Monday, June 4, 2018

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum..menu talapia masak lemak ni adalah menu iftar minggu lepas tapi baru kita nak updet resipinye ni..hihi! Mudah sangat masaknye..main campak2 jer haa! Makan pulak bersama gandingan sambal belacan, telur masin dan nasi pepanas..perghh memang meletop u! So jom kita zaass resipi yang mudah ini..

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API
sumber- inahar's cooking time

bahan
1 ekor ikan talapia merah- siang dan cuci bersih dengan air asam jawa @ limau nipis. Potong 2 atau 3 bahagian
2 batang serai
1 keping asam gelugur
santan secukupnya (saya guna santan serbuk satu peket dibancuh dgn air)
1 kiub pati ikan bilis (optional)
garam & gula secukupnya
minyak untuk menumis

bahan kisar/tumbuk
4 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit kunyit hidup (guna serbuk kunyit pun boleh)
10-15 biji cili padi ikut kesukaan

Cara
Panaskan minyak lalu tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau. Masukkan santan dan masak hingga hampir mendidih. Kemudian masukkan ikan. Bila hampir mendidih masukkan asam keping , kuib pati ikan bilis juga perasakan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi dan rasa jika okay boleh tutup api. Siap!


No comments:

Post a Comment