Monday, January 31, 2011

NASI MINYAK SEMPOI!


Salam bersiaran kembali dari puan doc..hehe!! okaylaa.setelah seminggu mamam kt kedai mamak near my clinic..br arini dapat berasap dapurku..arini masak spesel sikit sbb dh lama x makan nasi berkaler2 nih..(my kids seme sebut nasi kaler2 utk nasi selain nasi putih..hehe!) x kisahlaa asalkan diorang suker kaan.. Sebenarnya guna resipi nasi minyak hujan panas nmpak kt dapur ummi (sumber asal dr MyR) tp maleh nk guna pewarna warna warni tu so kita wat sempoi jek..tp nasi tu nmpak kekuningan sikit sbb guna minyak yg wat goreng ayam kunyit sebelum tuh..jadi xleh nk sebut nasi minyak hujan panas..jd nasi minyak sempoi jek laa..hehe!! nasi ni makan ngan lauk ayam merah, kurma telur & sayur buncis goreng (xleh wat acar timun nenas sbb lam peties ada stok buncis jek..huhu!) So jom tengok resipi..minta izin ummi cnp resipi nasi minyak kt sini ye! thanx ummi cayang..muaaah!!

RESIPI NASI MINYAK HUJAN PANAS

Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit. (kita guna beras siam wangi)
5 cawan air

2 kiub pati ayam

2 helai daun pandan

pewarna merah, hijau dan kuning
- (kita x letak pun)

Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang

1/2 biji bawang besar - mayang

2 sudu besar minyak masak

1 sudu besar minyak sapi

1 batang kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga


Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.

Monday, January 24, 2011

CHOCOLATE CAKE- the SUPERMOIST one!!!

Salam bersiaran di tengahmalam yg dingin nih..cewaahh!!! ekceli tuanrumah baru balik dari keje.. x sempat mandi lg terus ngadap pc..hehe!! bukan ape...saje nk tunjuk kek cekelat yg kita wat malam minggu ritu tp br ni la sempat nk wat tayangan perdana..minggu nih puan doc dh stat bertugas kembali hingga malam..tu yg kita updet yg mana sempat jek!! yg penting kena post menu yg menarik lg melotupss kaaaan!! begitu juga kek cekelat nih yg tersgtla sedapnye..resipi amik dr dapur cikgu dzana kt batu pahat nun..cikgu dzana pung amik resipi dari dapur alongroz!! bak kata kedua2 cikgu dzana & alongroz..kek ni mmg rating 5 star ..sgt moist,rich creamy & very chocolatey..definitely the BEST CHOCOLATE CAKE yg kita pernah wat..melotupss uuu!!! tp spt bese puan doc ni mmg sedang kemalasan yg amat..kek yg sepatutnye dikukus tp telah dibakar secara waterbath oleh puan doc..wakaka!! tp hasilnye tetap maintain very the moist one!!! ia bertambah moist & sedap lepas disimpan semalaman..perghh!! my kids mmg suker banget..millions of thanx wat cikgu & alongroz ye...pasnih mmg akan wat berkali2 lagi cam cikgu dzana yg dh ulangtayang kek nih 3 kali gak..hehe!! cayaang korang...muaaah!! so jom kita zaaasss resipi..minta izin kt cikgu utk cnp resipi ye..lebiuu!!

RESIPI KEK COKELAT MOIST KUKUS
Sumber: AlongRoz MYresepi

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
1 tin Susu Isian Cair*

200g Minyak Masak Sayuran*

250g Susu Pekat*

4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..

250g gula kastor*

150g Tepung Gandum

1 st Bic Soda

1st Baking Powder


Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. **(kita bakar secara waterbath @ 180c selama 50-60 minit)**
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ganache. (ganache x wat sbb mmg dh just nice kemanisannye)



Saturday, January 22, 2011

BUBUR CANDIL

Yuk mamam bubur candil aka bubur butir nangka di petang sabtu nan nyaman nih..sedap wehh!! resipi sonang jek! dulu wat kt sini...jom layaaannzz!!

