Entri lama boleh lihat kt sini dan sini tp takpe kita copy balik kt sini..jom layaan!
RESIPI KUAH KACANG DAGING
sumber: inahar's cooking time
bahan2:
700-1000 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk
3-4 biji bawang besar (blend)
1-2 ulas bwg putih
3 inci halia (separuh blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)
5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
lengkuas sikit aje
2-3 keping asam keping @ air asam jawa
11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)
gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)
garam secukup rasa
serbukperisa (option)
air
minyak utk menumis
cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis sampai garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacang biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!