Sunday, September 19, 2010

NASI IMPIT & KUAH KACANG DAGING


Salam minggu..ni br nk updet menu semalam ie nasi impit & kuah kacang daging..menu wajib tiap kali raya..mmg owg johor selalunye kalu masak kuah kacang mesti campur ngan daging @ ayam..mmg istimewa! resipi dh ada kt sini tp xpe kita copy balik kt n3 ni..jom layaan!

RESIPI KUAH KACANG DAGING

sumber: inahar's cooking time


bahan2:


500-800 gm daging, di potong kiub kecil & rebus hingga sedikit empuk
1 kg kacang tumbuk

3-4 biji bawang besar (blend)

1 ulas bwg putih 

3 inci halia (separuh
blend,separuh ketuk)
10-14 batang serai (serai mesti bnyk,klu tidak rasa dan bau kuahnya tak naik..hendaklah di blend 5 btg, selebihnya diketuk shj)

5 sudu besar cili giling (ikut kepedasan di sukai)

lengkuas sikit aje 
2-3 keping asam keping

11/2-2 biji kelapa utk santannya(klu pakai santan peket guna 2 paket)

gula (blh campur dgn gula melaka..amaun gula mestilah banyak klu x mmg kureng rasanya..selalu akak main campak aje..agak2 lbhkurang 6-7 genggam jugaklah @ lbhkurang 3 senduk nasi kot!.)

garam secukup rasa serbukperisa (option)
air

minyak utk menumis

cara masaknya mcm biasa tumis bhn2 yg di blend sekali ngan halia,serai ketuk then letak cili..tumis smpi garing..lepas tulah bolehlah dimasukkan kacang,santan,daging, asam keping..last sekali garam,gula..masak sampai mendidih..klu pekat sgt tambahlah air..
rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacng biasa sbb penggunaan serai yg banya
k,tambahan daging dan garamgula nya kenalah ngam amaunnye..he..he.
kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit..nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt..
ha, nnti korg cubalah yek!

12 comments:

  1. salam dr.ina..
    akak jadi tertarik dengan kempen ina tu..he he..
    yang kek tu..bila kata nyesal tak buat dari dulu..rsa teruja pulak nak buat..takut nyesal juga..
    esok nk cari bahan lah..

    ReplyDelete
  2. salam ina, slmt hari raya.. punya la lama resipi ina ni duk dlm list nor, rasanya dr raya tahun lepas kut.. hehe tak buat2 gak lgi.. bila la nak sampai seru nak buat nih.. bak la sini dulu semangkuk nk test rasa :)

    ReplyDelete
  3. Ina...Hmm, yummy...hang takmo wat open house raya ka? aku nak terjah...hehe

    ReplyDelete
  4. kak erna..haha..sebelum nyesal baik cepat buat kan!

    nor..alahai..dh abih pung tinggal piyuk kosong jek haa!! hehe

    packy..umah aku open haus sokmo tp kalu nk mai kena call dulu..kalu x mau minum ayaq sejuk ja..hahaha!

    alimaz..mmg sedap giler..hehe!

    nurulazmi..mmg sedap pun..kena try resipinye ye!

    ReplyDelete
  5. salam k.ina,

    my hubby's family pulak, buat kuah kacang ayam, which they called sate debok. why debok? because ayam tu dicampak2 dalam kuah kacang :)

    nampak sedap je kuah kacang daging ni.

    ReplyDelete
  6. shidah..kuah kacang daging ke ayam ker..dua2 pun sodap!! tp x pernah dengor lg nama debok..hahaha!!

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak..mkn nasi impit dgn kuah daging tu sedap

    ReplyDelete
  8. Hmm.sedapnyaa..nasi impit ngan kuah kacang tuh Ina.. nyummy.. TQ bagi resipi yer..

    Ina~website ina yg lagi satu tuh.. ada malware laa.. ada letak gengblogger.com ker? remove kan yer..kalau tak asik kuar je notis alert tuh..

    ReplyDelete
  9. Salam lebaran Kak Inahar,
    First time tengok kuah kacang daging ni... bestnye nampak. kite memang peminat kuah kacang. hantu ratah2. hehe
    Ijan

    ReplyDelete
  10. fara..nnti fara try wat la yer! sedaap..

    rinna..iyerke..thanx 4 info..nnti kita tengok!

    ijan..kuah kacang daging nih sgt istimewa..mkn sure bertambah2 tau!!

    ReplyDelete