softener
- 1/2 cawan air suam
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
- ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
- Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
- ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian
- Masukkan inti dan tutup kemas.
- Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
- ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
- Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
- ***Tips : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu dan utk pau yg sentiasa panas dan lembut, letakkan dlm rice cooker di atas nasi (jika mempunyai rice cooker yg ade pengukus).
Fuh..mmg tergoda ler tengok pau tu..nampak gebu dan lembut jer..akak,baling ler sebijik mai sini...kita dinner ngan air sup jer.. :)
ReplyDeleteassalam kak ina, cantik putih gebus jer pau ni kak...nk juga seketoi...hehe
ReplyDeleteWah gebunya...nak sebijik....
ReplyDeletewow..gebunya....putih melepak pau akak....cantik la...
ReplyDeletegeram mas tengok.....
ina....cantik gebu kan pau tu... jeles tau... bila ucu buat selalu kulit dia berkedut bila kuar dari periuk kukus... pau tu ina cucuk kolagen ke huhu... bg ucu petua sikit...
ReplyDeleteSalam kak Ina..
ReplyDeleteEmmm..pau..Memang best giler pau ikut resepi ni kan..Gebuss abis..Naz pun dah pernah try..Suka sgt guna resepi ni berulang kali..
dDR.ina..inti kelapa baru buat semalam..saje je la doc ni..
ReplyDeletenoorma..uish kalu akak baling pau tuh dh x gebu la lagi..hehe!
ReplyDeletenieza..sowii dh abih pun! kena wat sendiri ler nmpak gaya..hehe!
azian..dh abih aarr!! cian dier..
mas..nnti trylaa resipi ni mmg gebuss putih tau hasilnye..best sgt!
ucu ana..hahaha kalu nk cucuk kolagen pau tu ..kena bikin kt klinik laa jawabnye..huhuu! tp ucu try laa resipi nih mmg confirm menjadi punyer!
naz..mmg laa..akak pun dh berkali2 guna resipi nih..sgt puashati kan!
kak erna..hahaha mcm tau2 jer akak wat inti kelapa kan..
ReplyDeletekakak Dr,putih melepak pau ni..gbus plak tu...klu dekat lama dah masuk meminang 3,4 ketui :))))
ReplyDeletedeliah..buat ape nk masuk minang..ngaap terus jer..hahaha!!
ReplyDeletePandai Ina buat pau tu, gebu betul lah. Tapi terus terang akak kata kan akak ni kalau bab2 roti ke atau pau macam ni tak berani nak mencubanya, sebab takde Bread Maker, nak uli pakai tangan tak berapa nak larat. Hehehehe makan je akak larat
ReplyDeleteSalam,akak =0)
ReplyDeletewow!tergoda nengok pau tuh..
ada masa nanti, saya nak cuba resepi nih.
wow tirguda tgk pau doc tu..nak sikit..mesti da abis lah agaknya tu ya..selalu lambat lah sekarang ni..
ReplyDeletek.aidah..tu laa sebenornye kita guna tangan je uli tuh sbb tetiba BM tu majuk lak..agknye sbb dh lama x gunapaki kot..huhuu!
ReplyDeletevivi lim..cuba jgn x cuba ye!
k.anim..mmg dh abih pungg..hehe!
salam..
ReplyDeletewah.. pau gebu.. nak mintak sure dah abis.. mintak cnp resepi je la.. kak, klu guna breadmaker 10min je ye?..
kak inaa... walaupun terlambat komen, tapi melihat kegebuan pau ni nak komen jugak..giler gebu kak saya tengok..geram betul..tapi bila saya buat, sah tak gebu mcm ni
ReplyDeleteputih mulus dan gebu, sungguh memikat kalbu.... nak kena try test jugak ni
ReplyDeleteare_u..iyala ayu kalu guna BM kena sekejap jek..xyah lelama sbb takut nnti texture pau agak kering!
ReplyDeleteizah..alaa akak tgk masakan kamu seme mejadi!! tiptop tau!! kalu wat pau nih sure melotupss kegebuannye..hehe!
ibuintan..nnti tryla ye resipi nih..insyaallah menjadi!
salam kak..hari ni tryla buat pau ikut adunan mcm kat sini cuma saya xde bread softner..heranlah saya..tiap kali buat doh pe2 yg gune yis..mesti x naik..kali pertama je buat bun sosej doh naik..pas2tu smpi skg xnaik2..sedih betul huhu..td dah siap air didih nak kukus la pau, pelapik kukusan pula jatuh dalam air didih..loose kot..kiciwa je ase nak buat kueh2 ni huhu
ReplyDeletefawwaznuha..laa iyeke?? cian dier..mungkin yis yg diguna tu dh x berapa elok kot?? kalu yis elok selalunye mesti naik gebu punyer! (akak selalu guna brand mauripan)pepun hrp x hilang semangat utk mencuba ye!!
ReplyDelete