Assalamualaikum..arini kita nak kongsi lagi satu entry tertunggak ye. Oreo cheesecake cupcake yang dibuat 2 minggu lepas..huhu! Menu favourite anak2 juga amat mudah menyediakannye dibandingkan dengan membuat cheesecake biasa tu. Nak makan pun senang cupcake ni tinggal ngap masuk mulut jer haa..hihi! Resepi dah selalu kita kongsi sebelum ni di sini dan sini tapi jom kita semak lagi sekali yok!
Oreo Cheesecake Cupcake
resipi: resipi citarasawan
sumber: inahar's cooking time
Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang krimnya-nak guna krimnye pn boleh)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50gm serbuk oreo
1 sudubesar tepung (kita tambah)
Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek)
Cara-cara :
1.
Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas,
masukkan sekeping biskut oreo di tengahnya sebagai base (dasar).
Ketepikan dahulu.
2. Putar cream cheese, mentega, gula
dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar
hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga
sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.
4.
Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo dan bakar selama 20-25 minit.
Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.
Thursday, November 30, 2017
Monday, November 27, 2017
MEE REBUS JOHOR
Mee Rebus Johor
Resipi Hj Wahid
Sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua
Cara Menyediakan Mi Rebus Johor Hj Wahid
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Thursday, November 16, 2017
KUIH SERIMUKA PANDAN
Assalamualaikum..taraaaa!! Inilah dia kuih kesukaan kita..serimuka pandan yang sangat evergreen! Resepi dari dapur Surianti ni memang tak mengecewakan..tersangatla sedap! Just nice kemanisannye! My mom bagi 2 thumbs up utk kuih ni tau..hihii! Memang wajib cuba ye kawan2! Mekaseh Sue berkongsi resipi yang ohsem ni..izinkan akak cnp resepinye ye! Sebelum ni pernah beberapa kali entry kuih serimuka dengan resipi yang berbeza..boleh lihat di sini dan sini ye!
Seri Muka Pandan (loyang 8in x 8in)
Resipi asal : Surianti Ramli
Sumber : inahar's cooking time
Lapisan bawah
2 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam 30 minit, toskan
1 cawan santan
1 cawan air
Secubit garam -panaskan periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit. Kacau sebati dan tekan-tekan supaya padat di dalam loyang.
Lapisan atas
3 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan(sy guna 10 helai) bersama air, tapiskan)
1 1/4 cawan santan
Beberapa titis pewarna hijau -satukan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan. -masak atas api perlahan sambil mengacau selama 2 - 3 minit (naik wap). Jangan kacau terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi tidak licin. (Saya tak masak tp terus tuang adunan atas pulut dan kukus )
Cara :
Tuangkan lapisan atas ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis. Kukus selama 40 minit. Matikan api. *penting : tunggu serimuka betul-betul sejuk, anggaran 4 - 5 jam baru dipotong. Kalau potong semasa panas, akan jadi lembek bahagian atasnya.
Seri Muka Pandan (loyang 8in x 8in)
Resipi asal : Surianti Ramli
Sumber : inahar's cooking time
Lapisan bawah
2 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam 30 minit, toskan
1 cawan santan
1 cawan air
Secubit garam -panaskan periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit. Kacau sebati dan tekan-tekan supaya padat di dalam loyang.
Lapisan atas
3 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan(sy guna 10 helai) bersama air, tapiskan)
1 1/4 cawan santan
Beberapa titis pewarna hijau -satukan semua bahan, kacau sebati dan tapiskan. -masak atas api perlahan sambil mengacau selama 2 - 3 minit (naik wap). Jangan kacau terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi tidak licin. (Saya tak masak tp terus tuang adunan atas pulut dan kukus )
Cara :
Tuangkan lapisan atas ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis. Kukus selama 40 minit. Matikan api. *penting : tunggu serimuka betul-betul sejuk, anggaran 4 - 5 jam baru dipotong. Kalau potong semasa panas, akan jadi lembek bahagian atasnya.
