Salam seme..arini sgt sibuk so smpat masak ayam tomyam (request sri & kak ayin) dan ayam masak merah (request abg bani..tp x taruh foto sbb selalu wat ayam merah nih..hehe) serta telur dadar jek.. resipi ayam masak tomyam pernah letak sebelum nih..tp kita copy balik ye!
RESEPI AYAM TOMYAM
Bahan2:
400 gm ayam- dipotong sederhana
1 biji bawang besar- hiris
3-4 btg serai-dititik
sedikit lengkuas-dititik
pes tomyam
4-5 biji cili padi-ketuk aje
3 biji limau nipis-perah jus (ikut kemasaman yg disukai)
3 helai daun limau purut
sayur spt babycorn,cendawan & bunga kobis (xletak sbb xder lam petiais..hehe!)
buah tomato
daun ketumbar
1 liter air (agak2)
garam secukupnya
perisa
cara:
didihkan air kemudian masukkan bawang,pes tomyam,serai & lengkuas. biar mendidih dan masukkan ayam, daun limau purut,cili padi, jus limau nipis.kacau rata bila hampir masak ayam tu bolehla dimasukkan sayur2an,tomato,daun ketumbar,garam & perisa.kacau lagi hingga mendidih dan hidang segera.
wah malam ni lauk Tom yam ayam ya..sedap dan simple ,kita suka sangat!!!
ReplyDeleteHi Kak, hru??? sedapnya ayam! nakkkkk ;)
ReplyDeletesalam kak inaaaa....kita pun mkn tomyam gak semlm, tp bukan kita yg masak, pak cik restoran tahi yg masak.hehe
ReplyDeletesalam kak inahar,
ReplyDeleteapa khabar? kalu tomyam2 ni, saya amat suka! :)