Wednesday, March 31, 2010
KEK PISANG CHOCOLATE CHIP
huhuu..kek pisang pulak!! pisang lagik?? Baru wat petang tadi..harap2 jangan ada yg boring ngan menu2 pisang yg kita wat nih..almaklumler..nk mengabihkan stok pisang emas yg ada..hehe!! ni spt bese kita guna resepi chef wan..cuma ditambah ngan choc cip jek! anak2 seme suker...jom layan resipinyer!!
RESIPI KEK PISANG
Bahan2:
1 cawan pisang emas lecek
13/4 caw tepung
225 gm butter
2 biji telur grade A
1 caw gula halus(i guna 1/2 gula castor,1/2 brown sugar..kurangkan amaun sikit jadi 3/4 caw. je)
sedikit lemon juice
1 suduteh soda bicarbonate
1 suduteh esen vanilla
1/2 caw yogurt
sedikit walnut cincang..bakar dulu.(tukor ngan chocolate cip)
garam
cara:
pukul mentega dan gula sampai kembang.masukkan telur satupersatu.then masukkan esen vanila,lemon juice & yogurt.kacau sebati.last masukkan tepung dan pisang lecek. bakar pd preheated oven @ 180 c selama 45-60 minit(ikut oven masing2)
MENU ARINI..
salam seme..tuanrumah kembali memasak w/pun penat kenduri tak abih lagi..huhuu! korang layan ler lauk arini ikan siakap sweet sour & kari ayam..
**pssstt..jangan marah ek..sempat lg wat kuih bakar pisang semalam sbb tak puas makan aritu..hehe!! korang yg lom wat kuih bakar nih mmg rugi wooo!! sbb sedaap banget!!! timokacih sekali lg kt cikgu dzana yg berkongsi resepi marbeles nih...okay tuanrumah nk anto anak pi skool lak..daaa!!
Monday, March 29, 2010
Sunday, March 28, 2010
SELAMAT PENGANTIN BARU ADIKKU!
Alhamdulillah..akhirnye selamat sudah adikku Ahmad Faisal Mohd Ali dinikahkan dgn wanita yg dicintai Khairul Bariah Abd Aziz pada pukul 11.30am siang tadi. Malamnye diadakan majlis berinai pulak..so korang layan ye foto2 ni dulu..kakak pengantin nk titun dah..esok nak attend majlis persandingannye pulak..byebye!!
Wednesday, March 24, 2010
KUIH BAKAR PISANG
Salam bersiaran kembali..huhuu..arini kita cuti sehari br lah dpt masuk dapur jap..hehe! sempat masak kuih bakar pisang resipi cikgu dzana yg dah lama terperam..mmg marbeles sangat! okayla jom layan resipi..thanx cikgu for sharing this nice recipe..kita cnp jek dr dapur cikgu ye!!
RESIPI KUIH BAKAR PISANG
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar .. (kita guna 5 biji pisang berangan)
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
Wednesday, March 17, 2010
PULUT OH PULUT!!
Tuesday, March 16, 2010
UDANG MASALA
Salam bersiaran kembali..arini br dapat nk updet blog..pepun thnx kpd seme pengunjung yg setia melawat umah kita w/pun tuanrumah xder..hehe! okay ni menu semalam..so dh abih yek! sowiii...udang masala ni diambil resipi dr dapur ummi..resipi asal dari kak liza tp ummi masak guna sotong..mmg sempoi & sedap sgt! kita cnp resipi dr umah ummi ye! thnx to both ummi & kak hanieliza for sharing..
Bahan A:-
- 500 gm udang (dibersihkan )
- 2 biji tomato (dibelah 4 atau 6)
- 3 tangkai daun kari
- 1/2 cawan yogurt asli
- 2 tangkai cili merah (dihiris serong)
- 2 tangkai cili hijau (dihiris serong)
- 2 sudu kecil serbuk cili (*ni akak tambah sikit nk kasi pedas sikit, terpulang ya..)