Tuesday, November 14, 2017
AYAM MASAK OPOR HIJAU
Assalamualaikum semua..pekabo uolss? Moga semua pengunjung blog inahar ni di beri kesihatan yang baik dan ceria berpanjangan ye..aamiinn! Okay menu ayam masak opor hijau ni adalah entry tertunda..dah berminggu lama Pn Doc masak tapi baru sempat nak updet resipi arini..hihii! Resipi asal oleh Chef kesayangan ramai Chef Wan dan kita cnp dari blog Iza Akma. Mekaseh Chef dan Iza berkongsi resipi masakan yang marbeless sangat ni. Resipi asal adalah menggunakan daging tapi kita tukar daging kepada ayam. Memang sodapp bangett! Jom semak resipi yok!
DAGING OPOR HIJAU (SY GANTI AYAM)
resepi asal : Chef Wan
Sumber 1 : IzaAkma SSK
Sumber 2 : inahar's cooking time
BAHAN A :
1/2 ekor ayam - potong sederhana kecil
500 ml Santan
125 gm Terung Pipit (tak letak)
3 tangkai Daun Selasih
1 biji Capsicum , buang biji & hiris (cili merah)
125 ml Minyak
Gula Melaka secukup rasa
Jus Limau Nipis (jus drp 1 biji)
Garam / Sos Nampla (anggaran 2sdm sos nampla)
BAHAN B (Pes Rempah Hijau) :
100 gm Cili Hijau (6 biji cili hijau + 10 biji cili padi hijau)
10 ulas Bawang Merah (1 labu bawang merah besar + 5 ulas bawang merah)
4 Akar Ketumbar
4 tangkai Daun Ketumbar (ambil daun + batang)
1 inci Halia
2 batang Serai
2 helai Daun Limau Purut
1 sdt Belacan
2 sdm Biji Ketumbar , disangai dahulu
2 sdm Biji Jintan Manis , disangai dahulu
1 sdm Biji Lada Putih
1 cwn air
BAHAN C (Hiasan) :
Cili Padi Merah / HijauDaun Selasih
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Satukan semua bahan B ke dalam pengisar & kisar halus
❀ Panaskan minyak dalam kuali
❀ Tumis pes rempah hijau hingga wangi
❀ Masukkan daging , kacau-kacau dan tutup kuali untuk 5 minit dengan api sederhana
❀ Masuk santan , terung pipit dan biarkan mendidih ❀ Teruskan merenih selama 25 minit lagi
❀ Masuk capsicum , daun selasih , gula perang , jus limau , garam / sos nampla secukup rasa
❀ Renihkan lagi 3 minit , dan hiaskan dengan daun selasih lagi
❀ Hidangkan panas bersama nasi
DAGING OPOR HIJAU (SY GANTI AYAM)
resepi asal : Chef Wan
Sumber 1 : IzaAkma SSK
Sumber 2 : inahar's cooking time
BAHAN A :
1/2 ekor ayam - potong sederhana kecil
500 ml Santan
125 gm Terung Pipit (tak letak)
3 tangkai Daun Selasih
1 biji Capsicum , buang biji & hiris (cili merah)
125 ml Minyak
Gula Melaka secukup rasa
Jus Limau Nipis (jus drp 1 biji)
Garam / Sos Nampla (anggaran 2sdm sos nampla)
BAHAN B (Pes Rempah Hijau) :
100 gm Cili Hijau (6 biji cili hijau + 10 biji cili padi hijau)
10 ulas Bawang Merah (1 labu bawang merah besar + 5 ulas bawang merah)
4 Akar Ketumbar
4 tangkai Daun Ketumbar (ambil daun + batang)
1 inci Halia
2 batang Serai
2 helai Daun Limau Purut
1 sdt Belacan
2 sdm Biji Ketumbar , disangai dahulu
2 sdm Biji Jintan Manis , disangai dahulu
1 sdm Biji Lada Putih
1 cwn air
BAHAN C (Hiasan) :
Cili Padi Merah / HijauDaun Selasih
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Satukan semua bahan B ke dalam pengisar & kisar halus
❀ Panaskan minyak dalam kuali
❀ Tumis pes rempah hijau hingga wangi
❀ Masukkan daging , kacau-kacau dan tutup kuali untuk 5 minit dengan api sederhana
❀ Masuk santan , terung pipit dan biarkan mendidih ❀ Teruskan merenih selama 25 minit lagi
❀ Masuk capsicum , daun selasih , gula perang , jus limau , garam / sos nampla secukup rasa
❀ Renihkan lagi 3 minit , dan hiaskan dengan daun selasih lagi
❀ Hidangkan panas bersama nasi
Wednesday, November 1, 2017
ASAM PEDAS IKAN KEMBONG
Assalamualaikum..hollaa!! Asam pedas ikan kembung ni menu tertunda ye kwn2..hehe! Kita masak minggu lepas..atas permintaan Kak Ayin yg pulang bercuti weekend dari uitm shah alam. Alhamdulillah mmg sedap resipi CMG ni. Cukup pekat, rasa masam masin nye. Macehh Mat berkongsi resipi yg enak banget ni! Jom kita zaass resipi best ni yok!
