resipi : wani
sumber 1: alongroz
sumber 2: inahar's cooking time
(ni resipi utk setengah adunan)
(Makes 8" square)
INGREDIENTS:
125g Butter*
200g Chocolate* (* melted & mix together)
3 Eggs
145g Brown Sugar
1 tsp VE
45g Flour**
50g Coco Powder** (** sifted together)- i used only 25gm
50g chopped Nuts
METHOD:
1. Beat eggs, sugar VE until sugar is dissolved.
Add in melted chocolate & butter.
Add in flour & cocoa mixture.
Add in nuts.
2. Line tin with non-stick baking paper extended over the 2 sides.
Bake at 160C for 45 min.(separuh adunan hanya 25-30 minit je)
Macam best je lah brownies ni Puan Doc kan, nampak pun menarik tu boleh lah kaknoor try nanti tunggu dah habis jajan kat rumah ni baru lah boleh buat baru hehe
ReplyDeleteKaknoor..try jangan tak try kak. Eh bunyi mcm bnyk je jajan kt umah nun. Minta cikit buleh? Hihii
ReplyDeleteKalau ape-ape yg di buat berasaskan cekelat mmg sedaplah... kesukaan bebudak dan org dewasa jugak... Tapi saya alah dgn cekelat. Makan atau minum minuman bercekelat akan buat saya sakit kepala.
ReplyDeleteKsweetie..sy minat gak cekelat cuma xleh mkn bnyk ler sbb muak. Huhu
ReplyDeletePuan Doc nak tanya brownies atas dia wajib kedut tak?
ReplyDeleteInilah resipi yg akak pegang sampai sekarang. Terkejut tergempar tamu nk dtg cepat jer siapnya brownies ni. Tq bbyk doc share ilmu ni. Muga berpanjanganlah pahala yg mengalir utk doc. Akak siap share lg resipi ni ngan kaum kerabat..hehe..halal ya. Kak ida
ReplyDeletenorlaili..iye sepatutnye kejadian brownies mmg berkedut surface atasnye. ada kedut sikit ada gak kedut banyak..hihii!
ReplyDeletekak ida..aamiinn.Alhamdulillah kak juga mekaseh sbb rajin menyelongkar dapur saya ni. Moga sama2 kita mendapat manfaat dari segala ilmu yg dikongsi ye..insyaallah!
ReplyDelete