RESIPI NASI DAGANG
Sumber: inahar's cooking time
Bahan2:
3 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut
500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye
garam dan perisa
halba
bawang merah dimayang halus
sedikit halia di racik halus
cara2:
beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun & telur rebus.
RESIPI GULAI IKAN TONGKOL
Bahan bahan
2 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana - dipotong keping & rebus dulu bersama 3 kpg asam keping juga garam
1 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai)
5 sudu makanserbuk rempah gulai nasi dagang jenama puteri ayu (beli di carrefour lama dulu)
1 inci halia *
4 ulas bawang putih *
8 ulas bawang merah *
asam keping
cili merah & hijau/cili api
halba
garam
gula
santan pekat secukupnya- masak dahulu santan hingga mendidih
cara2:
kisar bahan2 bertanda. panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. tumis lagi hingga garing then masukkan rempah gulai tadi berserta halba . tumis hingga pecah minyak then masukkan ikan yg direbus tadi beserta sedikit air rebusan tadi. kemudian masukkan santan yg telah dimasak dahulu tadi, garam,gula,asam keping,cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra then matikan api. bolehla dihidang...
Salam Pn Doc.
ReplyDeletemaleh2 pon cantek dan sedap jugak hasilnya...nnt kita nak try buat ngan microwave jugak lah...
salam doc Ina, nasi dagang buat akak terliur lah, bila2 masa mmg tak tolak ni pagi petang malam gulai tu ngamcam lah..
ReplyDeletekaknita..wasalam..nnti cubala try wat guna microwave..lagi sempoi..hehe! cuma air tu kena lebih sikit cam kita tanak nasi biasa tu!
ReplyDeletekaknoor..wasalam..tu la pasal kak..kalu owg pantai timur makan nasi dagang wat bekfes..kita hentam siang malam kan..haha!!
ReplyDeleteBaru sy tau nasi dagang msknya cmpur dgn beras pulut...ktnggln sy ni....
ReplyDeleteNnti nak try cari rempahnya dulu...sy mmg suka nasi dagang ni ... .
Assallamualaikum kak Ina..
ReplyDeleteKak, Nadz suka nasi dagang terengganu. First time belajar buat nasi dagang dulu, mmg belajar buat yg ganu punyer.. Member tu ajar masa kami sama2 tinggal di Perth dulu.. Mmg marvelous! Menarik sangat hidangan akak ni...
asyifa..mmg nasi dagang ganu kena campur beras pulut sikit tp klu guna beras n.dagang yg kaler purple tu..xyah campur dah!
ReplyDeletenadz..family akak pun lbhsuka n.dagang ganu banding ngan kelate..lg sedap gulainye kan..klu kelantan..diorg wat cam gulai lemak sikit lauknye tu
ReplyDeletetu diaa.... mengancam!! dh lamaa sgt xbuat nasi dagang nih.. tun biasa cari ikan tongkol yg betul2 fresh baru buat nasi dagang.
ReplyDeleteTun..meme mengancam..hehe! kalu teringin cepat operasi di dapur tu!
ReplyDeleteSedapnya kak doc ...terliur zila tau...lama dh tringin nk buat ni..solok lada xde ke kak doc...
ReplyDeletezila..solok lada akak x pernah try wat lagi..takut x jadi..hehe!!
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletesedapnya nasidagang ganu
kita suka ninasinya mcm pulut
mamasara..wasalam..akak meme lg suker n.dage ganu banding kelate sebab nasinye lbh pulut..wangi jer kan..hehe!!
ReplyDeletemamasara..wasalam..akak meme lg suker n.dage ganu banding kelate sebab nasinye lbh pulut..wangi jer kan..hehe!!
ReplyDeletesedap...;
ReplyDeletehttp://shopingsakanmurah.blogspot.com/2014/01/choclate-melting-pot-anda-peminat.html ...choclate melting pot dengan harga yang murah..buat coklat dengan mudah:):):):)
jom jeguk blog saya....
Mohon share
ReplyDelete