Wednesday, June 13, 2018

PAPRIK AYAM

Assalamualaikum..Alhamdulillah kita dah menghampiri hari-hari terakhir ramadhan, moga segala amal ibadat kita diterima oleh Allah swt. Aamiinn. Hari ni kita berkongsi lagi satu resipi mudah utk menu iftar iaitu ayam masak paprik ala thai. Mudah, sedap lagi menyelerakan. Jom kita zaass resepinye ye..


RESEPI PAPRIK AYAM
resipi asal - makyong@myresepi

Bahan-bahan diperlukan:

  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • sos ikan (sy tambah)
  • bahan2 perasa

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.


No comments:

Post a Comment