Assalamualaikum..taraaaaa..suker tak? suker tak? suker tak?? jeles tak uolls tengok kegebuan pretzel ku ini..pestaim buat kira okayla kan..mmg gebu pun..hehe!! resipi dapat dari dapur delima zamrud..mekaceh bebanyak ye DZ sebab berkongsi resipi yg marbeles nih..dah lama nak menerai cuma sekarang baru tercapai cita2 tu..huhu!! foto dip karamel tu tak sempat snap..cuma nampak yg kat bawah tu jer..kurang cun gambonyer..hehe!
RESIPI HOMEMADE SOFT PRETZEL
sumber 1 : delima zamrud
sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan2
1/2 cawan air
1/2 susu segar
1 sudu kecil yis segera
4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 - 3 cawan tepung gandum serba guna
Sedikit minyak masak
2 sudu kecil butter ( dicairkan )
1 sudu besar baking soda
1 cawan air panas mendidih
Cara2 nk buat
Satu kan air, susu, yis dan gula biarka selama lebih kurang 10 minit sambai yis berbuih. Biler yis dah berbuih masukkan garam dan kacau sampai garam hancur. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan senduk.
Bila kiter dah rasa susah nk gaul ngan senduk tu, bersihkan senduk dan mula lah kiter menguli dengan tangan bersama baki tepung tadi. Uli sampai doh agak elestik dan licin dan xmelekat lg kat tangan dan mangkuk.
Bersihkan mangkuk dan sapu minyak, kemudian masukkan doh td balik golek2 kan biar semua permukaan doh td berselaput dengan minyak. Kemudian tutup mangkuk dengan kain lembab or cling wrap dan rehatkan doh sampai naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Biler doh dah naik. Bahagikan doh pada bahagian2 kecil ( resepi nie aku dpt bahagikan 9 bahagian ). Kemudian gelek kan doh seperti dalam gambar, gelek sampai jd panjang. ( kalau boleh biar halus). Sementara membentuk nie , panaskan lah oven 200c. (sila lihat arahan bergambar di blog delima zamrud ye!)
Bila dah cukup panjang, bentuk kan huruf U, Ketemukan hujung dia dan simpulkan 2 kali seperti dalam gambar, kemudia tarik kebelakang dan tekankan dengan jari.
Bila doh dah siap di bentuk. Bancuhkan soda bikarbonat dengan air mendidih td dalam satu bekas.
Kemudian celupkan doh sebentar dalam air soda td ( kejap je tau ) Kalau doh agak basah, letakkan doh sekejap atas towel bersih untuk serap air. Pastu susun balik atas tray yg telah di sapu dengan minyak.
Cairkan butter dan sapu diatas permukaan semua doh td. Kalau korang suke boleh tabur garam ataupun gula kat atas pretzel td.
Bakar pretzel selama 20 minit pada suhu 200c sehingga kuning keemasan.
Bila dah siap keluarkan dr oven dan terus sapu @ celup dalam baki butter cair tadi kat pretzel panas2 atas dan bawah. Siap tuk dihidangkan.. Sesuai untuk dicicah dengan dip caramel.
HOMEMADE DIP CARAMEL
Bahan2
1 cawan gula
1 cawan air
2 sudu besar butter
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat manis
secubit garam.
Cara2 nk masak
Masukkan air dan juga gula masak sampai gula jd caramel seperti dalam gambar ( xperlu kacau just biarkan dia masak sendiri je, tp perlu tgk supaya xhangit sgt ). Jgn terlampau gelap nnt dia pahit. ( kena tunggu ngan sabar ek, lg satu jgn sesekali terkena tangan tau benda nie terlampau panas)
Bila gula dah jd caramel, tutup api dan masukkan butter kacau ngan whisk tanpa henti sampai butter cair.
( Jgn risau kalau benda nie meruap kacau je pelan2 ).
Biler butter dah cair tuang susu segar dan susu pekat perlahan2 sambil kacau. Buka api yg perlahan semula dan kacau sampai kepekatan yg korang nk (xyah pekat sgt sbb nnt sejuk dia likat sendiri ). Tunggu biler dia dah agak suam2 tuang dalam bekas yg korang suker dan simpan dalam peti ais. Jgn risau kalau masuk peti ais dia keras, cuma kluarkan dan biar seketika nnt dia lembut balik. Siap tuk dihidangkan..
**ku punya pretzel tak nampak berkilat sebab tak di sapu/dip dalam butter cair selepas dibakar sebab butter kehabisan stok..tak perasan..hehe!**