okay berbalik kpd choc banana cake ni pulak..sori ler xder foto masa kek dh kena belah sbb asik sibuk makan hingga terlupa nk snap gambo kek pas kena bedah..hehe!! pepun korang layan jerla ek foto kek yg ada ni haa..resipi kita guna kek span coklat dan dihias ngan lapisan whipped cream serta pisang montel dan cokelat glazing di lapisan luar kek..resipi sponge cake diambil dari dapur dailydelicious ye..mmg sedap! gebu tp mantain moist...
RESIPI CHOCOLATE BANANA CAKE
sumber- inahar's cooking time
1 biji kek span coklat (resipi dibawah)
non dairy whipping cream perisa coklat
coklat glazing
pisang montel@berangan secukupnye
Untuk pisangnya dipotong bulat bulat.1/2 biji lemon ambil jusnya untuk diperap sekejap dengan pisang tadi..ketepikan.
untuk krimnya kita gunakan 200gm whipping cream perisa coklat (kalu xder leh tambah cocoa powder dalam krim masa memukul ) dipukul hingga kembang & kental. (tapi jangan terlebih putar takut ia mengeras dan sukar untuk disapukan pada kek)
Untuk coatingnya kita perlukan chocolate glazing iaitu 250 gm dark chocolate ,250 gm whipping cream,30 gm butter serta1 tbsp honey.
Cara nak buat glazing ialah dengan panaskan whipping cream dan honey sampai mendidih dan tuangkan kedalam bekas coklat dan kacau sampai coklat hancur baru masukkan butter dan adun sampai sebati.
Untuksiapkan kek coklat banana ni ,potong kek kpd 3 lapisan.Sapukan krim pada permukaan kek bagi lapisan pertama dan susunkan potongan pisang tadi .Letakkan lapisan kedua dan ulangi proses yang sama dan akhir sekali tutup kek dengan lapisan yang ketiga.Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Keluarkan kek dari peti sejuk , sapukan dengan coklat glazing tadi dan hias ikut suka.
Basic Chocolate Sponge Cake
Make 30x30 cm sheet cake
source- dailydelicious
source- dailydelicious
Basic Sponge Cake
3 ...................................... Eggs
90g ................................. Sugar
70g ................................. Cake flour
15g .................................. Cocoa powder
20g ................................. Unsalted butter, melted
15g .................................. Whipping cream, warm
Preheat the oven to 180°C.
Line the 30cm x30cm pan with baking paper.
Sift the flour with the cocoa powder and set aside.
Whisk the egg until lighten add the sugar gradually until thick and lighten (Thick ribbon stage).
Take 1/4 cup of batter and mix with the warm whipping cream and melted butter, fold to combine.
Sprinkle the flour mixture over the egg batter and fold to combine.
Pour the whipping cream and butter batter back, and fold to combine.
Pour the batter into the pan and bake the cake for 14-16 minutes.
HAPPY BESDAY DINDAKU!! MUAHH..