Alahai..asik2 tunjuk resipi kuih ngan dessert jek kan..takper arini kita taruh resipi udang berempah lak..mmg selalu guna resipi ni..nnti bolehla korang cuba utk menu berbuka pose petang nnti ye!
RESIPI UDANG BEREMPAH
Bahan-bahan :
- 300 g udang
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili / cili kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1/2 sk serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 4 sb santan pekat / susu cair
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sb sos tomato
- 1 biji hirisan cili merah
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih , halia serta daun kari sehingga wangi.
- Satukan rempah kari, serbuk cili, serbuk ketumbar dan lada hitam di dalam satu bekas. Bancuh dengan sedikit air.
- Masukkan pes tadi ke dalam bahan tumis tadi dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, cili merah dan santan. Kacau hingga mendidih.
- Setelah kuah hampir pekat, barulah dimasukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga masak. (tak perlu masak terlalu lama)
hmm...sedapnya tengok udang tu kak...
ReplyDeletekak ina..dlm peti ais ada dlm 10 ekor udang besaw..leh la cuba menu ni esok sbb ari ni menu ala2 kampung..ikan bakor, jantung pisang celur cicah dengan buuuuuduuuuuuu hihihihi
ReplyDeletemas..sedap..nnti tryla resipinye ek!
ReplyDeletemieza..fuiyoo bnyknye mieza masak?? lehla tumpang buka nnti..akak rini buka kt klinik..xtau nk mamam apa dah?
Puan doc yang rajinmasak..dah ambik resepi dah..tinggal nak beli udang je.terima kasih ye..
ReplyDeletekakerna..amikla kak..dh siap masak jgn lupa pos kt kita ek!hehe..
ReplyDeleteSalam Ina cayang. Alaaa... cedap nya nampak tp kita allergi udang.... nak jugakkk...!
ReplyDeleteSalam.. Hi Kak Inahar cayang.. Sedapnya lauk udang.. Lauk buka hari ni beli je.. :)
ReplyDeletealong..kalu allergik udang..kita ada ubat..leh mai klinik kita ek..hehe!
ReplyDeletenur..arini pun akak beli gak utk buka kt klinik..adoyaai!
sedap ni..mkn ngan nasi panas,takut lupa mkn nasi ntah brp pinggan. :))
ReplyDeleteadehhh.. dehh... dehhh... sedap udang tu kak...
ReplyDeletedeliah..bulan pose bukan mkn selim tp makin berat..hehe!!
ReplyDeleteana..adehh dehh..mmg sodaap! nnti try ek!
salam dan selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia..ni rajin masak tengah cuti ek..tentu anak-anak gembira bila buka puasa dapat makan best-best kan
ReplyDeletekakinakl..salam ramadhan gak wat kak ina..minggu ni cuti tp sibuk banget menyetel kan mcm2 perkara..hehe! x sempat nk updet blog pun..
ReplyDeleteSelamat hari raya dan hari kemerdekan .
ReplyDeletesalam aidilfitri n maaf zahir batin..:)
ReplyDeleteSelamat hari raya aidilfitri buat akak dan keluarga....semoga sihat2 selalu.. misssed youuuuu :)
ReplyDeletesedapnya udang berempah ni kak...sume mknn nmpk sedap, camna nak turun berat ni...;-(
ReplyDelete