Thursday, September 5, 2024

SPAGHETI BOLOGNESE



 Assalamualaikum..Dah lama kita tak berpasta..anak2 pun sibuk request nak makan pasta yang ibu masak..hihi! So jom kita zaas resipinyer ye..yok!!


RESIPI SPAGHETI BOLOGNESE
sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
1 paket spaghetti
500g daging cincang
1 kg meatball
1 tin sos prego + 1/2 botol sos tomato kimball
1 biji bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
4 biji tomato (dipotong dadu)
3-4 sudubesar cili giling
1/2 mangkuk kecil mix vege
1 tin cendawan butang (dipotong dadu)
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Air secukupnya
oregano, dried parsley
serbuk ladahitam secukupnye
garam, gula ikut rasa
minyak utk menumis-guna butter pn boleh!
Parmesan cheese powder- tabur masa menghidang

Cara-cara
Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. masukkan cili giling,tumis lagi hingga garing.
Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
Masukkan tomato, mix vege dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
Masukkan sos tomato , air dan susu. Kacau hingga sekata.
Masukkan oregano/parsley dan stok daging lembu (optional)serta lada hitam.
Tambah garam, gula secukupnya.
Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
Siap untuk dihidangkan. Boleh taburkan serbuk parmesan cheese masa menghidang.

No comments:

Post a Comment