Tuesday, February 28, 2012
PULUT MANGGA
TARAAAAAA..sedaap wehhh!! resipi xyah laa..sbb rasanye semua owg tau la kan..tanak pulut ngan santan & garam..kemudian utk kuah santannye..masak santan ngan sedikit gula & garam pastu tambah sikit tepung jagung jika suka utk memekatkan kuah sedikit..(boleh juga masukkan daun pandan ye)..siap..boleh dimakan bersama potongan buah mangga yg masak ranum..perghh! i loiiike!!! daaaaaaaa....
Thursday, February 23, 2012
CENDOL DURIAN @ WAHAB'S RESTAURANT
Assalamualaikum..alahai lama pn doc x masak ..asik makan kt kedai jek spjg minggu nih..adoyai!! malam tadi layan cendol durian kt restoran wahab cendol @ rampai business park w.maju! perghhh..layaann!!!
Friday, February 17, 2012
NASI DAGANG GULAI AYAM
Assalamualaikum..ketemu kembali ye..arini br leh nk updet blog..adoyai! tetiba merajinkan diri wat nasi dagang..dh lama tak mamam nasi dagang tp rini kita wat gulai ayam sbb ikan tongkol xder stok..huhu!gulai ayam pun ayamla yg penting sedapkan selain tu mesti ada acar timun,telur rebus serta sambal belacan..br la ummph!!.resipi yg dulu leh lihat di sini & sini..jom kita semak resipi sekali lagi ek..
RESIPI NASI DAGANG
sumber:inahar's cooking time
Bahan2:
3 cawan beras siam wangi
1 cawan beras pulut
500 ml - santan pekat, ambil sedikit utk dijadikan santan cair..agak2la ye
garam dan perisa
halba
bawang merah dimayang halus
sedikit halia di racik halus
cara2:
beras dan beras pulut direndam sebentar then kukus lbhkurang 15 minit. ketepikan dan gaul dgn santan cair lepas tu kukus semula. bila sudah agak2 masak angkat dari pengukus. santan pekat tadi dicampur garam dan perisa kemudian dicampur kedlm nasi tadi.gaul sebati sekali dgn halba, bawang merah dan hirisan halia tadi.kukus kembali hingga masak cantik. siap utk dimakan bersama gulai ikan tongkol, acar timun, sambal belacan & telur rebus.
RESIPI GULAI AYAM
Bahan bahan
1/2 ekor ayam - dipotong & rebus dulu bersama asam keping
1 sudu besar cili giling (ikut kepedasan yg disukai)
5 sudu makan serbuk rempah gulai nasidagang
1 inci halia *
4 ulas bawang putih *
8 ulas bawang merah *
asam keping
cili merah & hijau/cili api halba
garam
gula
santan pekat secukupnya- masak dahulu santan hingga mendidih
cara2:
kisar bahan2 bertanda. panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau kemudian masukkan cili giling. tumis lagi hingga garing then masukkan rempah kari tadi berserta halba . tumis hingga pecah minyak then masukkan ayam yg direbus tadi beserta sedikit air rebusan tadi. kemudian masukkan santan yg telah dimasak dahulu tadi, garam,gula,asam keping,cili hidup/cili api dan masak lagi hingga mendidih..biar sebentar hingga mesra then matikan api. bolehla dihidang...
Saturday, February 11, 2012
Thursday, February 9, 2012
EGGLESS FRUITCAKE
Assalamualaikum..waduh lama x bersiaran..tetiba kuar fruitcake lak kt dapur pn.doc ek..hehe! tu ler pasal..dh lama kecur tgk eggless fruitcake di dapur Dayangjack nan cun jelita tuh..tp br sempat digodek oleh pn doc ahad baru nih..soriilaa kek pun dh finishhh..br nk hupdet kt blog..hehe! beselaa pn doc kebizian keje..ni pun updet masa xder patient kt klinik..wokehh xleh sembang lelama..kita terus zaas ke resipi ek..mmg sedaap banget..nk wat pun mudah..hanya godek2 jek xyah guna whisker segala..mekaceehh ye dayang 4 sharingg..i loiikke!! izinkan akak cnp resipi ye..muaaahh!
Eggless Fruit Cake / Kek Buah (Bakar)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Sumber: Inahar's cooking time
Loyang 20-22 cm
Bahan A :
- 360 g tepung gandum (ayak 3 kali)
- 2 sudu kecil baking powder (diayak)
- 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
- 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - optional
- 125 ml jus oren
Bahan B :
- 250 g mentega
- 300 g mix fruits (dihiris halus atau dicincang)
- 250 ml susu cair
- 170 gula kastor (boleh juga guna brown sugar)
- 2 sudu besar susu pekat manis atau golden syrup
Bahan untuk taburan : 30 g badam cincang - optional
Cara-cara :
- Bahan B : Satukan semua bahan kecuali mix fruits ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit. Gaulkan. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
- Bahan A : Ayakkan kesemua bahan kecuali jus oren ke dalam mangkuk pengadun. Kemudian dikacau rata. Barulah disatukan dengan Bahan B tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau spatula sahaja.
- Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. Kacau lagi hingga sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega dan ditaburkan dengan sedikit tepung (jika suka, guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya atau loyang chiffon supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya).
- Kemudian taburkan badam cincang jika suka.
- Bakarlah selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C (kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
- Setelah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.