Wednesday, February 15, 2017

AYAM MASAK SAMBAL CILI PADI

Assalamualaikum semua..arini Pn Doc ingin berkongsi resipi ayam masak sambal cili padi yang sempoi lagi sedap. Feveret kami sekeluarga selain dari ayam masak merah. Lagi banyak cili padi yang dimasukkan dalam masakan ni lagi meletop la kejadiannye..hehe! Actuallynye kita tak tahan podeh tapi anak2 yang suka lauk pedas camni terpaksa la ibu ikutkan aje permintaan anak2 kan. Jadi jom kita zaass resipi mudah ini ye!


Ayam Goreng Sambal Cili Padi
Oleh:  Inahar's cooking time

Bahan bahan:

1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji tomato buah - cincang dadu
Gula dan garam sesedap rasa
Sedikit air asam jawa

Bahan Kisar Kasar:

5-8 batang cili merah/hijau
10-15 tangkai cili padi - ikut suka
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan -optional
Sejemput ikan bilis


Cara cara:

Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng sehingga separuh atau 3/4 masak. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik minyak. Masukkan tomato cincang dadu, air asam jawa, gula dan garam. Tambah ayam yg telah digoreng tadi juga bawang besar yg dipotong bulat. Goreng hingga sambal agak pekat. Siap!



5 comments:

  1. Sambal cili padi memang sedap kan dr.ina..bukan saja ayam..kalau guna ikan ke ikan kering pun sedap sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.erna..betui tu kak. Lauk sambal cenggini sesuai dgn ayam ke ikan dsbnye kan. Mudah dan sodap

      Delete
  2. WAHHHH NMPK SEDAP...IM JUST BLOG WALKING FOR RECIPE...DO VISIT MY PAGE AT https://itsmesalrini.blogspot.com/

    ReplyDelete