Bahan B (dikisar):-
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu besar jintan putih - kisar kering
- 1 sudu besar jintan manis - kisar kering
- 1 sudu besar lada putih - kisar kering
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-Cara:-
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan udang dan tomato. Kemudian kacau rata (tambah air sekiranya perlu)
- Masukkan yogurt, cili merah dan cili hijau. Kacau sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan....Senang kaannnnn... ^_^
Wednesday, March 10, 2010
AWARD FROM FRANCE!
okay..award yg di atas ni lak baru jek kita terima dari sorang rakan yg baru jek kukenali di alam maya nih! jauh orangnye kt perancis sana nun.. fimere namanye dr blog aux delices des gourmets..the blog is in french. nasib baik ada mr google nk tolong translate..boleh la faham content kat situ. resipi semuanye yg mantopp! thanx again to fimere for these two cute awards! you really have a nice & great blog! hopefully our friendship will last forever! nice knowing you dear!
so kepada rakan2 sekelian ingin kita kongsi juga award2 diatas dgn uolss..jd sudi2 kan lah bawa balik award2 kt atas nih ye sbg tanda persahabatan kita di alam maya ..moga jalinan persahabatan ni akan berkekalan hendaknye..aminn! love uolsss!!
HONEST SCRAP AWARD FROM ALONGROZ
salam..kali nih xder menu masak2 ye..sowi sbb tuanrumah sedang bertugas sampai ke malam minggu ni..hehe! pepun nk ucapkan thank you so much to along for giving this award..really happy to receive this award from such an excellent & wonderful person like u..love u! hugs & kisses!! muaaaaahhhsss!!.
The award came with request to share 10 honest truths about me:
10 fakta diri sendiri ...pernah wat dulu nih tp xpe kita type balik ye along..hope along puas hati!
1. kita ni seorang yg easygoing,simple and hepi selalu..klu sedei2pn nampak cam hepi..(walaupn dlm hati tuhan je yg tahu)
2. tersangat flexible dan mudah bertolakansur...sampai kdg2 tu orang amik kesempatan atas kebaikan kita..ish..ish
2. tersangat flexible dan mudah bertolakansur...sampai kdg2 tu orang amik kesempatan atas kebaikan kita..ish..ish
3. mudah mengalirkan airmata klu tgk @ dgr cite sedih..
4. suka beli magazines tp simpan berbulan2 br baca sampai selalu juga terbeli mag yg sama 2 kali sbb terlupa dah beli ke belum.
5. suka masak & deco umah
6. mempunyai penyakit motion sickness dr kecik sampaila skrg..x mau hilang..x leh travel jauh ckit mesti mabuk giler punya klu x makan ubat..
7. suka berangan sbb banyak lg impian yg blum tercapai..jd berangan jelah!
8. suka surf internet...
9. artis malaysia plg minat CT la kan tp la ni kita layan faizal tahir gak..hehe!..jgn mare ye!
10.kita asal dari mersing johor tp parents pn dh jd owg kl sejak 20 tahun yg lalu..
Okayla..kena lak bg award nih kt kengkwan lain..kalu ikut nk bagi kt seme kengkawan tp kena gak pilih 10 orang kan..so kita lihat sape yg kenaa!!!
cikmanggis
ain
ummi
3E
kak intan
ct delima
ucu ana (kaksu72)
cikmin
linda manis
catlina
Sunday, March 7, 2010
IKAN SIAKAP SOS LIMAU PURUT & SOTONG MASAK LADA HITAM
Jom layan menu arini..ikan siakap goreng bersos daun limau purut..mmg sedaap! resipi amik dr dapur nor ganu !! nor pun dapat resipi ni dari buku masakan thai..mmg marveles sgt..anak2 seme suker!! thanx nor..kita cnp resipi kt umah nor yek!
IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
2 ekor ikan bawal ~ (kita guna seekor ikan siakap )
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
ni lak sotong masak lada hitam (haha sotong lagikk!!)..resipi jugak dr umah nor & resipi asal dari kak hanieliza..thnx again to nor & kak liza!! mmg sedap! jom layan resipinye.
SOTONG MASAK LADA HITAM by K.Hanieliza
Bahan A
300gm sotong (dipotong kecil)
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar ladan hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang (x letak sbb xde stok)
garam (sekiranya perlu)
Bahan B (kesemuanya dihiris)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 bj cili merah
Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan B hingga layu.
