Memandangkan masih ada berbaki lagi ketupat palas frozen aritu..jadi kita pun masak ungkep ayam utk digandingkan makan dgn ketupat palas tu. Alhamdulillah..raya kan sebulan 😍 Masih setia ngan resepi ungkep oleh @surianti_kitchen ..maceh ye Sue berkongsi resepi yg sedap ni. Jom kita zaass resepinye yok!
AYAM UNGKEP
Resepi asal - @surianti_kitchen
Sumber - inahar's cooking time
Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 10 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
1 cawan air
minyak
sedikit asam jawa/asam keping (pilihan)
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Macam raya pulak ni.
ReplyDeleteSedapnya lahai!
Iye amie mcm raya..ungkep ni sedap ala rendang rasa dia kan
Delete