Tuesday, June 5, 2018

KARI SARDIN SEMPOI DAN SEDAP..

Assalamualaikum..ni lagu satu menu sempoi utk iftar juga bersahur. Sempoi dan sodap! Resipi pun sangat mudah..nak jugak ke?? hihi. Alahai..ok moh ler kita layan resipi yg sempoi nih ye!

RESEPI KARI SARDIN
sumber - inahar's cooking time

Bahan
1 tin sardin besar (brand Ayam)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 biji bawang besar - hiris bulat
1-2 sudubesar cili giling
3-4 sudu besar serbuk kari ikan
santan
sedikit rempah halba campuran
daun kari
lada merah/hijau
garam dan perisa jika perlu
minyak utk menumis
1 keping asam keping

Cara
Kisar atau tumbuk bwg merah, bawang putih dan halia. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar sekali dengan daun kari dan halba campuran. Bila dah naik bau masukkan cili giling..tumis lagi . Masukkn rempah kari.. Tumis lagi bagi garing sikit rempah tu kemudian masukkn ikan sardin (brand ayam). Tambah santan sikit, garam, asam keping, bawang besar hiris bulat dan cili merah/hijau ptong. Masak hingga didih dan agak pekat. Boleh nk tambah cili api ikut suker. Siap!

2 comments:

  1. Masak sardin kalau bubuh cili hijau memang pergghhhh! Saya suka!

    ReplyDelete
  2. AMIE..kaann...kt umah ni mmg satu family suka sardin ni..hihi

    ReplyDelete