Masukkan sotong, lada hitam, bawang besar, cili merah dan sos lada hitam.
Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar.
Tutup api dan taburkan daun bawang.
Sedia dihidangkan.
tip dr K.Liza:
garam tidak perlu ditambah kerana sos lada hitam sudah masin
#tip dr K.Nor :)
sotong tak perlu dimasak lama utk mengelakkan dr rasa liat/keras
boleh gak dicuba cara ni: (ni kaedah K.Nor ya.. bukan nak menunjuk pandai.. terpulang pd cara masing2)
- panaskan sedikit minyak dan goreng dulu sebentar sotong yg dah ditoskan sehingga keluar air.
- angkat dan ketepikan.(jgn goreng terlalu lama)
- panaskan sedikit minyak yg lain, baru la ditumis bahan2 B hingga layu dan masukkan sos lada hitam, lada hitam tumbuk dan bawang besar.
- masukkan air sotong td dan masak hingga sedikit pekat baru la dimasukkan sotong.
- kacau2 hingga rempah2 mesra dgn sotong dan bolehlah dihidangkan.
Saturday, March 6, 2010
PAU KELAPA
Huhuu..arini kembali mengepau atas permintaan mr hubby!! dier request nk inti kelapa lak..so bergegas lah sang isteri mencari kelapa parut td utk wat inti..alhamdulillah selamat menjadi gebuss pau ku ini..kalau sebelum nih kita guna resipi pau ton(resipi leh klik sini) kali ni kita guna resipi dari dapur mamafami lak! resipi asal dari ian-eyza@Myr..thanx to both ladies for sharing! minta izin ye maa kita cnp resipi kt umah mama.. lebiuuu!
PAU (Ian-ieza@MyR )
Ingredients :
100 g lukewarm water
73 g sugar
11 g instant dried yeast
60 g water
306 g superfine flour
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon cooking oil
20 g vegetable shortening
Method :
1. Mix lukewarm water, sugar and instant dried yeast. Set aside for the yeast to ferment.
2. Pour the water into the Bread Maker pan, followed by the yeast mixture.
3. Top it with flour, bicarbonate of soda, bread softener and cooking oil.
4. Set the BM to 'dough' function. Once the dough is just combined, add in the shortening. Leave the rest to the BM.
5. Once the dough is double the size, punch down to release air. Divide into 30g balls. Let the dough rest for 10 minutes.
6. Flatten the dough and place the filling in the middle. Cover the filling with dough and place it on a piece of grease proof paper.
7. Arrange the dough in the steamer and let it rise to double the size.
8. Steam for 10 minutes.
Friday, March 5, 2010
AYAM MASAK TOMYAM
Salam seme..arini sgt sibuk so smpat masak ayam tomyam (request sri & kak ayin) dan ayam masak merah (request abg bani..tp x taruh foto sbb selalu wat ayam merah nih..hehe) serta telur dadar jek.. resipi ayam masak tomyam pernah letak sebelum nih..tp kita copy balik ye!
RESEPI AYAM TOMYAM
Bahan2:
400 gm ayam- dipotong sederhana
1 biji bawang besar- hiris
3-4 btg serai-dititik
sedikit lengkuas-dititik
pes tomyam
4-5 biji cili padi-ketuk aje
3 biji limau nipis-perah jus (ikut kemasaman yg disukai)
3 helai daun limau purut
sayur spt babycorn,cendawan & bunga kobis (xletak sbb xder lam petiais..hehe!)
buah tomato
daun ketumbar
1 liter air (agak2)
garam secukupnya
perisa
cara:
didihkan air kemudian masukkan bawang,pes tomyam,serai & lengkuas. biar mendidih dan masukkan ayam, daun limau purut,cili padi, jus limau nipis.kacau rata bila hampir masak ayam tu bolehla dimasukkan sayur2an,tomato,daun ketumbar,garam & perisa.kacau lagi hingga mendidih dan hidang segera.
