Ayam Ungkep Sumber :
Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg
daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit -
perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam
jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5
ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu
makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia
15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan
kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan
kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3.
Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali
rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak
hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya
tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215:
https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Assalamualaikum. Ni adalah entry tertunggak menu minggu lepas masakan wong jowo iaitu Ayam Ungkep. Sedap banget! Dulu pernah buat menggunakan resipi lain di sini tapi kali ni kita ambil resepi dari instagram Surianti Kitchen. Mekaseh Sue berkongsi resepi yang lazat ni. Jom kita zaas resepi yok!
AYAM UNGKEP
Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Ayam Ungkep Sumber :
Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg
daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit -
perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam
jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5
ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu
makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia
15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan
kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan
kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3.
Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali
rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak
hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya
tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215:
https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Ayam Ungkep Sumber :
Amie's Little Kitchen Dicuba oleh : Surianti Ramli Bahan-bahan: 1kg
daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit -
perap seketika 2 batang serai - dititik 3 cawan air minyak sedikit asam
jawa (pilihan) garam / gula / perasa pilihan Bahan tumbuk / kisar: 5
ulas bawang putih 10 biji bawang merah 2 sudu makan ketumbar biji 1 sudu
makan jintan manis 1 sudu teh jintan putih 3 cm kunyit hidup 3cm halia
15 biji cili padi Cara: 1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan
kisar sehingga terbit minyak. 2. Masukkan serai dan daging ayam dan
kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna. 3.
Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. 4. Tutup kuali
rapat-rapat. 5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak
hangus kekeringan atau hancur. 6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya
tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215:
https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Invested $100 in Cryptocurrencies in 2017...You would now have $524,215: https://goo.gl/efW8Ef
Satu2 nta menu yang tak pernah buat sendiri ina.tau makan je
ReplyDeleteayam takyah goreng dulu....best lah ni hehehe
ReplyDeleteK.Erna..nnti try ler kak. mudah jer buatnye. Sedap cam rendang rasa dia kan.
ReplyDeleteLaili..iye ayam xyah goreng. Mudah banget memasaknye..hihi!
ReplyDeleteDalam Perawatan Aduan Ayam Super Bangkok, Mari kita mencoba bahan yang belum pernah Botoh Senior Ketahui
ReplyDeleteBerikut Artikel Terbaru atau Terupdate oleh tajenonline.net untuk Kesehatan Ayam Kesayangan Kita
6 Khasiat Telur Puyuh Aduan Ayam Super
https://tajenonline.net/6-khasiat-telur-puyuh-aduan-ayam-super/
Anda Juga Bisa Melakukan Chatting Langsung Di Whatsapp Kami +62-8122-222-995
Terima Kasih