Saturday, August 13, 2011

UDANG GORENG BEREMPAH


Alahai..asik2 tunjuk resipi kuih ngan dessert jek kan..takper arini kita taruh resipi udang berempah lak..mmg selalu guna resipi ni..nnti bolehla korang cuba utk menu berbuka pose petang nnti ye!

RESIPI UDANG BEREMPAH


Bahan-bahan :
  • 300 g udang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sb serbuk cili / cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 4 sb santan pekat / susu cair
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sb sos tomato
  • 1 biji hirisan cili merah
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
  5. Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)

Friday, August 12, 2011

CHEESE SOSEJ ROLL SALUT NESTUM


Assalamualaikum..ni lg satu menu feveret anak2..bulan pose pun boleh pegi punyer..hehe! buatnya pn senang jek..selalu owg guna breadcrumbs utk salut roti tp kita guna nestum..lg sedaap uu! buat sosej roll ni mudah jek tp kita letakkan resipi step by step dr kakina kl sbg rujukan semua..thnx ye kak ina!
  • 8 keping roti tawar (gardenia @ apa saja) - dibuang tepinya (kita x buang pun..hehe)
  • 8 sosej ayam @ daging
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • sedikit serbuk lada sulah- tak letak
  • breadcrumbs (serbuk roti) - kita guna nestum
  • minyak untuk menggoreng
  • slice cheese
  • sedikit tepung gandum di campur dengan sedikit air untuk gam tepi roti takut terbukaklah pulak masa menggoreng. (kita guna bancuhan telur jek)
Cara-cara
  1. Gelek roti hingga nipis/leper.
  2. Balut sosej dengan roti yg leper tadi.. pastukan masukkan slice cheese-(akak gunakan 1/2 kepingan ajer)..pastu gulungkan kemas-kemas dan letakkan campuran tepung gandum tadi di penghabisan roti tadi.
  3. Potong lebihan sosej yg lebih ditepi roti supaya nampak kemas
  4. Masukan garam, serbuk lada sulah dalam telur. Celup gulungan roti tadi ke dalam telur.
  5. Salut @ golek-golekkan roti yang dah dicelup dengan telur kedalam breadcrumb.
  6. Goreng gulungan roti td ke dalam minyak yg panas hingga kuning keemasan
  7. Dah siap..enak dimakan bercicah cili sos campur mayonis ataupun makan camtu ajer..

Thursday, August 11, 2011

BREAD & BUTTER PUDDING


Ni lagi satu menu dessert yg menjadi feveret seisi keluarga..bread butter pudding!! perghhh..mmg sedap x jemu mamam..!! kami x berapa suker makan ngan vanilla/kustard sos sbb puding nih dh sedia lemak berkrim so lbh sedap jika dimakan ngan fruit cocktail @ fruity sauce ker..fuhh!! resipi dh ada kt sini tp kita cnp balik ye..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)

Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy!

Wednesday, August 10, 2011

SAMBAL GORENG JAWA



Ni lak sambal goreng jawa yg ku buat semalam tp masih ada belen lg wat berbuka tadi..sedap! anak2 pun suker..resipi main campak2 jek!

resepi sambal tempe goreng jawa

2 bungkus tempe-potong dadu
1 biji kentang-potong dadu

segenggam ikan bilis

1 biji bawang besar

2 biji bwg putih

1-2 sudubesar cili giling

sedikit ikan bilis* utk dikisar sekali ngan bawang

air asam jawa

garam

gula



Cara penyediaan

1. Tempe & kentang di potong2 dan di goreng sebentar. ikan bilis juga digoreng.
2. Kisar bawang besar, bawang putih & ikan bilis bertanda*hingga halus.
3. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak.
4. Masukkan sedikit air, asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masak seketika kemudian masukkan tempe ,kentang & ikan bilis yang telah digoreng tadi.
6. Kacau sebentar hingga agak2 kering dan kemudian bolehlah diangkat.


PUDING SAGU GULA MELAKA

assalamualaikum..puding sago ni ku buat semalam..ada lg belen lam peties tu kalu korang nak utk buka pose petang nnti..hehe! resipi yg sempoi..amik dr dapur kak ina kl. thnx ye kak ina..sedap & laju jer masuk tekak masa buka pose tuh..i loiiikke! jom tgk resipinyer..


Bahan:-
  • 300 gm biji sagu (warna putih)
  • 2 liter air
  • 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
  • 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
Untuk sirap gula:-
  • 1 ketul gula melaka, potong kecil
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air
  • 1 helai daun pandan-di siat-siat
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
  • 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam (*boleh ganti dengan susu sejat)
Cara Menyedia:-
1. Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau.
2. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
3. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit.
4. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
5. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan.
6. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat tadi.


Monday, August 8, 2011

KUIH LOPES


Assalamualaikum wat semua pengunjung tersayang..waduh lamanye pn.doc tak bersiaran kan!! first of all..kita nk mengucapkan selamat mengerjakan ibadah puasa di bulan ramadhan yg mulia ini..spt biasa pn.doc lebih sibuk dibulan puasa nih sbb mengejar masa yg dirasakan x pernah2 cukup..hehe! itu yg blog pun x sempat updet..tp arini kita ciluk gak time kt klinik ni utk bertanya khabar kt semua teman dan juga mengupdet berita dapur kita apa yg patutkan..hehe! terimakasih kt uols yg x jemu2 melawat dapur kita walaupun tuan rumah asik xder jek..really miss uolss!! segala mesej teman2 semua telah kubaca cuma x sempat nk blogwalking kt umah kengkawan jek..insyaallah ada masa pn.doc akan mengintai2 dapur korang yek! arini nk tunjuk kuih lopes yg kita wat semalam..dh abih pun..sowiii aar!! pestaim wat kuih lopes nih selalu beli jek..resipi amik kt dapur kak hanieliza! thnx ye kak liza..jom tgk resipi!
Kueh Lopes

Bahan kuih :
2 cawan pulut [basuh dan rendamkan]
2 cawan santan + sikit garam
1 cawan jus pandan

1/2 biji kelapa parut muda


Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut kedalam loyang dan kukus sehingga masa [30 minit]
2. Keluarkan dan masukkan dalam tudung botol nescafe yg telah dialaskan ngan pelastik.
3.Tekankan[kuat sikit] supaya pulut tadi mampat dan kemas.
4. Keluarkan [tarik pelastik alas dalam tudung tadi] dan gaulkan dgn kelapa parut tadi.
5. Hidangkan dgn air gula merah (kita wat air gula melaka)