Resipi Kari Sardin
sumber - inahar's cooking time
- 1 tin sardin (ayam Brand – 425gm) – ikan dan kuahnye
- sedikit halba campuran
- 2 ulas bawang putih – kisar
- 1 biji bawang besar - kisar
- 1 inci halia – kisar
- 1 bawang besar – dihiris
- 2 cili merah/hijau – potong serong
- setangkai daun kari
- 2 biji kentang – buang kulit dan potong 4
- 2-3 sudu besar serbuk kari ikan (baba's)
- 1 sudu makan cili giling
- sedikit jus asam jawa – (ni ikut citarasa sendiri)
- sedikit santan@susu cair (kita guna dalam setengah cawan utk kuah sambal yg pekat)
- air secukupnya
- garam dan perisa secukup rasa
- minyak masak
- Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang potong, cili dan daun kari. Dah tumis, masukkan bahan kisar. Kacau lagi,hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar.tumis lagi hingga sedikit garing.
- Masukkan serbuk kari ikan dan tumis sebentar.
- Masukkan ikan sardin bersama kuahnye. kacau rata. tambah santan dan air ikut kepekatan disukai.
- Akhir sekali masukkan jus asam jawa serta garam & perisa secukupnya. Biarkan sebentar dan padamkan api.
terliur tgk kari sardin. lama tak makan
ReplyDeletemamasyaza..kalu terliur cepat masuk dapur masak sardin..hehe!
ReplyDeletesedap2....klau ada lbih....cicah roti kak.....perghhh...! Mmg meleleh lah.....
ReplyDeleteasyifa..mmg sodap la klu cicah ngan roti..perghh!
Deletecicah ngan roti, mabeless ni kak..
ReplyDeletemas..betiui..betui..betui..hehe!
DeleteSalam pn doc..mmg sempoi kn..bar beberapa hr lepas sardin jgak ..mkn ngn biskut kering pun sodapppp...
ReplyDeletePssst..id baru at blog baru..mai singgah n jgn lupe follow n add kite yer...:-)
sury..csmner nk add id baru tu..akak x jumpa pn blog baru sury tu..nnti akak try tgk balik ek..
DeleteSedapnyer tgk kari sardin kak Ina ni.Kmi pun lunch ngn sardin ari ni,tp sardin msk tempoyak.
ReplyDeleteKari sardn ni cicah ngan roti memang mabeles
lina..woww akak x pernah lg mssak tempoyak sardin..perghh mesti meletup rasanye ek!
DeleteSedap ooo sardin... membuka selera, lagilah kalau jumpa nasi mpanas, tak payah dah lauk lain.
ReplyDeletelauk camnilah sedap..simple tapi makan nasi bertambah-tambah
ReplyDeletewah puan doc dah pandai mencrepe..tak lakulah org yang jual nanti
nak trylah spagheti carbonara tu..nampak menggiurkan
amie..mmg kan lauk sardin ni sgt versatile kan..hehe!
ReplyDeletekakina..nnti trylaa spagheti carbonara tu..mmg sedap tau kak..hehe!
ReplyDeletecicah roti sedap nie..sempoi2 tue fav zila kak ina..:)
ReplyDeletezila..mmg suker yg sempoi tp conpem sodapkan! hehe!
Deleteyg simple tu yg sedap..kita pun selalu buat masak gini..mnjilat jari..
ReplyDeleterohah..mmg menjilat jari..bertambah2 nasikan..hehe!
Deleterohah..mmg menjilat jari..bertambah2 nasikan..hehe!
Deletelauk sempoi ni yg akan buatkn mkn bleh btmbh...alahai kecurnya tgk..
ReplyDeleteQH..yg sempoi tu yg sodapkan..hehe!
DeleteQH..yg sempoi tu yg sodapkan..hehe!
Deletei was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.
ReplyDeleteWah menarik ni.. Bila2 boleh cuba.. Sesekali masak lauk simple dan mudah, ok juga kan.. Cicah dengan lempeng.. perghh sedapnya...
ReplyDelete