Resipi Asam Pedas Ikan Kembung
Resipi asal : CMGSumber : inahar's cooking time
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 - 3 ekor ikan kembong @ mabong, bersaiz besar
1 biji terung biru, kerat 2 dan belah 4 setiap keratan
1 biji tomato, belah 4
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 genggam daun kesom
1 1/2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS :-)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
2 biji buah keras, hiris
3/4 camca teh lada hitam biji
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis cili hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan). Biar mendidih.Masukkan bunga kantan, daun kesom dan ikan, masak dengan api sederhana. Tambah terung (toskan) dan biar terung lembut sedikit. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.
Monday, October 30, 2017
KARIPAP DAGING SEDAP
Assalamualaikum semua..moga para pengunjung blog inahar sentiasa sihat dan ceria selalu ye. Dah lama kita tak menguli2 tepung..jadi arini Pn Doc nak kongsi resipi karipap yg sangat sedap, rangup, rapuh tapi tak berderai so takla muak sangat bila makan. Memang sangat puashati dengan kejadian karipap ni. Mekaseh buat Surianti kitchen dan Roha Hassan berkongsi resipi kuih yang marbeles ni. Jom kita zaass resipi yok!
Karipap Rapuh (tidak berderai)
Resipi asal : @rohahssan
Sumber 1 : @surianti_kitchen
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan
( lebih kurang 20 biji )
250g tepung gandum
85 ml minyak jagung
125 ml air sejuk dari peti ais
1/2 tsp garam
1 biji limau kasturi ( ambil jusnya )
Cara
1. Dalam bekas tahan panas masukkan tpg gandum dan garam
2. Panaskan minyak jagung , biar benar2 panas dan tuangkan dalam tepung tadi , gaul rata mengunakan senduk kayu sehingga menjadi serbuk roti.
3. Kemudian tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil di uli ( stop tuang air jika dough dah lembut dan tidak melekit pada tangan )
4 .masukkan perahan jus limau dan uli bagi rata . Kemudian masukkan dough dalam plastik / bekas kedap udara dan rehat selama 15 minit hingga ia berbeluh / berwap
5. Keluar kan dough dan bulat2 kan sebesar guli atau 25g setiap satu biji . Buat hingga dough habis dan masukkan semula dough dalam plastik , ikat kemas dan rehat kan semula selama 15 minit
6.Setelah 15 minit canai dough mengunakan roll pin . Jangan tebal sangat dan jgn nipis sangat . kemudian terap dgn acuan bulat .letak inti dan klim bagi kemas kemudian susun dalam tray or loyang . Bila dah siap taburkan sedikit tepung .
Goreng dgn api sederhana.
Inti karipap
Bahan2 :
3 biji ubi kentang dicuci bersih dan potong dadu
1 mangkuk kecil daging cincang
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji lada merah
2 sb rempah kari
1/2 cawan air (anggaran saja, jika tak cukup boleh tambahkan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun sup/daun bawang
-panaskan minyak, tumis bawang dan lada merah hingga harum. Masukkan rempah kari bersama air dan isi ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau sebati hingga kentang empuk. Tabur daun sup/daun bawang dan gaul rata. Matikan api. Sejukkan sebelum digunakan.
Karipap Rapuh (tidak berderai)
Resipi asal : @rohahssan
Sumber 1 : @surianti_kitchen
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan
( lebih kurang 20 biji )
250g tepung gandum
85 ml minyak jagung
125 ml air sejuk dari peti ais
1/2 tsp garam
1 biji limau kasturi ( ambil jusnya )
Cara
1. Dalam bekas tahan panas masukkan tpg gandum dan garam
2. Panaskan minyak jagung , biar benar2 panas dan tuangkan dalam tepung tadi , gaul rata mengunakan senduk kayu sehingga menjadi serbuk roti.
