DAGING OPOR HIJAU (SY GANTI AYAM)
resepi asal : Chef Wan
Sumber 1 : IzaAkma SSK
Sumber 2 : inahar's cooking time
BAHAN A :
1/2 ekor ayam - potong sederhana kecil
500 ml Santan
125 gm Terung Pipit (tak letak)
3 tangkai Daun Selasih
1 biji Capsicum , buang biji & hiris (cili merah)
125 ml Minyak
Gula Melaka secukup rasa
Jus Limau Nipis (jus drp 1 biji)
Garam / Sos Nampla (anggaran 2sdm sos nampla)
BAHAN B (Pes Rempah Hijau) :
100 gm Cili Hijau (6 biji cili hijau + 10 biji cili padi hijau)
10 ulas Bawang Merah (1 labu bawang merah besar + 5 ulas bawang merah)
4 Akar Ketumbar
4 tangkai Daun Ketumbar (ambil daun + batang)
1 inci Halia
2 batang Serai
2 helai Daun Limau Purut
1 sdt Belacan
2 sdm Biji Ketumbar , disangai dahulu
2 sdm Biji Jintan Manis , disangai dahulu
1 sdm Biji Lada Putih
1 cwn air
BAHAN C (Hiasan) :
Cili Padi Merah / HijauDaun Selasih
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Satukan semua bahan B ke dalam pengisar & kisar halus
❀ Panaskan minyak dalam kuali
❀ Tumis pes rempah hijau hingga wangi
❀ Masukkan daging , kacau-kacau dan tutup kuali untuk 5 minit dengan api sederhana
❀ Masuk santan , terung pipit dan biarkan mendidih ❀ Teruskan merenih selama 25 minit lagi
❀ Masuk capsicum , daun selasih , gula perang , jus limau , garam / sos nampla secukup rasa
❀ Renihkan lagi 3 minit , dan hiaskan dengan daun selasih lagi
❀ Hidangkan panas bersama nasi
nampak sedap..
ReplyDeleteAdda..insyaallah sedap banget adda!
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteHai kakak dokter.
Lama sungguh saya tak singgah sini..hehee.sbb saya pun dah lama tenggelam mengupdatr blog.
Kemecerr nampak ayam opornya tu.
Leh try nti
rohah..iyelaa lama tak nampak rohah..winduuuu! akak pun tenggelam timbul juga berblog ni..hihi!
ReplyDelete