RESIPI SAMBAL TEMPE BILIS PETAI
sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan
2 bungkus tempe-potong dadu nipis
1 biji kentang-potong dadu
segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar
2 biji bwg putih
1-2 sudubesar cili giling
sedikit ikan bilis* utk dikisar sekali ngan bawang
isi petai secukupnye
air asam jawa
garam
gula
Cara penyediaan
1. Tempe & kentang di potong2 dan di goreng sebentar. ikan bilis juga digoreng.
2. Kisar bawang besar, bawang putih & ikan bilis bertanda*hingga halus.
3. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak.
4. Masukkan sedikit air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masak seketika kemudian masukkan petai, tempe ,kentang & ikan bilis yang telah digoreng tadi.
6. Kacau sebentar hingga agak2 kering dan kemudian bolehlah diangkat.
Salam kak ina.. lama tak berBW.. tun suka smbal tempe+bilis.. tp xpandai makan petai yg dimasak. kalau petai mentah tu blh la juga makan sikit2 buat ulam. seulas utk sepinggan, gigit sikit2.. hihi
ReplyDeleteTUN..amboi lama kan kita tak bertegur sapa. Tun pekabo? Baby sihat? Petai ni mmg feveret kami sekeluarga..mentah ke masak ke..semua kitorg bedal. hihii!
ReplyDelete