3. Kemudian tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil di uli ( stop tuang air jika dough dah lembut dan tidak melekit pada tangan )
4 .masukkan perahan jus limau dan uli bagi rata . Kemudian masukkan dough dalam plastik / bekas kedap udara dan rehat selama 15 minit hingga ia berbeluh / berwap
5. Keluar kan dough dan bulat2 kan sebesar guli atau 25g setiap satu biji . Buat hingga dough habis dan masukkan semula dough dalam plastik , ikat kemas dan rehat kan semula selama 15 minit
6.Setelah 15 minit canai dough mengunakan roll pin . Jangan tebal sangat dan jgn nipis sangat . kemudian terap dgn acuan bulat .letak inti dan klim bagi kemas kemudian susun dalam tray or loyang . Bila dah siap taburkan sedikit tepung .
Goreng dgn api sederhana.
Inti karipap
Bahan2 :
3 biji ubi kentang dicuci bersih dan potong dadu
1 mangkuk kecil daging cincang
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji lada merah
2 sb rempah kari
1/2 cawan air (anggaran saja, jika tak cukup boleh tambahkan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun sup/daun bawang
-panaskan minyak, tumis bawang dan lada merah hingga harum. Masukkan rempah kari bersama air dan isi ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau sebati hingga kentang empuk. Tabur daun sup/daun bawang dan gaul rata. Matikan api. Sejukkan sebelum digunakan.
Inti karipap (kentang
& ayam) Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : 3 biji ubi kentang dicuci
bersih dan potong dadu 1 mangkuk kecil isi ayam 2 ulas bawang putih 1
labu bawang besar 1 biji lada merah 2 sb rempah kari 1/2 cawan air
(anggaran saja, jika tak cukup boleh tambahkan) Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis Daun sup/daun bawang -panaskan minyak, tumis bawang
dan lada merah hingga harum. Masukkan rempah kari bersama air dan isi
ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau
sebati hingga kentang empuk. Tabur daun sup/daun bawang dan gaul rata.
Matikan api. Sejukkan sebelum digunakan.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Inti karipap (kentang
& ayam) Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : 3 biji ubi kentang dicuci
bersih dan potong dadu 1 mangkuk kecil isi ayam 2 ulas bawang putih 1
labu bawang besar 1 biji lada merah 2 sb rempah kari 1/2 cawan air
(anggaran saja, jika tak cukup boleh tambahkan) Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis Daun sup/daun bawang -panaskan minyak, tumis bawang
dan lada merah hingga harum. Masukkan rempah kari bersama air dan isi
ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau
sebati hingga kentang empuk. Tabur daun sup/daun bawang dan gaul rata.
Matikan api. Sejukkan sebelum digunakan.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Thursday, October 5, 2017
SUP AYAM HADYAI POWER!
Assalamualaikum..ok ni another keeper recipe yang wajib korang cuba ye! Sup ayam hadnyai ni memang sedap sangat, power meletup podehnye..hihii! Dah selalu buat sebelum ni, boleh lihat entry lama di sini dan sini ye. Apa2 pun kita kongsi lagi sekali resipinye kt sini..jom semak!
RESEPI SUP AYAM HADYAI
sumber 1 - Ummi Kuantan
sumber 2- CMG
sumber 3 - inahar's cooking time
BAHAN - BAHANNYA :-)
800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5-10 biji cili padi* (ikut kepedasan yang di sukai)
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
- Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin. Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.....
Tuesday, October 3, 2017
NASI SERAI & AYAM GORENG BEREMPAH
Assalamualaikum..arini nak kongsi menu minggu lepas iaitu nasi serai digandingkan dengan ayam goreng berempah! Alhamdulillah memang sedap sangat nasi serai ni..harum jer baunye masa menanak tu. Anak2 dan mrhubby semua pun suke makan bertambah-tambah pinggan nasi..hehe! Entry lama boleh lihat di sini ye manakala resipi ayam berempah pula boleh lihat kt sini. Jom kita zaas resipi yok!
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan A:-
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber 1 : Ummi @ Home Sweet Home
Sumber 2 : inahar's cooking time
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (ummi lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
4 cawan air (ummi lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk3
sudu makan minyak sapi (kita guna butter)
1 pokok daun sup - dihiris
bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara
Memasak:- Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam
setengah jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)Panaskan
minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi.Masukkan
serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.Bila nampak air
hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa.
