Assalamualaikum..menu petang yang paling kerap Pn Doc masak iaitu cucur telur yg sangat digemari seisi keluarga. Sangat mudah nak membuatnye dan semestinye sodap! Kejadian cucur yang amat gebu, lembut didalam tapi rangup di luar. Sesuai dicicah dengan sos cili juga kuah kari/kurma ataupun sambal bilis. Perghhh tak sedar dah makan berbiji-biji jadinye..hihiii! So jom kita zaas resipi yang sempoi sangat nih!
Resepi Cucur Telur
Sumber - inahar's cooking time
Bahan2
3 cawan tepung gandum
4-5 biji telur
Garam
Perisa (optional)
Air secukupnye
Bancuh semua bahan di atas sehingga sebati. Panaskan minyak yg banyak. Goreng adunan jemput dgn api sederhana hingga warna perang keemasan. Bolehla diangkat dan toskan. Siap. Bolehla di makan bersama cicahan sos cili, kuah kari/kurma atau sambal bilis..semuanye pun sodap! **Lebih banyak telur akan menghasilkan cucur yg lebih lemak dan gebu.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete