Sunday, January 31, 2010

KUIH KAYU KERAMAT


Salam bersiaran kembali..huhuu..akhirnye berjaya gak buat sendiri kuih kayu keramat nih..kalu dulu asik kirim belikan kuih ni (versi frozen) kt member bila balik trengganu..kali nih mmg puas ati dapat wat sendiri! tenkiu hana for sharing this recipe..resipi asal dr madihaA..thanx a million to both! memang sedap, lembut & gebus jek!! Bila dah sejuk pun masih lembut u!!jom layaan...akak cnp jek dr dapur hana ye!
(*oh ya..ramai yg sangka kuih ni sama ngan cakoi tp sebenarnye tidak..kuih kayu ni lebih padat texturenye dan rasa pun lg sedap dr cakoi..x muak kalu makan banyakpun..hehe!! tp mmg x jumpa kalu cari kt KL ni..sbb kuih owg trengganu nih! beli pun yg frozen jek selalu sebelum nih..so pasni lehla makan selalu sbb dh boleh wat sendiri..hehe!)


RESIPI KAYU KERAMAT

Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 1 camca soda bikarbonat
  • 1 camca teh yis mauripan
  • 6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu jek!)
  • 1 camca makan planta - hana ganti butter 2
  • 300ml air suam - hana buh sedikit2
  • garam - nih hana tambah
Cara-cara
  • Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
  • Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
  • Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
  • Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
  • Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
  • Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
  • Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.

Wednesday, January 27, 2010

AYAM UNGKEP


Salam seme..selamat tgh malam ye! mesti ramai yg dh titun nih.hehe! kita baru jek balik dr klinik nih..br sempat nk mentenetkan diri! pepun this week dh kembali bertugas sampai weekend nnti..so dapur tuanrumah pun tak berasap sama la ek!! kena tunggu nextweek ye...ni kita nk updet menu hari ahad baru nih. pestaim cuba menu owg jowo ayam ungkep nih..pas meleleh tgk alongroz masak ritu..resipi asal dr sape lagi klu bukan dak hana jepun tuh!! mmg sempoi dan sodaap banget!!! jom tgk resipinye..kita cnp dr umah hana..thnx hana!!

RESIPI AYAM UNGKEP


Bahan-bahan
  • 500g ayam - dipotong kecil
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1 sudu makan jintan putih
  • *1-2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
  • 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
  • sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
  • garam
  • air
Cara-cara
  • tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
  • masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.
ni lak menu sempoi sotong masak kunyit..men lebur jek! hehe..

so...goodnightt..see uols again nextweek..insyaallah..daa!!!

Sunday, January 24, 2010

PUDING ROTI MARBLE



ni lak puding marble roti wat semalam..resipi sape lagi klu bukan dari dapur dak hana jepun yg femes ames tuh! rasanye dh seantero dunia try resipi nih..tp kita yg agak ketinggalan! pepun akhirnye merasa gak puding roti nih..mmg mudah & sodap! thnx hana...akak cnp jek dr umah hana yek!

RESIPI PUDING ROTI MARBLE

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

NASI DAGANG


haa..baru nk letak menu nasi dagang yg dimasak masa besday my mom aritu..resipi dh pernah letak sebelum nih tp xpe kita cnp balik ye!

RESIPI NASI DAGANG

Bahan2:


3 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut

500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye

garam dan perisa

halba

bawang merah dimayang halus
sedikit halia di racik halus


cara2:

beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun & telur rebus.


RESIPI GULAI IKAN TONGKOL

Bahan bahan


2 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana - dipotong keping & rebus dulu bersama asam keping
1 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai)

5 sudu makanserbuk rempah gulai n.dagang (baru dapat kiriman dr trengganu)
1 inci halia *
4 ulas bawang putih *

8 ulas bawang merah *

asam keping

cili merah & hijau/cili api
halba
garam
gula
santan pekat secukupnya- masak dahulu santan hingga mendidih


cara2:

kisar bahan2 bertanda. panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. tumis lagi hingga garing then masukkan rempah kari tadi berserta halba . tumis hingga pecah minyak then masukkan ikan yg direbus tadi beserta sedikit air rebusan tadi. kemudian masukkan santan yg telah dimasak dahulu tadi, garam,gula,asam keping,cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra then matikan api. bolehla dihidang...

Saturday, January 23, 2010

HEPI BESDAY MOM!


Salam bersiaran kembali..malam tadi kami celebrate ulangtahun ke 59 tahun bonda tercinta! Sangat bersyukur ke hadrat illahi yg memberi kesihatan yg baik utk bonda serta ayahanda juga..moga kebahagiaan sentiasa melingkari kedua orangtua ku serta dirahmati selalu oleh Nya.. amin!!sama2 potong kek walaupun bah baru sahaja menyambut besdaynye pada 7/1/10 yg lalu..


amboi lomantik giteww! suap buah pisang sambil tesenyum simpul..hehe!



makanan lain yg dimasak akan di updet kemudian ek..kt sini nk tunjuk kek tiramisu kita wat pestaim nih...pergh mmg sodap! my family cakap..perfecto!! 2 thumbs up!! resipi amik dari dapur hana..resipi asal dr kak umi e..thanx to both for this marvellous simple tiramisu recipe!! jom lihat resipi yg di cnp dr dapur hana..ampun hana!

