Friday, June 1, 2018

NASI AYAM MUDAH & SEDAP

Assalamualaikum..dah lama tak mamam nasi ayam homemade. Sekali sekala masak sendiri memang sedap puashati makan anak-beranak! Alhamdulillah.. Jom kita zaass resipinye ye!

Resepi Nasi Ayam

resipi asal : Azie Kitchen
sumber : inahar's cooking time

Bahan bahan:

1 ekor ayam - potong 4
4 tin susu beras basmathi
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - ketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit rempah sup - saya tambah
1 sudu besar kicap cair
2 helai daun pandan - simpul
Garam secukupnya

Sayuran
Daun salad
Timun
Tomato
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Sos Cili
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
Gula dan garam secukupnya
sos cili botol - saya tambah


Sos Kicap

Kicap
Sos cili
Gula dan garam
sup ayam - saya tambah


Cara cara:

Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga air mendidih. Bila sudah mendidih, angkat dan toskan ayam.

Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak. Kami lumur dengan kicap, sos tiram dan lada sulah. Jika suka, boleh juga kisar bawang merah dan bawang putih.

Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.

Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam dan carrot (saya juga tambah sedikit rempah sup) dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air.
Sediakan bahan cilli sos dan kisar (saya masak atas api sebentar). Sesuaikan rasa. Sediakan pula, sos kicap (juga saya masak hingga mendidih sebentar). Hiriskan sayuran dan akhir sekali ayam diketuk dan dipotong kecil.

Hidangkan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.

Nota:

Ayam boleh juga dibakar pada suhu 180’C selama 30 minit.

Kicap cap gajah, gula, garam, lada sulah dan madu

Sos kicap: kicap cair masak dengan air, lada sulah, garam dan gula.

No comments:

Post a Comment