DURIAN CREPE WITH CREAM CUSTARD FILLING
resipi asal - azlita
sumber- inahar's cooking time
CREPE
40 gm tepung gandum
40 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
20 gm tepung Hoen Kwe ~ jika tak ada boleh gantikan dengan tepung kastard
1 biji telur saiz A
1 sudu besar minyak Mazolla ~ jika tak ada gunakan butter yang dicairkan atau minyak masak
130 ml susu segar
50 ml air ~ bergantung kepekatan
Secubit garam
1 sudu besar gula halus
Pewarna kuning
Perasa durian / durian paste
Kemudian campurkan semua bahan lain dan kacau rata
Kepekatan adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
Jika pekat tambahkan sedikit lagi air.
Kemudian di tapis
Sediakan pan untuk membuat crepe
Panaskan dengan api yang kuat hingga pan benar-benar panas ini untuk mengelakkan crepe melekat.
Kemudian perlahankan api ke sederhana
Oleskan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu
Bila kuali dah sederhana panas baru kita letakkan sedikit adunan
Goyang-goyangkan kuali supaya ia rata
Masak hingga ia mengelembung-gelembung sedikit
Tak perlu di balikkan
Buat sehingga habis
Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik
Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh di tindih satu persatu
Adunan ni dapat anggaran 15 ~ 20 bergantung ketebalan dan besar pan kita.
CREAM CUSTARD FILLING
1/2 cawan tepung gandum ~ 85 gm
1 1/2 sudu makan tepung kastard atau tepung jagung
1/2 cawan gula ~ tambah lagi anggaran 2 sudu besar
4 biji kuning telur
3 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
30 gm butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Non Dairy Whipping Cream secukupnya.
Ayakkan tepung terlebih dahulu
Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
Masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu.
Kacau hingga adunan sebati
Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla
Kacau rata
Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
Bila ia dah meletup-letup segera tutup api
Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Biarkan ia sejuk
Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin
Adunan ni dapat agak banyak.
Boleh simpan dalam peti ais dan tahan seminggu
Jika tak nak banyak buat 1/2 daripada adunan
Ambil 1 cawan Non Dairy Whipping Cream, pukul hingga mengental
Kemudian campurkan ke dalam Cream kastard kita tadi.
Kaup balik hingga adunan sebati
Jika adunan berketul, masukkan dalam mixer dan pukul sekejap aje anggaran ia sebati dan kental.
CARA PENYEDIAAN
Kepingan crepe ~ secukupnya
Krim Kastard ~ secukupnya
Isi durian ~ secukupnya
Letakkan sekeping crepe
Letakkan krim kastard di atasnya
Kemudian letakkan isi durian
Tutup kembali denga krim kastard
Lipat seperti kita melipat sampul surat
Buat sehingga habis
Simpan dalam peti ais dan sangat enak di makan dingin
Kak...saya nak 1 jee ok...maklumlah CD ni kan jenis makanan kaya raya...
ReplyDeletekaaak..atie setelah lama mengidam, baru dapat gigit durian crepe nih jap td.. buat sama2 ngn kakak..huuh nikmatnya hihi
ReplyDeletemat gebu..alahai ciannye mat..dc akak dh lama abiss tp bagus jugak kan xyah la mat menambah kelemakan kan badan tu haa..hehe!
ReplyDeleteatie..iyeka..leh la kita tukor2 pinggan ek..hehe! tp akak punya dh lama abiss..akak kenen atie punye jelaa ek!
ReplyDeleteSampai gak seru mengerepe ye... he he he hehh sekali buat, nanti nak buat lagi tu...jaga2....buat2 lebih2, boleh bagi2
ReplyDeleteIna... mama pun mencrepe semalam. Tapi testing guna premix flour. Sedap dan senang.. Amat sesuai untuk species 'rajin' macam mama ni... ahahaha
ReplyDeletesalam akak doc... waaa...dah rajin meng'crepe' yer...
ReplyDeletehari ni saya beli non stik pan khas utk crepe... hehehe
Salam pn doc....wah3..dh kena jgk ye virus cd ni...hihi..tahniah coz dh mengerepe kn diri...kite je lom...x tau bila...dpt duyan habis kena makan je ..x dan utk mengerepe...:-)
ReplyDeleteamie..pasnih xyah tunggu seruan asik nk wat jek..hehe!
ReplyDeletemamafami..wah iyeke maa? mana nk cari tepung segera tu ek..mmg sesuwei gak ngan saya yg malehh nih..hehe!
