Assalamualaikum..alahai sorii ye kita baru nk updet citer bronis yang dah basi ni haa..hehe! Bronis yg kubuat 2 minggu lepas utk kubawa bertandang ke Batu Pahat melawat rakan baik Dr Azlita yang sedang sakit di sana. Kami pergi berombongan ke sana dgn rakan2 dari Pahang, Johor, Kedah, Negeri Sembilan, juga KL beramai2 ke sana. Moga Ita tabah dan bersabar dgn dugaan yang berat ini. Kami semua mendoakan Ita cepat sembuh dan dipermudahkan olehNya segala urusan..InsyaAllah Amiiinn YRA! Brownies masih menggunakan resipi the best brownies in the world.. pernah buat di sini. Resipi ni dipilih kerana mudah dan bahan2 semua available di dapur..huhu! So..jomler kita zaas resipinyer sekali lagi ye!
THE BEST CHOCOLATE BROWNIES IN THE WORLD
resipi asal - The Frugal Chef
sumber 1 - Fiza
sumber 2 - Inahar's cooking time
Bahan A
4 biji telur
2 caw gula castor - sy tukar kepada 1 caw gula castor + 11/2 caw gula perang
1 caw mentega cair
2 sudu teh esen vanilla
Bahan B
11/4 caw serbuk koko
1/2 caw tepung gandum
1 sudu teh garam halus
almond nibs/walnut
chocolate chips - sy tambah
Cara:
Gris loyang 10"x10" dgn minyak atau mentega kemudian tabur sedikit tepung.
Didalam mangkuk, pukul telur hingga kembang kemudian tambah gula dan pukul lagi hingga gula hancur. Tambah esen vanilla dan mentega cair dan pukul sebentar saja.
Kemudian tambah tepung , serbuk koko dan garam halus dan putar lagi sekadar bercampur bahan.
Akhir sekali bolehla tambah almond/walnut juga chocolate chips secara kaup balik sahaja bagi rata.
Tuang ke dlm loyang dan bakar pd oven yg telah dipanaskan pada 180c selama 35-40 minit bergantung kepada oven memasing ye.
Tips - Jangan putar adunan brownies ni terlalu lama ye, sekadar bahan bercampur jer.
Tuesday, December 16, 2014
Thursday, December 11, 2014
NASI LEMAK SAMBAL TELUR
panaskan oven dulu 180C - pukul butter & gula halus hingga kembang
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
RESIPI NASI LEMAK HALBA
sumber: inahar's cooking time Bahan2: 4 Cawan beras-leh guna basmathi
gak tp kita guna beras siam wangi 5 cawan santan 1 inci halia-hiris
nipis 1 biji bawang besar di mayang 2 helai daun pandan 1 sudu besar
halba garam secukupnya perisa-optional cara2: 1. basuh beras dan toskan
2. campurkan semua bahan2 di atas dan masak dlm ricecooker mcm biasa 3.
setelah kering , gemburkan nasi dgn garpu @ copstik. biarkan sebentar
dlm rice cooker. 4.hidang nasi dgn lauk sampingan ikut suka. **kalu nak
resipi sambal bilis my mom leh tgk sini!
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Assalamualaikum..jom layan nasi lemak sambal telur dgn ayam goreng kita wat dua hari lepas. Since ramai anak buah yg bertandang di rumah cuti skool ni..Pn Doc pun masak menu yang mudah dan digemari ramai. Senang citerkan..hehe! Jom kita semak resipi ye..
RESIPI NASI LEMAK SAMBAL TELUR
sumber - inahar's cooking time
4 cawan beras
5 cawan santan
1 inci halia- potong nipis
1 biji bawang besar- dimayang
2 helai daun pandan
garam secukup rasa
perisa- optional
Cara2:
Basuh beras & toskan.
Campurkan semua bahan diatas dan dimasak dalam ricecooker macam biasa.
Setelah kering, gemburkan nasi dengan garpu@copstick. Biarkan sebentar dalam rice cooker
Bolehlah dihidang bersama lauk sampingan.
RESIPI SAMBAL TELUR
sumber - inahar's cooking time
5-7 biji telur rebus
4-5 sudubesar cili giling
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
segenggam ikan bilis
sedikit belacan- ikut suka
garam
gula air asam secukupnya.
Cara:
Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga hancur.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga agak garing.
Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan telur rebus dan masak lagi seketika.
Bolehlah matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi tadi.
