HOMEMADE ICECREAM
sumber 1 - Marsita Yahya
sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan2:
1 tin susu sejat
1 tin susu segar - Pn Doc gantikan dgn whipped cream (freshcream)
4 sudu besar gula - tak letak
4 sudu besar susu pekat manis - Pn doc letak 1/4 tin susu pekat manis
2 sudu besar ovallete
1 sudu besar esen vanilla
strawberry emulco (buat dua perisa iaitu vanilla & strawberry)
Cara:
Satukan ke semua bahan kecuali esen vanilla & perisa strawberry.
Pukul dengan kelajuan tinggi lebihkurang 20minit hingga gebu.
Masukkan dalam freezer, biarkan ia separuh beku lbhkurang 4-5 jam.
Keluarkan dan kacau sedikit dgn spatula kemudian bahagikan aiskrim kepada beberapa bahagian mengikut perisa. Masukkan perisa kepada setiap bahagian masing-masing.
Pukul semula setiap bahagian dgn perlahan selama lebihkurang 5 minit hingga ia likat.
Masukkan semula kedalam freezer semalaman atau sehingga mengeras elok.
Selamat mencuba!
Vanilla-Strawberry-Chocolate
Ice cream
Print Recipe
Bahan:
1 tin susu sejat
1 cwn susu full cream
4 sdb gula
4 sdb susu pekat manis
2 sdb ovellette
1sdb perasa Chocolate
1 sdb perasa strawberry
1sdb essen vanilla
Wire Whisk
Cara:
Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk
mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti
dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga
gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia
separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula
dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga
perasa tadi ke dalam setiap bahagian.
Flat Beater
Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam
gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang
semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan
akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di
pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam
bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan
semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras.
Selamat Mencuba!
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Vanilla-Strawberry-Chocolate
Ice cream
Print Recipe
Bahan:
1 tin susu sejat
1 cwn susu full cream
4 sdb gula
4 sdb susu pekat manis
2 sdb ovellette
1sdb perasa Chocolate
1 sdb perasa strawberry
1sdb essen vanilla
Wire Whisk
Cara:
Satukan semua bahan kecuali perasa dan essen vanilla ke dalam mangkuk
mixer. Dengan menggunakan wire whisk atau whisk berbentuk belon (seperti
dalam gambar), pukul dengan kelajuan tinggi selama 20 minit hingga
gebu. Masukkan dalam freezer dan biarkan ia
separuh beku selama 4-5 jam. Keluarkan, kacau sedikit dengan spatula
dan bahagikan kepada tiga bahagian sama banyak. Masukkan ketiga- tiga
perasa tadi ke dalam setiap bahagian.
Flat Beater
Pukul semula setiap bahagian menggunakan flat beater (seperti dalam
gambar), pukul dengan kelajuan perlahan anggaran 5 minit untuk membuang
semula udara yang terperangkap semasa memukul dengan wire whisk. Adunan
akan menjadi likat selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di
pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dalam
bekas sehingga habis, seperti membuat kek marble pelangi. Masukkan
semula ke dalam freezer semalaman atau hingga mengeras.
Selamat Mencuba!
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
selepas di pukul. Setelah ketiga-tiga bahagian di pukul hingga likat, bolehlah disenduk satu demi satu bahagian ke dal
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Make Money at : http://bit.ly/best_tips
RAJIIIN KAK NA...
ReplyDeletenikee..berapa tahun sekali wat homemade eskrem kan..mmg ler rajin..hahaha!
ReplyDeletewah doc ina nak buat jugak lah bahan rasa nya lengkap dah ni
ReplyDeleteNak eskrim jagung satu!
ReplyDeleteAhahahaha... ada yang kena kejar ni. Benda yang ada dia tak nak, benda yang tak ada dia mintak! Hihihi... hellooo... customer is always right ok! Nanti nak wat gak ar. Guna versi Puan Doc punya... :D
kaknoor..buat jangan tak buat ye..hehe!
ReplyDeletemamafami..meme nok kena kejor doh nih..penat wehh pukul eskrem stoberi nyer mintok eskrem jagung pulok doh..grrrrr..haha!!
ReplyDeletesedapnya eskremmm...
ReplyDeleteadda..cubala resipi ni nnti. Insyaallah sedap!
ReplyDeletewo..wo..wo... rosaklah bisnes walls cenggini gayanya....
ReplyDeleteKaksweetie..kihkihkihhh!!
ReplyDeleteKalu letak perisa sekali harung sedap tak?ada cakap bubuh jer semua sekalik...
ReplyDeleteBon..kalau nk wat satu perisa jer mmg boleh taruh sekali harung tp kalu nak wat marble ke atau perisa lain2 kena la asingkan adunannye tu..
ReplyDelete