(*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api biasa dan setelah
masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas periuk elektrik, On
dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi kering dan suis periuk
nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi perlahan-lahan dan biarkan
nasi masak sepenuhnya.)Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang
goreng.
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru)
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras
sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk
3 sudu makan minyak sapi
1 pokok daun sup - dihiris
50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr...
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak:-
Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah
jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga
wangi.
Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.
Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah
nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api
biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas
periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi
kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi
perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)
Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Nasi Serai
Resepi: Dari Buku Chef Hanieliza (terbaru)
- 50 Hidangan Penambat Selera
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
4 cawan beras basmathi
4 cawan air (akak lebihkan jadi 4 1/2 cawan sebab rendam beras
sekejap jer)
1 kiub pati ayam
1 helai daun pandan - disimpul
4 batang serai - diketuk
3 sudu makan minyak sapi
1 pokok daun sup - dihiris
50 gm bawang goreng - akak x buat, x sempat loorrr...
Garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
Cara Memasak:-
Basuh beras dan rendamkan selama 1 jam. Toskan (akak rendam setengah
jam jer dan lebihkan air untuk nasi lagi 1/2 cawan)
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga
wangi.
Masukkan serai, daun pandan, air, kiub pati ayam dan garam.
Bila nampak air hampir-hampir mendidih, masukkan beras dan masaklah
nasi seperti biasa. (*akak tumis dalam periuk nasi elektrik atas api
biasa dan setelah masukkan beras akak pindahkan periuk ke dalam bekas
periuk elektrik, On dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila nasi
kering dan suis periuk nasi naik ke atas, akak balik-balikkan nasi
perlahan-lahan dan biarkan nasi masak sepenuhnya.)
Hidangkan dan tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Thursday, September 21, 2017
SOFT MARBLE CAKE
Assalamualaikum..arini kita nak share resipi kek marble lembut yang tengah fofular di kalangan food blogger masa kini! Ada macam2 variasi resipi yang kita boleh cari di google. Dalam bnyak resipi tu..resipi oleh Surianti kitchen yang paling menawan hati sebab nampak mudah jer cara pembuatan juga bahan2 yang digunakan. Resipi kita cnp di blog Syapex. Mekaseh buat Surianti juga Syapex yang telah berkongsi resipi yang sedap ni. Kejadian yang sangat soft dan gebuss! Jom zaass resipi yok..
Kek Marble Lembut ( loyang 8x8 )
Resipi asal : Surianti Kitchen
Sumber 1 - syapex kitchen
Sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan A
150gm butter dicairkan ( timbang dulu baru cairkan )
Bahan B
5 biji telur gred A
230 gm tepung gandum
170 gm gula caster
1 sudu besar ovalet ( sudu metrik )
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
Bahan lain
Pewarna / perisa kesukaan
Butter secukupnya untuk di sapu pada loyang
Kertas minyak
Cara penyediaan
Panaskan oven terlebih dahulu, sapu loyang dengan butter dan alas dengan kertas minyak. Kemudian sapukan butter sekali lagi diatasnya.Satukan bahan B, pukul menggunakan mixer hingga kembang dan gebu ( anggaran 7 minit )Masukkan bahan A iaitu butter yang telah dicairkan. Kaup balik sehingga sebati.Bahagikan kepada perisa atau pewarna kesukaan. Ambil adunan dan lapiskan berselang seli pada loyang kek hingga selesai. Hentakkan loyang kek sedkit supaya adunan kek sekata dalam loyang.Bakar hingga masak pad suhu 160'C selama 45-50 minit ( bergantung pada suhu oven masing-masing ).Sejukkan diredai.