ReplyDeletenoorma..akak mmg dh ada nonstick pan cuma gunanye jek yg jarang2 tahun..hahaha!!
ReplyDeletesury..tu laaa akak pun terpaksa sorok duyan tu baru la dapat mengerepe kalu x mmg asik licin masuk pewut jek..hehe!
ReplyDeleterugi kan sapa tak pandai mengerepe ni kalau dah doc pun mengerepe jugak apa lagi kami ni kaya raya pun tak palah lepas ni jogging hee
ReplyDeletecrepe durian ni memang berantu kan...mesti nak kena cuba buat,kalau tak tak boleh tidur malam...
ReplyDeletekaknoor..kalu dh kayaraya tu mmg wajib ler jogging kan..hehe!
ReplyDeletekakros..mmg berhantu kan..adehh..haha!!
ReplyDeletesalam kak ina,
ReplyDeletedah sampai seru wat crepe kan kak..he hhe zila aritu wat yg biasa jew lom try lagi yg versi kastard nie..mesti sedap kan..:)
zila..akak rasa versi biasa tu pun dh sodaap..klu dh x sabar nk mamam..belasah jek yg biasa tu..hehe!
ReplyDeleteSalam Dok...pos lah kat sini satu...
ReplyDeletewaduhhhh teringin semula nak makan DC ni, aritu Yatie buat gak gara2 sana sini tayang DR ni...mmng teruja betul..bila dah buat baru tau rasanya mcmana..mmng sedap...seminggu tu asyik buat je, skrng dah takmo sangat sbb pening bau doyan...he3..
ReplyDeletesedap kak..kita pun dah berkali2 buat..sampai lekat bau durian kat peti ais..anak2 tak makan yg ada durian, maknye ni yg lebih2 sudah..parah selera ku ini..hehe..
ReplyDeleteita..nk pos camner..dh lama abihh pun..cian dier!
ReplyDeleteyatie..tu la pasal akak pun laa nih cam muak dh gak tgk doyan..dh xtau nk wat apa dah..bubur dah..serawa dah..kuih dah..hehe!!
rohah..best aar anak2 x makan..maknye leh belasah sorang2..mmg kaya raya la jawabnya..hahaha!!
ReplyDeleteSedapnya.. Rajin akak membuatnya...
ReplyDeleteNur tak pernah buat pun. Beli je.. :)
nur..dh lama terliur tgk owg lain makan homemade punyer terpaksala wat sendiri gak..hehe!
ReplyDeletesalam..mintak saya sebijik boleh? adoii tak leh pandai DC,terliur
ReplyDeleteummi..alaa cian dier dh abiss laa..nmpak gaya kena wat sendirila ek..hehe!
ReplyDeleteSalam kak ina.. mmg berantu betul DC nih.. hihi.. husben tun makan x berenti, dh 3 kali tun buat.. tp tun mkn sikit2 je sbb muak jugak nk kalau nk habiskan 2ketul.
ReplyDeleteSalam Kak Ina..samalah kita, selalu beli durian plan nak wat crepe, tapi last2 pasuk peyut dulu isi duriannya tak sempat nak sumpat dalam crepe..cuma bezanya akak dah pun berjaya mendadar..cuma saya jeee yang masih bercita-cita nak mendadar tapi sampai sekarang tak jadi2 lagi...yang acap kali jadi telur dadar jeeee (resipi orang malas buat lauk makan nasi cicah sambal kicap)
ReplyDeletenak duriannnnn... dah cari kat Tokyo tak jumpa T_T
ReplyDeletesaya mahu kek duriannya.
ReplyDeletetun..sama ler kita..akak pun susah gak nk abihkan 2 ketui tu tp anak2 & mrhubby mmg hantu..hehe!
ReplyDeletesue..hahaha..akak pun mmg suker banget mendadar telur tuh..lauk wajib harian tuh!
fidzah..alaa cian dier..nk akak kirimkan ker duyan pek tu? hehe..
ReplyDeletezachflazz..kek duriannye udah habis..tunggu saya beli durian yg baru ye..hehe!
Arian Foster Jersey
ReplyDeleteWork with a voice coach to refine your tone SIZEIn the world of mobile computing, size definitely matters You'll know right away whether it's a keeper Sprout wings with which to fly
Heath Miller Women's Jersey
This paper wishes to relate here a first hand experience to illustrate how this code of conduct can be recklessly ignoredThis is fine Use adequate ventilation please
JJ Watt Pink Jersey