4 Cawan beras-leh guna
basmathi gak tp kita guna beras siam wangi 5 cawan santan 1 inci
halia-hiris nipis 1 biji bawang besar di mayang 2 helai daun pandan 1
sudu besar halba garam secukupnya perisa-optional
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Monday, December 8, 2014
BEEHIVES BUN WITH BUTTERSCOTCH SAUCE
Resepi Roti
Sumber : Kelab Roti
Resipi roti boleh dipelbagaikan
By Liza Othman
sumber 1 - Kak Wattie
sumber 2 - inahar's cooking time
500gm tepung roti atau gandingan 400gm tepung roti dan 100gm tepung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1 st bread improver
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur campurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1 st bread softener
Cara caranya :-
Campurkan
bahan bahan kering dan masukkan bahan bahan cecair. Uli sebatikan
dan masukkan butter. Ulli hingga doh menjadi licin dan elastik. Perap
selama 30minit, tumbuk tumbukan untuk membuang angin, Bentukkan dan
perap hingga naik 2 kali ganda. Bakar pada suhu 180c. Suhu bakar
mengikut jenis oven anda
Resepi Sos Butterscotch
Sumber : Kelab Roti
By Lydia Honey
1/2 cup brown sugar (bukan gula merah ok)
1/2 cup whipping cream (kalau tak gantikan dgn susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanila essence
25g butter
1.Cairkan butter dakam periuk kecil. Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih. (saya sengaja masak gula tu hingga caremelised utk dapatkan rasa karemel tu sebab tu kaler sos tu lebih gelap)
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan
dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan
sebagai topping.
NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat
hangus kalau di tinggalkan.. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni
panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .
Saturday, December 6, 2014
JEMPUT-JEMPUT @ CUCUR KURMA
Assalamualaikum..dah lama tak buat jemput@cucur kurma..kali terakhir buat ialah pada bulan pose yang lepas! Bila tengok stok kurma masih ada bnyk lagi kt umah terus kubancuh buat cucur utk menu minum petang semalam. Resipi pun senang jek tapi sekali sekala mamam jemput kurma ni mmg sedap! Nak gak resipi ke? Jom zaass...
RESIPI JEMPUT @ CUCUR KURMA
sumber - inahar's cooking time
10-15 biji kurma - buang biji dan dipotong sederhana kecil
2 cawan tepung serbaguna
2 sudubesar gula pasir
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Gaulkan semua bahan di atas kecuali minyak sehingga sebati dan rata. Adunan janganlah terlalu cair atau pekat sangat. Biarkan seketika dan panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak sudah panas bolehlah sudukan adunan bancuhan tadi kedalam minyak untuk digoreng. Goreng hingga keemasan lalu angkat dan ditoskan sebentar. Bolehlah dihidang panas2 ye.
RESIPI JEMPUT @ CUCUR KURMA
sumber - inahar's cooking time
10-15 biji kurma - buang biji dan dipotong sederhana kecil
2 cawan tepung serbaguna
2 sudubesar gula pasir
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Gaulkan semua bahan di atas kecuali minyak sehingga sebati dan rata. Adunan janganlah terlalu cair atau pekat sangat. Biarkan seketika dan panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak sudah panas bolehlah sudukan adunan bancuhan tadi kedalam minyak untuk digoreng. Goreng hingga keemasan lalu angkat dan ditoskan sebentar. Bolehlah dihidang panas2 ye.
Wednesday, December 3, 2014
NASI AYAM SEMPOI
Nasi Ayam
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4
4 tin susu beras basmathi - saya guna beras siam wangi
5 ulas bawang putih - ketuk
2 inci halia - ketuk
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit rempah sup - saya tambah
1 sudu besar kicap cair
2 helai daun pandan - simpul
Garam secukupnya
Sayuran
Daun salad
Timun
Tomato
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Sos Cili
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
Gula dan garam secukupnya
sos cili botol - saya tambah
Sos Kicap
Kicap
Sos cili
Gula dan garam
sup ayam - saya tambah
Cara cara:
Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga air mendidih. Bila sudah mendidih, angkat dan toskan ayam.
Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak. Kami lumur dengan kicap, sos tiram dan lada sulah. Jika suka, boleh juga kisar bawang merah dan bawang putih.
Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.
Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam dan carrot (saya juga tambah sedikit rempah sup) dan biarkan mendidih. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air.
Sediakan bahan cilli sos dan kisar (saya masak atas api sebentar). Sesuaikan rasa. Sediakan pula, sos kicap (juga saya masak hingga mendidih sebentar). Hiriskan sayuran dan akhir sekali ayam diketuk dan dipotong kecil.
Hidangkan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.
Nota:
Ayam boleh juga dibakar pada suhu 180’C selama 30 minit.
Kicap cap gajah, gula, garam, lada sulah dan madu
Sos kicap: kicap cair masak dengan air, lada sulah, garam dan gula.