Tuesday, February 24, 2015

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES

Assalamualaikum..first of all nak minta maaf la ye..ni kira throwback entryla ek..baru sekarang nak post..kihkih! Ni kek yang dibuat masa cuti sekolah disember lepas(adoii lama benor wehh) sebagai ole-ole dibawa bercuti ke JB..minta maaf la tak dapat nak snap potongan keknya sebab ia dibawa sebagai ole-ole utk diberi kepada rakan juga saudara di sana. Pertamakali mencuba resipi ni beberapa tahun yang lepas..boleh lihat di sini ye. Percutian ke JB yang lalu mmg sgt memorable sebab Pn Doc sempat pi melawat tempat2 nostalgia masa kita membesar di JB dari kecil hingga usia 14 tahun sebelum kami sekeluarga berpindah ke Penang selepas itu. Bergenang airmataku dapat merakamkan gambar2 terbaru (setelah lebih 30 tahun) rumah lama pernah diduduki keluarga kami di Kg Jawa, Jalan Kolam air, Sekolah Rendah Nongchik juga Sek Menengah Sultanah Engku Tun Aminah(SETA) serta sekolah tempat ayahanda mengajar dulu iaitu Maktab Sultan Abu Bakar (English College).. Sangat nostalgia..Okla jom kita semak resipi kek ni yg mmg femes dikalangan blogger masakan suatu masa dulu. Kek yang moist yet gebu..sgt sedap tau! Kepada mereka yg masih belom mencuba..rugi tau! Cuba jangan tak cuba ye..huhu!

RESIPI CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
resipi - tammysrecipes.com
sumber 1 - ct delima
sumber 2 - inahar's cooking time

Ingredients: 
1/2 cup butter 
1 cup sugar- kita guna 3/4 cawan gula perang 
1 egg 
1 teaspoon vanilla 
1 1/2 cups mashed banana - kita guna 2 cawan pisang lenyek sbb ngam2 nk abiskan stok yg ada didapur) 
1 1/2 cups flour 
1 teaspoon baking powder 
1 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon salt 
1/4 cup baking cocoa- kita ganti dgn chocolate powder 
1 cup chocolate chips 
almond nibs-sendiri tambah

Instructions: 
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well. 3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips and almond nibs.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.
 Jom layann foto2 menarik masa kt JB aritu..

 ABC spesel...terbaek dari ladang!!

 Murtabak cheese meletop kebabom kat Bandar Baru Uda..pergghh!!


 Sek Men SETA JB..Pn Doc sempat bersekolah hingga tingkatan 2 (thn 80-81)

 Sek Keb Nong Chik..dah berubah wajah dari bangunan kayu dulu..skrg dah bangunan batu tersergam indah! Dulu sekolah ni ialah sebuah sekolah jenis kebangsaan (Inggeris). Pn Doc bersekolah di sini dari tahun 1974-1979..


Maktab Sultan Abu Bakar (English College) tempat ayahanda mengajar dulu. Kami tinggal di kuarters sekolah ini hingga tahun 1982 sebelum berpindah ke Penang pula selepas itu.




Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

2 comments:

  1. murtabak cheese tu sedapnyaaaaa nampak :)

    ReplyDelete
  2. Zaila..iye murtabak cheese tu mmg sgt sodapp!! Msh terasa2 kt tekak ni kesedapannye..huhu!

    ReplyDelete