Kek Marble Lembut ( loyang 8x8 )
Resipi asal : Surianti Kitchen
Sumber 1 - syapex kitchen
Sumber 2 - inahar's cooking time
Bahan A
150gm butter dicairkan ( timbang dulu baru cairkan )
Bahan B
5 biji telur gred A
230 gm tepung gandum
170 gm gula caster
1 sudu besar ovalet ( sudu metrik )
50 ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
Bahan lain
Pewarna / perisa kesukaan
Butter secukupnya untuk di sapu pada loyang
Kertas minyak
Cara penyediaan
Panaskan oven terlebih dahulu, sapu loyang dengan butter dan alas dengan kertas minyak. Kemudian sapukan butter sekali lagi diatasnya.Satukan bahan B, pukul menggunakan mixer hingga kembang dan gebu ( anggaran 7 minit )Masukkan bahan A iaitu butter yang telah dicairkan. Kaup balik sehingga sebati.Bahagikan kepada perisa atau pewarna kesukaan. Ambil adunan dan lapiskan berselang seli pada loyang kek hingga selesai. Hentakkan loyang kek sedkit supaya adunan kek sekata dalam loyang.Bakar hingga masak pad suhu 160'C selama 45-50 minit ( bergantung pada suhu oven masing-masing ).Sejukkan diredai.
Tuesday, September 19, 2017
PULUT KUNING SEDAP & MUDAH
Resipi pulut kuning versi mudah
Resepi asal - CMG
Sumber -inahar's cooking time
BAHAN - BAHANNYA :-)
1 kg pulut (che mat guna pulut susu)
1 1/4 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
900 - 1000 ml santan kelapa (dari sebiji kelapa)
1 camca teh penuh garam
1 camca teh minyak masak (che mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
Cuci pulut, kemudian masukkan dalam bekas besar. Tuang air hingg pulut terendam. Tambah serbuk kunyit dan kacau hingga rata. Masukkan asam gelugor dan rendam pulut selama 4 - 5 jam, sekali2 anda gaulkan pulut yang berendam tadi, agar warna kuningnya sekata (che mat rendam kurang lebih 4 jam).Panaskan kukus, sediakan loyang sesuai (che mat guna loyang bulat berukuran 11 inci x 2 inci). Toskan pulut. kemudian masukkan ke dalam loyang. Letakkan daun pandan dan tekan sedikit biar daun pandan tenggelam.Sementara itu, masukkan garam dan minyak ke dalam santan dan kacau rata. Tuang dalam loyang berisi pulut tadi sehingga santan menutupi permukaan pulut (kurang lebih 800 ml). Kukus pulut selama 25 minit dengan api besar.Buka tudung kukus, dengan menggunakan chop stick, balik2kan pulut tadi agar masak sekata. Baki santan tadi, anda sudukan atas pulut (che mat guna kurang lebih 100 ml). Gaul hingga rata.Sambung mengukus untuk 10 - 12 minit lagi atau hingga pulut kuning masak elok, dan tak keras. Rasa dan jika ok anda boleh matikan api. Angat dari kukus dan boleh hidangkan bersama rendang, sambal tumis atau serunding....Selamat mencuba!!..
Friday, August 25, 2017
CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Assalamualaikum..Arini Pn Doc nak berkongsi resipi Chocolate bottom banana squares yang kita jadikan sebagai kek harijadi adinda ipar disambut 2 minggu yang lalu. Kejadiannya sangat soft dan moist banget! Menjadi pujian ramai! Korang wajib cuba ye..satu lagi keeper recipe yg terbaik! Jom kita zaas resipi yok!
RESIPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
resipi - tammysrecipes.com
sumber 1 - ct delima
sumber 2 - inahar's cooking time
Ingredients:
1/2 cup butter
1 cup sugar- kita guna 3/4 cawan gula perang
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder
1 cup chocolate chips
almond nibs-sendiri tambah
Instructions:
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well. 3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.
RESIPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
resipi - tammysrecipes.com
sumber 1 - ct delima
sumber 2 - inahar's cooking time
Ingredients:
1/2 cup butter
1 cup sugar- kita guna 3/4 cawan gula perang
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder
1 cup chocolate chips
almond nibs-sendiri tambah
Instructions:
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well. 3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.
Thursday, August 24, 2017
ROASTED CHICKEN KABSA RICE
Assalamualaikum kepada semua pengunjung dapur inahar ye! Bersiaran kembali Pn Doc dgn menu arab pulak iaitu nasi khabsa ayam panggang yang marbeless sgt! Dah banyak kali kita kongsi resipinye sebelum ini ye. Boleh lihat di sini dan sini juga. Menu ini dimasak minggu lepas atas request MrHubby. Alhamdulillah sedap dan digemari seisi keluarga. Apa2 pun jom kita semak resipi kembali ye!
