berkongsi resepi kek yg enak banget ni. Resepi asal oleh Anis anis ni menggunakan dried mixfruits tapi telah diolah oleh Sha menggunakan buah prune. Rasa nya yg masam manis just nice ni memang langsung tak muak makan tau. Lepas ni nanti kita nak try la jugak guna mixfruits. Mesti sedap jugak kan. Definitely a keeper recipe! So jomm kita semak resepi yok..
Boiled Prune Cake
Resepi asal - Fb Anis anis
Sumber 1 - Shalieya Danish
Sumber 2 - inahar's cooking time
2 cups pitted prune (sy cincang kasar)
185 gm butter
150 gm castor sugar
1 tsp soda bicarbonate
250 ml air
(boil semua yang di atas sehingga cair butter dan berbuih .. tutup api dan sejuk kan..) penting! Sejuk dahulu adunan di atas baru masuk kan.. 👇🏻
3 eggs grade A
150 gm self raising flour
60 gm plan flour (tpg gandum)
kacau rata .. siap untuk di bakar!
Line 7” tin
Bakar slow temp @ 160 deg depends on oven for abt 1hr.. sehingga masak
Let cake rest in pan for 10 min after out from oven..
Haaa....ni yang kak laili suka ni. Takyah guna mixer 😆
ReplyDeletek.laili..iye kak kek ni mmg mudah buat dan insyaallah conpem jadi punye..hihi
DeleteSenang nampaknya bancuhan kek tu... nak try jugak.
ReplyDeletek.sweetie..try la kak mmg mudah sgt membuatnya. Insyaallah menjadi dgn jayanye. Hihi
DeleteBilalah saya nak rajin godek tepung ni.... tengok kek ni macam terliur pulak!
ReplyDeleteamie..try la amie resepi ni. Senang banget godek2 jer buatnye. Hihi
ReplyDelete