Friday, December 17, 2021

CEMPEDAK BURNT CHEESECAKE


 Assalamualaikum..lagi dgn menu cempedak..hihi! Burnt cheesecake yg di baked few weeks ago..mmg sgt okay kejadiannye, sgt creamy dan begitu terasa kecempedakannye 😅😅. Alhamdulillah..nanti korang try buat ye! Jom kita zaass resepinye yok!


Cempedak Burnt Cheesecake
Sumber - inahar's cooking time

Bahan-bahan
500gm Krim Keju (philadelphia)
3 Biji Telur gred A
100 gm gula kastor
300 gm isi cempedak dikisar halus
200ml Krim Putar Tenusu (Dairy Whipping Cream)
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

Pukul krim keju sehingga lembut.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan telur satu per satu sambil terus memukul adunan.
Masukkan pula whipping krim. Pukul rata dan kemudian masukkan puri cempedak. Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan jus lemon , esen vanila serta tepung dan gaul sehingga rata. Masukkan adunan ke dalam bekas springform yg dialaskan dgn kertas baking paper.
Bakar pada oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 200°c selama 60 minit atau sehingga bahagian atas kek menjadi gelap (sedikit rentung@hangus) bergantung kepada oven masing-masing. Biarkan kek sejuk dalam ketuhar kemudian masukkan dlm petisejuk selama 5 hingga 6 jam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment