PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber1 : K.Nor
sumber2 : inahar's cooking time
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je
rose..mekaceh mai blog akak..nnti akak pi visit blog rose ye!
ReplyDeleteSedapnya mkn msa dia tgh sejuk..
ReplyDeleteasyifa..jangan kata sejuk..masa pepanas pun dh kena bantai ngan anak2..huhu!! mmg sedapkan!
ReplyDeletesedapnya makan puding roti karamel time gini..
ReplyDeleteTq dr ina sudi cuba puding yg simple ini, sedapnya lama tak buat ni, anak2 kat rumah ni pun suka juga puding2 mcm ni
ReplyDeleteMinta sepotong!
ReplyDeletesalam kak ina.. lama tak melawat kat sini... nak try le puding caramel ni mmg feveret .. lg2 makan sejuk2.. aihhh dekat setengah taun gak saya tinggal dunia blog ni.. hahahaa
ReplyDeleteAssalam dr .. nak try jugalah..mcm senang je!
ReplyDeletebbwana..mmg sedap kan! nnti cubala resipi tu!
ReplyDeleteliza..mekaceh gak ye sbb berkongsi resipi yg mabeles nih..mmg x muak makan!
ReplyDeleteksweetie..alaa dh lama abih kak..pasnih nk wat lagi..hehe!
ReplyDeletemayang..wasalm welkam back ke dunia blogging..hehe! jgn lupa try resipi yg best nih ye!
ReplyDeletesuka-suka..try jgn x try ye..mmg mudah sgt resipinye!
ReplyDeleteSalam kak ina.. nyum! makan sejuk2 sedap nih.. tun penah try puding rot, mmg rasa berlemak, sedap.
ReplyDeletetun..betui tu..mmg sedap banget puding roti keramel nih..berulang2 mamam..hehe!
ReplyDeleteeeem sedapnya nampak
ReplyDeletedah lama xmkn desert...kemecerr
ReplyDeletekak ros..mmg sedap..nnti cubala!
ReplyDeleterohah..segala jenis dessert mmg sedap..xleh tolak kan..hehe!
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Ina..
ReplyDeleteYg ni kalau nak makan, confirm selepas disejukkan dulu dlm peti ais baru best kan kak.
nadz..memang kalu sejuk lagi mengancam tp aritu akak belasah pepanas pun sodap gak..hehe!
ReplyDeleteKak Ina kita pun tertinggal ketapi ni belum try test lagi puding ni lagi
ReplyDeletemimi..iyeke..baik cepat torai..klu x rugi woo!! ni pun akak ingat nk lagi sat agi..hehe!!
ReplyDeleteSalam rindu Kak Inahar.. Sedap mkn sejuk2.. yummy.. ♡
ReplyDeletenur..wasalam..rindu gak kt nur..muaaahh!!
ReplyDelete