BAHAN UNTUK REMPAH KABSAH
4 sudu besar ketumbar2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar cengkih
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar lada hitam
2 bi ji buah keras
Kesemua rempah di atas disangai hingga berbau wangi dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit. Cara yang mudah untuk memastikan rempah yang disangai sudah sempurna ialah dengan memicit biji ketumbar. Apabila kita dapat menghancurkan dengan senang, bermakna rempah itu sudah boleh dikisar. Simpan rempah yang telah dikisar halus ke dalam bekas kedap udara.
BAHAN UNTUK MEMERAP AYAM KABSAH
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu besar rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf
1 kiub ayam knor
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT AYAM KABSAH
1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur.
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas, bay leaf, kiub ayam dan 2 sudu rempah kabsah.
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit.
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab.
6. Lumurkan ayam dengan 2 sudu rempah kabsah, bahan kisaran kedua (1 bawang besar, 3 ulas bawang putih, 11/2 inci halia- bahan kisar ni kita tak letak) ,kunyit, garam, gula dan 2 sudu sos tiram. Perapkan sebentar dan bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada ayam yang tengah dimasak di dalam oven. Pastikan garam dan gula secukup rasa. Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan keras selepas di masukkan ke dalam oven.
7 biji buah pelaga,
5 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)
1. Beras direndam bersama garam selama 30 minit kemudian toskan. 2. Tumiskan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang, lada hitam dan cengkih.
3. Masukkan bawang, halia, lada dan tumiskan hingga wangi.
4. 41/2 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti biasa.
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2.
6. Tutup api apabila nasi masak.Taburkan safron(kita hnya guna sedikit pewarna kuning) dan kacau hingga warna sekata. Akhir sekali bolehla dihidang bersama ayam panggang, sos salata hara juga acar timun tomato.
Acar timun tomato
timun - potong dadu nipis
tomato - potong dadu kecil
bawang besar- potong nipis
cili merah/hijau - potong halus
cuka
garam
gula.
Campurkan semua bahan di atas hingga sebati dan sejukkan dalam petiais. Keluarkan sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi.
SOS SALATA HARA
sumber- wana ( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau –
saya tambah garam. sedikit gula
Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur. ** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu besar rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf
1 kiub ayam knor
garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT AYAM KABSAH
1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur.
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas, bay leaf, kiub ayam dan 2 sudu rempah kabsah.
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit.
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab.
6. Lumurkan ayam dengan 2 sudu rempah kabsah, bahan kisaran kedua (1 bawang besar, 3 ulas bawang putih, 11/2 inci halia- bahan kisar ni kita tak letak) ,kunyit, garam, gula dan 2 sudu sos tiram. Perapkan sebentar dan bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada ayam yang tengah dimasak di dalam oven. Pastikan garam dan gula secukup rasa. Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan keras selepas di masukkan ke dalam oven.
BAHAN UNTUK NASI ARAB
3 cawan beras Basmathi
2 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak zaitun7 biji buah pelaga,
5 kuntum cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)
1. Beras direndam bersama garam selama 30 minit kemudian toskan. 2. Tumiskan buah pelaga,kayu manis,bunga lawang, lada hitam dan cengkih.
3. Masukkan bawang, halia, lada dan tumiskan hingga wangi.
4. 41/2 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti biasa.
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2.
6. Tutup api apabila nasi masak.Taburkan safron(kita hnya guna sedikit pewarna kuning) dan kacau hingga warna sekata. Akhir sekali bolehla dihidang bersama ayam panggang, sos salata hara juga acar timun tomato.
Acar timun tomato
timun - potong dadu nipis
tomato - potong dadu kecil
bawang besar- potong nipis
cili merah/hijau - potong halus
cuka
garam
gula.
Campurkan semua bahan di atas hingga sebati dan sejukkan dalam petiais. Keluarkan sebentar sebelum dihidangkan bersama nasi.
SOS SALATA HARA
sumber- wana ( resipi asal : Arabic Bites )
3 biji tomato cincang.
1/2 cawan daun ketumbar – saya letak 1/4 cawan je
1/2 biji lemon ambil jusnya
1 -2 biji cili hijau –
saya tambah garam. sedikit gula
Cara Penyediaan Sos Salata Hara:
* Masukkan semua bahan dalam blender, kemudian kisar kesemua bahan2 tadi hingga hancur. ** sedia utk di hidangkan bersama nasi kabsa.
