KUIH KERIA GULA MELAKA
Assalamualaikum..Hollaaaa! Akhirnya kita berjaya juga membuat kuih keria gula melaka yang viral sangat ni. Tak perlu ke melaka dah kalau nak merasa kuih keria antarabangsa nih. Buat sendiri jauh lagi sedap rupanye..hehe! Resipinye walaupun mudah tapi agak renyah sikit terutamanye masa nak mengadun keledek dengan tepung tu. Rupanya keledek oren ni jenis berair sikit jadi kena pandai tambah tepung tu jangan sampai terlebih tepung pulak jadi tak sedap kuih tu nanti.Lepas ni nak cuba buat guna keledek putih pulak yang katanye lebih mudah sikit masa menguli denagn tepung tu nanti. Apa2 pun resipi ada pelbagai di internet..boleh ajer try yang mana2 pun. Kita ambil resipi di blogopsi.com oleh hani widianty. Alhamdulillah menjadi elok kuhnye. Mekaseh Hani berkongsi resipi kuih keria viral ni ye. So jom zaasss resipi yok!
Resipi kuih keria gula melaka
resipi asal - blogopsi
sumber - inahar's cooking time
700 gram keledek warna oren
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula melaka - hiris
1 camca besar gula pasir
1/4 cawan air
1 camca teh penuh baking powder - serbuk penaik
garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. kupas kulit keledek kaler oren kemudian dipotong kiub besar dan rebus kaledek tadi kemudian masukan garam dan biarkan hingga empuk. toskan dan lecek hingga halus. selepas tu biarkan sekejap hingga suam.
2. gaul tepung dengan baking powder dan masukan kedalam keledek yang telah di lecek tadi. gaul sebati sampai menjadi adunan yang lembut kemudian ketepikan.
3. sediakan dulang dan alas dengan plastik bersih, kemudian ambil sedikit adunan tadi bulat-bulatkan dan tekan sedikit biar leper. untuk membuat lubang ditengahnya cucukan dengan jari selepas tu kemaskan dan taruh diatas dulang tadi.
4. panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng terendam dan goreng kuih keria tadi hingga keemasan. bila sudah keemasan angkat dan toskan minyak.
5. dalam kuali tadi keluarkan semua minyak dan masukan gula melaka bersama air dan gula pasir. gunakan api sederhana dan kacau hingga gula larut. biarkan memasak hingga gula berwarna pekat dan berbuih.
6. masukan kuih keria tadi ke dalam gula larut dan gaul hingga larut. masa ini kuih keria akan melekat-lekat tapi takpe. terus memasak hingga gula meresap ke dalam kuih keria.
7. akhir sekali, terus memasak dengan api kecil dan bila kuih keria telah kering bolehlah matikan api dan angkat dan pisah-pisahkan kuih yang melekat tadi dan biarkan hingga sejuk. bila sudah sejuk kuih keria siap dihidangkan.
Cantik hasilnye.. ni nak kena cuba ni!
ReplyDeleteSara..cubala resipi ni. Try jgn tak try ye. Hihii
ReplyDelete