Monday, March 19, 2012

MUFFIN CEMPEDAK PULAK...


 
Assalamualaikum..ketemu kembali kita pas hampir 2 minggu tak bersiaran..hehe! okayla sebenarnye muffin cempedak ni wat minggu lepas tp br arini dpt menghupdet blog..adoyaai! jadi harap takder yg kempunan bila tgk kejadian muffin ni ek..sgt moist & gebuss..ni kes nk perabih cempedak puree kt lam freezer tu laa..kalu takder cempedak korang leh ganti ngan durian ke, nangka ke..yg penting..maintain sodaap!! jom kita zaas resipi...(hasil gabungan resipi2 muffin sebelum nih..hehe)

RESIPI MUFFIN CEMPEDAK

Bahan-bahannya:

1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula

1 suduteh baking powder
1 suduteh baking soda

1/2 suduteh garam

1 biji telur A

1/2 cawan minyak @butter cair

1 cup yogurt(1 bekas yogurt 140ml) tu bersamaan 1/2 cawan

1 suduteh vanilla extract

1 cawan puri cempedak
- (kita letak lbhkurang 350 gm puri)
almond nibs (hiasan)
**resipi puree cempedak leh tgk kt sini

Caranya:

1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam. Kemudian masukkan gula. Gaul rata
2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt,puri cempedak dan esen vanilla. Gaul rata.
3. Kemudian masukkan adunan cempedak ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.(adunan muffin yg terlebih kacau akan menyebabkan muffin keras serta tak gebu)
4. Sendukkan ke dalam cup muffin dan bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

Thursday, March 8, 2012

KEK LAPIS CEMPEDAK



Assalamualaikum..taraaaaaaaaa!!! sape nak kek lapis cempedak..angkat tangan?? ada suku loyang lg tu..huhuu!! waduh..penat woo pn doc melapis hari ahad ritu sampai kt kul 2 pagi br siap..adoyaai!! tp mmg berbaloi-baloi sgt hasilnye..x tau nk cakap camner..tersgt sedap!! my kids & hubby bg 6 bintang woo! sebaik masa musim cempedak aritu sempat pn doc membeli cempedak madu..simpan lam freezer..x kempunanla kan..hehe! mekacehh yg x terhingga wat bro rozzan yg telah berkongsi resipi yg sgt marbeles nih..dulu pernah wat kek lapis cempedak guna resipi yg berlainan tp lbh sempoi..boleh tgk kt sini..tp kali ni guna resipi bro rozzan yg guna bnyk telur serta pembuatan yg agak rumit tp mmg worth the wait laa (betapa harumnya bau kek ni masa membakor depan oven tuh..mmg x tahan..perghh!!) Menurut bro rozzan..ini ialah resipi kek lapis cempedak yg plg sedap penah dicubanye berbanding ngan resipi yg lain (ada few recipes kek lapis cempedak di blog beliau) so apalagi kengkawan..jom mamamm..!!

KEK LAPIS CEMPEDAK
sumber 1- Bro Rozzan

Bahan A :
500g mentega
4 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen cempedak - (optional)
1 sudu teh esen vanilla

(Pukul semua bahan di atas dgn high speed)

Bahan B :
20 kuning telur
5 putih telur
270 gm gula kaster (halus)
1 sudu besar ovallete

120 gm tepung Hong Kong/ Top
20 gm tepung susu
150 gm puree cempedak*


*Bahan Utk Puree :

600 gm  isi cempedak (dibuang biji)
220 gm gula kaster/halus
220 ml air

(Campurkan semua bahan dan kisar halus. Masak sebentar di atas api sehingga pekat. Dikacau2 selalu agar tidak hangit)
 

Cara :
Pukul telur, gula kaster, ovalette di dalam mangkuk mixer dgn high speed sehingga kembang dan pekat.
Kemudian, masukkan Bahan A ke dalam adunan telur tadi dan kacau rata.


Seterusnya, bubuh tepung HK dan tepung susu, sedikit demi sedikit lalu dikacau rata.


Akhir sekali bubuh 150 gm puree cempedak. Kacau lagi hingga sebati.

Sediakan loyang kek berukuran 10” x 7” atau 8” x 8”. Alaskan dasar loyang dgn kertas tracing dan gris kan di sekelilingnya.(kita guna loyang bulat 9")
Kemudian mulalah membakar/melapis kek di dalam oven dgn suhu 170-180 darjah Celsius.

Utk lapisan pertama, bakarlah dgn menggunakan api atas dan bawah sekitar 5 minit dan kemudian tukarkan kepada api atas (grill) saja dan terus membakar sehingga kekuningan.

Bakar lapisan kedua seperti biasa sehingga masak. Kemudian bubuh 2-3 sudu besar puree cempedak ke atas lapisan kedua yg dah masak tu lalu ratakan. Bakar hingga cempedak betul2 kering. 

Kemudian buatlah lapisan seterusnya. Setiap dua lapis baru dibubuh lapisan puree cempedak. Buat begini sehingga selesai adunan.

Setelah lapisan terakhir dibakar, kecilkan suhu oven kpd 130-140  dan buka semula api atas bawah lalu bakar selama 10-15 minit sehingga kek masak rata.  



NOTA :
Utk menambah rasa lebih lemak kpd kek, anda bolehlah sapukan mentega cair di permukaan setiap lapisan kek yg plain (tanpa cempedak).

Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk bujur adunan. Kalau rajin, bolehlah dibubuh puree cempedak pada setiap lapisan kek...