Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan A:- 4 cawan beras basmathi
4 cawan air (sy lebihkan jadi 5 cawan)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):- 1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi.Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Boleh ni nanti try. Hehe...
ReplyDeleteFiza..iye sila kan!
DeleteSedap ye ina nak kena buat jugak ni
ReplyDeletesedapnyaaa...kak laili ni bila bab periuk letrik selalunya la suis naik ke atas masa nasi belum betul2 kering kihkihkih
ReplyDeleteKlaili..laa iye ke..camner tuh? Hihi
DeleteKakerna..insyaAllah sedap kak. Nnti try la ye
ReplyDeleteYa Allah tak tau la kak laili ni. Terpaksa transfer periuk atas stove la pulak kihkihkih
ReplyDeletek.laili..itu tandanye kena tukar periuk baru ler tu..hihi!
ReplyDeleteahahaha.....;)
ReplyDeletenih pun sedap
ReplyDeletehans..resipi kt blog akak ni insyaallah semua pun sedap2 tau..hihi!
ReplyDelete