RESIPI AYAM MASAK MERAH
sumber - inahar's cooking time
1 ekor ayam potong kecil ikut suka, cuci bersih dan lumur garam kunyit kemudian goreng
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji bawang besar-kisar
1 inci halia- ketuk saje
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
1/2 botol kecil sos tomato..(kita guna jenama kimball)
2 sudu besar sos tiram
cili hidup potong
2-3 sudu besar gula
garam
minyak
perisa jika suka
Cara-
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar & halia sampai naik bau . Kemudian masukkan cili giling, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sos tomato,sos tiram ,gula,garam , ayam goreng & cili potong juga hirisan bawang besar . Masak sampai mendidih, jika kuah pekat sgt bolehla tambah air sikit(anak2 suka lebih kuah sambalnye..selalu pun kita mesti lebihkan sosnya utk digaul ngan nasi..barula terasa masak merahnye)
p/s Jika masak untuk jamuan yang istimewa sedikit eg kenduri, jamuan raya dimakan bersama nasi berperisa kita akan tambah sedikit kayu rempah tiga sekawan semasa menumis masakan ni.
Ayam masak merah tu kan, memang menggoda selera sesiapa saja yang melihatnya... merah itu menawan he hehehe.
ReplyDeleteAmie..betui tu amie..merahnye makngah..hahaha!
ReplyDeleteFEVERET NI... KALAU KAT RUMAH ANAK2 PN SGT SUKA
ReplyDeleteMayang..memang pun..menu yg wajib masak hampir setiap minggu..huhu!
ReplyDeleteSedapnya makan sama nasi panas-panas!
ReplyDeletenina..betui tu nina..xyah nk masak nasi minyak bagai. makan ngan nasi putih pepanas pun dah ummpphh!
ReplyDeleteWarnanya pun dah mengoda selera..apatah lagi rasanya..marveles
ReplyDeletekakyon..nnti cubala try resipi ni ye!
ReplyDeletelauk kegemaran anak dara kita gak ni
ReplyDeleteayam masak merah
dgn nasi tomato @ nasi putih pun sedappp
ina, KY dah cuba resepinya..memang maveles..
ReplyDelete