Monday, August 17, 2015

KEK LAPIS VELVET ASAM MANIS AIDILFITRI

Assalamualaikum..lagi menu kek aidilfitri yg lalu baru nak updet resipi..hihii! Kek lapis velvet asam manis yg sgt popular suatu waktu dulu di kalangan blogger2 masakan. Kek yg sgt moist, gebu dan sedap banget! tak muak makan..lepas ngap sepotong..sepotong lagi dan lagi..hehe! Resipi pun agak mudah..kalu nak tgk entry terdahulu kt sini dan lagi satu entry di sini utk versi bakar. Jadi jom kita zaass resipinyer ye!

RESIPI KEK KUKUS VELVET HAW FLAKES (versi bakar waterbath) resipi - kak fida sumber - inahar's cooking time Bahan-bahan >5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais) >225 g gula halus >220 g tepung gandum* >1 sk rata baking powder* >1 sb ovalette >150 ml susu cair >1/2 sk garam >100 ml minyak jagung/masak (kita guna melted butter) >1 sk esen vanilla >pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka >secukup hawflakes Cara-cara1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna. 2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati. 3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu. (kita guna cara bakar waterbath dalam oven) 4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka... Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk. Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web

Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
Kek Kukus Velvet Hawflakes
resipi asal - kak fida
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
  • 225 gm gula halus
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 220 gm tepung gandum*
  • 1 sudu kecil rata baking powder*
  • 150 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna(ikut suka)
  • asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-'
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
  5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Pesanan kak fida..***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...





No comments:

Post a Comment