Monday, July 31, 2017
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
resipi : wani
sumber 1: alongroz
sumber 2: inahar's cooking time
(ni resipi utk setengah adunan)
(Makes 8" square)
INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts
METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.
Add in nuts.
2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.
Bake at 160C for 45 min.(separuh adunan hanya 25-30 minit je)
Friday, July 28, 2017
BLUEBERRY CHEESE TART
Assalamualaikum..dah lama kita tak bercistat kan! So minggu lepas kita membaking cistat pulok atas permintaan anak-anak. Kali ni Pn Doc cuma menggunakan readymade shell yang siap dibeli di bakeri mentari taman melati tak lama dulu. Memang kije senangla kan tak yah nguli2 tepung dah. Tinggal pukul cheesecream dan sediakan filling jer haa. Korang pun kalu malas nguli boleh la beli readymade shell ni di mana2 kedai menjual bahan bakeri ye. Walaubagaimanapun di sini kita masih juga ingin berkongsi resipi penuh membuat cheese tart ini ye. Jom zaass resipi!
RESIPI CHEESE TART
Tart Crust / Shell
resipi - Azita Zain
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
170gm marjerin/mentega
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. (Pn doc bakar 7-8 min)
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
RESIPI CHEESE TART
Tart Crust / Shell
resipi - Azita Zain
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan :
170gm marjerin/mentega
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi. (Pn doc bakar 7-8 min)
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Wednesday, July 26, 2017
KEK BUAH-BUAHAN BAKAR
Assalamualaikum..Waduh..masih lagi dalam mood berayakan walaupun bulan syawal dah pun berakhir 2 hari yang lalu..hihi! Okayla arini nak berkongsi resipi kek buah yang mudah lagi sedap ni. Pn Doc mmg mencari2 resipi kek buah versi bakar yg senang camni sebab malas nak mengukus lama berjam-jam..hihi! Kejadian kek ni sangat la moist juga soft banget! Mekaseh kak azie berkongsi resipi yg best ni! Jom kita zaass resipi yok!
Kek Buah Buahan Campuran
Resipi asal - Azie Kitchen
Sumber - inahar's cooking time
Bahan bahan
250 gram butter
500 gram mix fruit
1 cawan gula perang (boleh kurangkan)
1 cawan air sejuk
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
Cara cara:
Rebus buah buahan campuran bersama air dan gula sehingga buah kembang. Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga bahan bahan tadi sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dalam adunan buah rebus tadi dan dikacau dengan senduk.
Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang bulat saiz 8 inci yang telah disapu dengan butter.
Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Angkat dan disejukkan seketika di dalam loyang sebelum disejukkan sepenuhnya atas wire rack.
Kek Buah Buahan Campuran
Resipi asal - Azie Kitchen
Sumber - inahar's cooking time
Bahan bahan
250 gram butter
500 gram mix fruit
1 cawan gula perang (boleh kurangkan)
1 cawan air sejuk
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
Cara cara:
Rebus buah buahan campuran bersama air dan gula sehingga buah kembang. Tutup api dan masukkan butter. Kacau rata dan biarkan seketika sehingga bahan bahan tadi sejuk.
Pukul telur dan masukkan ke dalam adunan buah rebus tadi dan dikacau dengan senduk.
Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang bulat saiz 8 inci yang telah disapu dengan butter.
Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Angkat dan disejukkan seketika di dalam loyang sebelum disejukkan sepenuhnya atas wire rack.
Monday, July 24, 2017
KEK MARBLE TRIO TERBAIK
RESIPI KEK MARBLE TRIO
resipi asal - Che Mat Gebu
sumber - inahar's cooking time
Bahan-Bahannya:-
300 g mentega
280 g tepung halus (tempung gandum pun ok)*
1 camca teh baking powder*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak)
5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
250 g gula halus
1 camca besar Ovallate
30 g gliserin (boleh ganti ngan susu sejat)
20 g air
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh strawberry emulco
1 camca teh chocolate emulco
Cara membuatnya:-
Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar mat guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek. Jika menggunakan tin atau acuan kek warna hitam, turun kan suhu tadi kepada 160C semasa membakar kek