RESIPI SIMPLE TIRAMISU CAKE

Bahan-bahan

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek( kita guna kek span perisa kopi)
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 2 bahagian
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
  6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

resipi kek span guna klik sini..cuma ditukar perisa kopi. campuran krim cheese pula hanya diletak di bahagian tengah kek manakala bhg luar kek hanya guna plain whipped/fresh cream. memang layan abiss...
oh ya marilah kita sama2 menyedekahkan kan alfatihah wat almarhum Sultan Johor yg telah mangkat malam tadi..sebagai rakyat johor kita pun amat bersedih atas pemergian Almarhum Baginda..al fatihah! moga roh almarhum ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..amin!

Wednesday, January 20, 2010

Nasi lemak sambal bilis & Ayam Kepci!

Salam bersiaran kembali...waduh lama kan x hupdet blog ku ini!! windu banget kt korang...mmg kita terlalu bizi semenjak 2 menjak nih! x yah citer sbb memasing pon ada masalah memasing kan..tul x?? arini br dapat memegang komputer nih...hehe! tp sekejap jek sbb lepas ni ada hal lain lak kena settle! masak menu sempoi jek rini...nasi lemak sambal ikan bilis ngan ayam goreng ala kepci! okayla tu daripada xder..huhu! layaannz...kita nk cau cin cau dulu...daaa!! miss uolss!

nasi lemak sambal bilis ni resipi kt sini ye!



RESIPI AYAM GORENG ALA KFC (resipi dr dapur ijan finland..tqvm ijan 4 sharing)

Bahan untuk perap ayam
  • 6-8 ketul ayam
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa

Bahan untuk tepung

  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe)
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
  1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
  2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
  3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
  4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
  5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
  6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

Sunday, January 10, 2010

HEPI BESDAY DAD!




Malam tadi celebrate besday ayahanda tercinta yg ke 68 tahun..actually besday bah jatuh pd 7 hb januari yg lalu tp berlaku kisah sedih sbb dalam sibuk2 preparation nk wat celebration utk malam tu bah jatuh sakit lak..darah tinggi naik mendadak dh kena admit kt emergency ward hospital selayang selama beberapa jam utk observation..alhamdulillah selepas diberi ubat injection oleh doktor malam tu..tekanan darah turun ke tahap stabil..pukul 2.30 pagi doc bg kebenaran discharge..alhamdulillah! tu lah jadinya baru celebrate malam tadi bila bah dh nmpak sihat sikit..so dikesempatan ini..anakanda ingin sekali lagi mengucapkan selamat meyambut ulangtahun wat ayahanda..moga panjang usia dan diberikan kesihatan yg baik serta sentiasa dirahmati oleh Nya..amin!! I love U Bah!!


Kek Peach ni resipinye diolah dari resipi yg diambil dr dapur hana jepun..resipi asal dr sweet4ever@myR..Thanx utk korang ye! memang kek span tu soft & moist..puashati sgt! jom tgk resipinye..

KEK SPAN PERISA PEACH

Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren (akak ganti ngan jus peach (dalam tin))
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh parutan kulit lemon(x letak pun)
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna kuning - optional
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus oren,parutan kulit oren dan sedikit pewarna kuning...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Bila sejuk boleh hias ikut suka..akak guna whipped cream dan buah peach serta almond nibs sbg hiasan.

SPAGHETI AGLIO OLIO

Salam rindu wat seme...ni menu semalam! resipi sini..

Thursday, January 7, 2010

BREAD BUTTER PUDDING



Lama x makan puding roti nih..haa baru siap jek! panas2 kuar dari oven..jemput makan seme!! resipi ada kt sini ye! okay..nk pi amik anak kt skool...daaa!

MENU semalam..

Salam bersiaran kembali..huhu..baru arini sempat nak hupdet blog! biziiii sgt wehh sejak bebudak dh stat skool balik..ishish! pepun ni menu semalam actually..hehe! dh abis ponnngg! korang layan gambo jelaaa ek!!

ayam masak kicap blackpepper



ikan masak stim

ikan siakap sweet sour


telur dadar...sempoii!

Sunday, January 3, 2010

BAGAIKAN SAKTI!

Baru abih layan konsert bagaikan sakti dato' ct & sifu m.nasir di esplanade singapura..tp tgk kt astro jek..hehe! bayar rm10 kt astro box office event..dpt tgk ulang2 tiap2 hari sampai 10 januari nnti. fan ct & m.nasir kalu lum amik pakej boxoffice event nih leh cepat2 contact astro ek! aik promote nmpak..hehe! pepun plg minat lagu 'bagaikan sakti' (original sountrack dr filem PGL) dan lagu baru 'hanya semalam' ciptaan m.nasir dan lirik di tulis oleh ct yg dicipta khas sempena konsert nih..mmg catchy abis..sukeerr banget!! lebiuuuu dato' ct & sifu m.nasir! muaaahhhhhssss!! so layaaaannnnnn....



Friday, January 1, 2010

TAHNIAH ROS!

Salam tahun baru 2010 buat semua pengunjung ye! dan tahniah akak ucapkan wat ROS TOKYO atas pembukaan blog barunye di jintanmanis.com..moga makin aktif la adik akak nih menyediakan menu2 masakan yg power lg kreatif & innovatif! cewaaahhh...i salute u ros! cayaang dier and thnx for this cute doorgift! muaaaaaahhhhs!
HAPPY 2010 TO EVERYONE!!!!