Sunday, December 16, 2012

KARI SARDIN SEMPOI..

Assalamualaikum..ni menu plg sempoi tp conpem sodap..bagi peminat sardin la kan..hehe!! asik2 sardin masak sambal jer..sekali sekala wat masak kari pun best gak kan!! jom kita zaas resipi yg senang nih..

Resipi Kari Sardin 
sumber - inahar's cooking time


  • 1 tin sardin (ayam Brand – 425gm) – ikan dan kuahnye 
  • sedikit halba campuran
  • 2 ulas bawang putih – kisar
  • 1 biji bawang besar - kisar
  • 1 inci halia – kisar
  • 1 bawang besar – dihiris
  • 2 cili merah/hijau – potong serong
  • setangkai daun kari
  • 2 biji kentang – buang kulit dan potong 4
  • 2-3 sudu besar serbuk kari ikan (baba's)
  • 1 sudu makan cili giling 
  • sedikit jus asam jawa – (ni ikut citarasa sendiri)
  • sedikit santan@susu cair (kita guna dalam setengah cawan utk kuah sambal yg pekat)
  • air secukupnya 
  • garam dan perisa secukup rasa
  • minyak masak
  1. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang potong, cili dan daun kari. Dah tumis, masukkan bahan kisar. Kacau lagi,hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar.tumis lagi hingga sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk kari ikan dan tumis sebentar.
  3. Masukkan ikan sardin bersama kuahnye. kacau rata. tambah santan dan air ikut kepekatan disukai.
  4. Akhir sekali masukkan jus asam jawa serta garam & perisa secukupnya. Biarkan  sebentar dan padamkan api.


24 comments:

  1. terliur tgk kari sardin. lama tak makan

    ReplyDelete
  2. mamasyaza..kalu terliur cepat masuk dapur masak sardin..hehe!

    ReplyDelete
  3. sedap2....klau ada lbih....cicah roti kak.....perghhh...! Mmg meleleh lah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyifa..mmg sodap la klu cicah ngan roti..perghh!

      Delete
  4. cicah ngan roti, mabeless ni kak..

    ReplyDelete
  5. Salam pn doc..mmg sempoi kn..bar beberapa hr lepas sardin jgak ..mkn ngn biskut kering pun sodapppp...
    Pssst..id baru at blog baru..mai singgah n jgn lupe follow n add kite yer...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sury..csmner nk add id baru tu..akak x jumpa pn blog baru sury tu..nnti akak try tgk balik ek..

      Delete
  6. Sedapnyer tgk kari sardin kak Ina ni.Kmi pun lunch ngn sardin ari ni,tp sardin msk tempoyak.
    Kari sardn ni cicah ngan roti memang mabeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. lina..woww akak x pernah lg mssak tempoyak sardin..perghh mesti meletup rasanye ek!

      Delete
  7. Sedap ooo sardin... membuka selera, lagilah kalau jumpa nasi mpanas, tak payah dah lauk lain.

    ReplyDelete
  8. lauk camnilah sedap..simple tapi makan nasi bertambah-tambah

    wah puan doc dah pandai mencrepe..tak lakulah org yang jual nanti

    nak trylah spagheti carbonara tu..nampak menggiurkan

    ReplyDelete
  9. amie..mmg kan lauk sardin ni sgt versatile kan..hehe!

    ReplyDelete
  10. kakina..nnti trylaa spagheti carbonara tu..mmg sedap tau kak..hehe!

    ReplyDelete
  11. cicah roti sedap nie..sempoi2 tue fav zila kak ina..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila..mmg suker yg sempoi tp conpem sodapkan! hehe!

      Delete
  12. yg simple tu yg sedap..kita pun selalu buat masak gini..mnjilat jari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rohah..mmg menjilat jari..bertambah2 nasikan..hehe!

      Delete
    2. rohah..mmg menjilat jari..bertambah2 nasikan..hehe!

      Delete
  13. lauk sempoi ni yg akan buatkn mkn bleh btmbh...alahai kecurnya tgk..

    ReplyDelete
  14. i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.

    ReplyDelete
  15. Wah menarik ni.. Bila2 boleh cuba.. Sesekali masak lauk simple dan mudah, ok juga kan.. Cicah dengan lempeng.. perghh sedapnya...

    ReplyDelete