RESIPI BUBUR CANDIL

Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung beras pulut
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
  • 1 sudu makan halba
  • garam
  • daun pandan
Cara-cara
  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.

Thursday, January 20, 2011

MEE HOON GORENG TAUCU


Salam & hepi holiday utk seme ye..arini thaipusam xleh kuar umah sbb jalan batu caves jem tahap gaban. takleh la nk bersiar2 bawa anak jenjalan..terperuk kt umah jela jawabnye..hehe! okaylaa..pepun jom kita layan menu meehoon tauco yg sedap nih..resipi dari dapur ayu singapore..mmg marveles!! thanx ye ayu..akak minta izin cnp resipi ye..muaah!

RESIPI MEE HOON GORENG TAUCU

bahan2:

400g mee hoon direndam hingga lembut
*50g udang kering direndam
*3 biji bawang putih
*11/2 biji bawang besar
4 sudu besar taucu di tumbuk kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin)
5 sudu besar cili kisar
udang sederhana besar
sawi secukupnya
taugeh secukupnya
garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
(*bahan kisar)


Hiasan:-

tauhu goreng dihiris (optional)
daun kucai-(optional)
telur dadar yang dihiris halus-(terlupa buat)
jus limau
cili jeruk
bawang goreng


Method:-
Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.

Wednesday, January 19, 2011

KEK LAPIS PRUNE



Salam rindu..alhamdulillah dapat kembali bersiaran..tp xleh lelama ye! okay..ni kek lapis prune masak malam tadi. ekceli kita guna resipi kek lapis velvet tapi kita ganti hawflakes ngan buah prune..pastu dek kemalasan nk kuarkan pengukus..kita wat stail bakar je laa..hehe!! tp hasilnya sedap gak (cuma cara kukus mungkin lebih moist).. resipi kek kukus velvet kt sini & sini! okay laa..daaaa!!

Saturday, January 8, 2011

KUIH KAYU KERAMAT & SAUSAGE CHEESEROLL

Menu petang ini..layaaaan!!

sausage cheeseroll bersalut nestum..feveret adam..alaa wat mudah jekan..cuma kt luar tu kita guna nestum sbb breadcrumb xder!

ni lak kuih kayu keramat..goreng yg frozen (kirim kawan beli kt trengganu) dulu pernah wat sendiri homemade punyer..leh klik kt sini! kalu makan kuih nih memang xleh henti ngunyah..sedap tul (lagi sedap dari cakui..sbb texturenye lbh padat dan kurang berminyak..x muak makan)..yg beli frozen nih mmg dh sedikit manis so xyah cicah2 ngan kuah bagai sbb mmg dh sodaap!!

Thursday, January 6, 2011

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES




Salam bersiaran kembali dan tidak lupa ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2011 wat seme kengkawan ye! alahai spt besela tuanrumah terlambat nk wish sbb awal tahun nih mmg sibuk ngan persekolahan anak2..mcm2 hal nk diuruskan. arini br dpt bernafas sikit..leh la kita mengupdet blog yg dh hampir usang nih..hehe! alaaa..dh windu membaking so rini kita wat brownie nih yg sgt mudah disediakan..cuma godek2 guna senduk jek pastu bakar..senang banget tp hasilnye sgtlaa memuaskan hati..timokaceh wat alongroz yg sudi berkongsi resipi best nih..resipi asal dari dapur wani..thanx to both!! mmg mantopp!! korang silala cuba nnti yek! jom tgk resipi..kita cnp dari dapur along ye.muaahh!
RESIPI CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
resipi : wani
sumber 1: alongroz 
sumber 2: inahar's cooking time 
(ni resipi utk setengah adunan)


(Makes 8" square)
INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts

METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.

Add in nuts.

2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.
Bake at 160C for 45 min.(ini resipi separuh adunan jadi hanya 25-30 minit je)