resipi - inahar's cooking time
Bahan:
400gm meehoon (satu bungkus)- direndam hingga lembut
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
segenggam ikan bilis* (boleh juga guna udang kering)
5 sudu besar cili kisar
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar sos tiram
udang, sotong (ikut suka)
taugeh
sawi secukupnya
garam
minyak untuk menumis
perisa (jika suka)
bawang goreng/daun sup/daun bawang/potongan limau kasturi - hiasan
cara:
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan pula udang dan sotong. Goreng hingga empuk kemudian tambahkan sos tomato & sos tiram.
Akhir sekali masukkan meehoon, garam juga perisa dan goreng hingga masak rata. Bolehlah dihidangkan bersama hiasan bawang goreng , daun sup/bawang juga limau nipis.
Tumis bawang putih
& bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata
dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata.
Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika
perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya,
masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan
perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau
nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun
kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang
goreng. Siap untuk dihidang.
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
bahan2: 400g mee hoon
direndam hingga lembut *50g udang kering direndam *3 biji bawang putih
*11/2 biji bawang besar 4 sudu besar taucu di tumbuk
kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin) 5 sudu besar cili kisar udang
sederhana besar sawi secukupnya taugeh secukupnya garam (kalau perlu)
& perasa secukupnya (*bahan kisar) Hiasan:- tauhu goreng dihiris
(optional) daun kucai-(optional) telur dadar yang dihiris halus-(terlupa
buat) jus limau cili jeruk bawang goreng Method:- Tumis bawang putih
& bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata
dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata.
Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika
perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya,
masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan
perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau
nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun
kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang
goreng. Siap untuk dihidang.
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
bahan2: 400g mee hoon
direndam hingga lembut *50g udang kering direndam *3 biji bawang putih
*11/2 biji bawang besar 4 sudu besar taucu di tumbuk
kasar/halus-(dibilas supaya kurang masin) 5 sudu besar cili kisar udang
sederhana besar sawi secukupnya taugeh secukupnya garam (kalau perlu)
& perasa secukupnya (*bahan kisar) Hiasan:- tauhu goreng dihiris
(optional) daun kucai-(optional) telur dadar yang dihiris halus-(terlupa
buat) jus limau cili jeruk bawang goreng Method:- Tumis bawang putih
& bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata
dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata.
Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika
perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya,
masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan
perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau
nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun
kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang
goreng. Siap untuk dihidang.
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Assalam Dik Ina.Moga sihat selalu disamping keluarga..Kak Watie kembali lagi...selepas 2 tahun tenggelam ...kini timbul kembali..
ReplyDeleteSedapnya!
doc.ina..lepas ni buat bee hoon singapore pulak ye..sebab acik nak cuba ikut resepi ina
ReplyDeletefav bihun tapi jarang buat bihunsbb anak2 tak suka bihun huhu apa2 pun doc punya bihun mmg terangkat
ReplyDeleteKakwatie..alhamdulillah bersiaran kembali ye! moga kwatie sihat ceria selalu ye..muuaahs!
ReplyDeleteacikerna..cepat buat mihun singapore tu..saya nk tumpang mamam jek..huhuu!
ReplyDeletekaknoor..kat umah saya..anak2 pulak mmg kaki mihun..sonang kojo den..hehe!
ReplyDeleteSalam kak ina.. meriahnyer seafood dlm bihun dia.. sure sedap nih.
ReplyDeletetun..pasti meriahla seafoodnyer baru anak2 berebut2 nak mamam..haha!
ReplyDeleteklu kasi kat zila pun laju jew hbiskn nie..sbb byk bahan dlm mee nie..perghh dh lama sbnrnya x mkn mee..
ReplyDeletezila..mmgpun..mak anak sama jew kalu dah byk seafood kt dlm tu mmg laju jerla habiss kan..hehe!
ReplyDeleteMinggu lepas nye bihun baru nak 'jamu' kengkawan... dah basi ni... hhahahha!
ReplyDeleteKaksweetie..sowiii..mowiiie..hahaahaa!!
ReplyDelete