Assalamualaikum..menu weekend aritu. Sotong goreng berempah..mudah dan sedap! Selalu masak nih kalau tak asik2 sambal sotong jer kan? Hihi.. Jom kita zaass resepi yok!
SOTONG GORENG BEREMPAH
resipi - dayangjack
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
300 g sotong basah (digaulkan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian direbus 1/2 masak dan dituskan)
1 tangkai daun kari
1 sb serbuk kari
1 sb serbuk cili / cili kisar
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk lada hitam
1 labu bawang besar (dimayang)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cm halia (dicincang)
4 sb santan pekat / susu cair
garam dan gula secukup rasa
1 sb sos tomato
1 biji hirisan cili merah
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan sotong, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)
perghhh
ReplyDeletemakanan favorite nih
Hans..senang jer resipinye hans, jgn lupa try ye!
ReplyDeletemak saya ada ajar buat dulu
ReplyDeletetapi dah ingat2 lupa
hehehe
best nya sotonggg....;)
ReplyDeleteHans..save resipi nih..sonang citer..hihi!
ReplyDeletek.laili..shekali shekala menyotong mmg best..hihi!
ReplyDelete