RESEPI AYAM TOMYAM
Bahan2:
400 gm ayam- dipotong sederhana
1 biji bawang besar- hiris
3-4 btg serai-dititik
sedikit lengkuas-dititik
pes tomyam
4-5 biji cili padi-ketuk aje
3 biji limau nipis-perah jus (ikut kemasaman yg disukai)
3 helai daun limau purut
sayur spt babycorn,cendawan & bunga kobis (xletak sbb xder lam petiais..hehe!)
buah tomato
daun ketumbar
1 liter air (agak2)
garam secukupnya
perisa
cara:
didihkan air kemudian masukkan bawang,pes tomyam,serai & lengkuas. biar mendidih dan masukkan ayam, daun limau purut,cili padi, jus limau nipis.kacau rata bila hampir masak ayam tu bolehla dimasukkan sayur2an,tomato,daun ketumbar,garam & perisa.kacau lagi hingga mendidih dan hidang segera.
Wednesday, March 3, 2010
SOTONG & SOTONG LAGI...
Huhuuuu...asik2 sotong jek kan!! nk wat camner dh anak2 & mr hubby suker..hehe! arini masak sotong berempah & ikan siakap sweet sour tp sempat snap foto sotong jek..ikan siakap tu dh ngap br teringat nk amik gambo..hehe! pastu belen sotong lam peties tu kita goreng tepung! guna tepung berempah readymade jek! rasanye resipi sotong tu pernah letak aritu tp xpe arini kita letak balik resipi nye yek!
SOTONG BEREMPAH
(resipi dari dayangjack)
Bahan-bahan :
- 300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili / cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 4 sb santan pekat / susu cair
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sb sos tomato
- 1 biji hirisan cili merah
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
- Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
- Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
- Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)
PANCAKE
ni haa pancake wat bekfes pagi tadi..pestaim wat sendiri selalu makan kt mcD jek..hehe! resipi amik dr dapur nor ganu..resipi asal dari hajar's fotopage..thnx to both!! mmg gebuss & lembut banget! kak ayin suka betul makan penkek nih...tp penkek yg kita wat ni x sekata la pulak warna luarnye kalu nk banding yg nor wat tu cantek jek kaler dier..agaknya x yah guna minyak kot masa masak atas nonstick pan tu..sbb bila sapu minyak jek..dah jd x rata lak pembakarannye! xpe nexttime cuba lagi.. pepun jom tgk resipinyer! sori nor..kita cnp dr umah nor jek ye..thnx again!
PANCAKE by Hajar
(yg K.Nor buat ni 2 adunan)
6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional
secubit garam
Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.
PANCAKE by Hajar
(yg K.Nor buat ni 2 adunan)
6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional
secubit garam
Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.
Tuesday, March 2, 2010
KEK SEMOLINA
yahuu..akhirnye berjaya gak wat kek suji yg kuidam2kan dr dulu..pestaim nmpak kt AFC channel dlm rancangan sedap yg di hoskan oleh chef asma laili..nmpak sedap sgt tp x smpat salin resipi! sebaik la jejaka fofular malaya sape lg klu bkn cik mat gebu kita yg telah sudi berkongsi resipi kek semolina nih..resipi asal dr blog "A Nyonya's Kitchen".. mmg sedaap banget! x sabor punye pasal tgh2 panas dh potong..adehh!! mmg marbeles sgt...tenkiu mat for sharing ye! akak cnp dr blog mat ye..thnx a million!!
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega berkualiti tinggi- kita guna golden churn
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega berkualiti tinggi- kita guna golden churn
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan.
- Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu (macam gambar no 2).
- Pada kelajuan perlahan, masukkab tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
Monday, March 1, 2010
MENU SEMPOI..
Salam bersiaran kembali..huhuuuu! windu kt kita x?? arini br cuti..lehla masak tp sempoi2 jek sbb x sempat! bnyk aktiviti yg perlu dilakukan wlaupun cuti..adehhh! okayla layan menu rini asam pedas ayam & ikan masin jek..okayla tu..sebaik anak2 x kisah!! so korang layan gambo je la ye! nk antar kak ayin & amik abg bani dr skool...daaa!!sori ler foto asam pedas ni ntah apa2..blur sgt sbb nk cepat..hehe!!