RESIPI BUBUR CANDIL
Bahan-bahan
Cara-cara - 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula- kita guna gula melaka campur gula pasir sikit
- 1 sudu makan halba
- garam
- daun pandan
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
salam kak ina..
ReplyDeletewah dah siap menu minum petang..
bubur ni mmg sedap..makcik suka buat..lama tak mkn..tumpang semangkuk! hihi
Salam K.Ina,
ReplyDeleteKegemaran Yatie ni bubur candil...nak semangkok..mee hoon goreng tauchu tu pun nmpk menyelerakan..alamak ketinggalan betullah, ada kek lapis prune lagi....sedapnya...
sedappnya bubur butir nangka ni...klu dpt kt mas habis 2 mangkuk..
ReplyDeletesedappnya bubur butir nangka ni...klu dpt kt mas habis 2 mangkuk..
ReplyDeletesalam kak ina...alahai sedapnya. lama tak buat. last masa bulan posa hari tu...
ReplyDeleteanak2 sy pun suka bubur ni...
salam Dr. ina..nak buat jugak..tapi nak tambah nangka sikit..dah tentu lagi wangi kan..nangka ada sikit tu..
ReplyDeletesalam kakak Dr...sedap ni..panas ke sejuk ke..mmg leh abis seperiuk..periuk kecik je la..klu besar malu plak nk ckp :))))
ReplyDeleteSalam Ina, wow Puan Doctor ni kalau memasak memang meleleh tengok masakannya tu..terbayang2 kalau la dpt mkn semangkuk bubur tu alangkah nikmatnya!
ReplyDeleteSalam Inahar,
ReplyDeletepernah tengok resepi ni dalam majalah Sedap tapi nak mencubanya takut pulak penghuni rumah ni tak makan sebab kalau bubur macam ni memang anak2 kurang gemar sikit. Tapi bila tengok tu meleleh akak dibuatnya
faradean..bubur ni mmg sedap! semangkuk mana cukup..hehe!
ReplyDeleteyatie..seme menu dh abih pungg..cian dier..nnti yatie wat sendirik je laa..haha!!
mas..akak kalu makan kekadang 2 mangkuk pun x cukup..slurrpp masuk tekak x terasa dh bermangkuk2..haha!
suzi..samalaa ngan akak..last wat bubur ni bulan pose ritu..mmg menu wajib bulan pose..hehe!
kakerna..waduh kalu dh tambah nangka tu..x reti2 ke nak anto ke kolumpur..wakaka!! uish terliur lak bila teringat nangka..hehe!
deliah..alaa..periuk besor pung akak leh abihh tau sbb mm sedap bangetkan!
azlina..jgn dok terbayang2 kan bubur nih..cepat pi wat sendiri kt dapur tuh..kita punyer mmg sah dah abih lama..haha!
k.aidah..sebaik anak2 kita suker lak makan bubur nih..mungkin sbb kelembutan/kekenyalan tepung pulut tuh yg begitu menarik & tertarik tuh..hehe!!