Alhamdulillah.. Kita merendang pulak sebab minggu lepas kita ada beli ketupat palas frozen dari rakan fb Linda Noordin, macam2 jenis ada yg plain, berjagung atau berkacang..semua pun sedap. Lembut jer rasa ketupat ni. Makan berketul2 tak perasan..ehh hihi! Kalau korang berminat boleh pm linda sendiri ye. Jom kita zaass resepi rendang ayam ni yok!
RESEPI RENDANG AYAM
sumber - inahar's cooking time
Ig @drinahar
Bahan2:
1 kg ayam dipotong sederhana kecil
2 bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3-4 sudu besar cili giling (ikut kepedasan disukai)
10 biji cili padi
8-10 batang serai -kami mmg guna banyak serai lebih sedap rasanya
1 pkt serbuk santan segera - dibancuh dgn secawan air
2 keping asam keping
3-4 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit- di hiris halus
1-2 genggam gula (boleh campur ngan gula melaka)
garam secukupnya
perisa jika suka
minyak untuk menumis
cara:
Bawang,bawang putih,halia,lengkuas,serai dan cili padi semua diblender halus, kemudian tumis sampai naik bau.Tambah cili giling dan tumis lagi bagi garing. Masukkan ayam,santan,asam keping.bila mendidih hampir kering masukkan garam,gula dan kerisik.akhir sekali masukkan daun kunyit yg di racik halus.
Sedapnya ketupat palas macam-macam inti. Selamat berpuasa Ina sekeluarga.
ReplyDeleteSelamat berpuasa juga wat amie sefamily ye
ReplyDeletetengok ketupat palas dengan rendang ayam ni terus rasa tak sabar nak beraya hehehe
ReplyDeleteK.laili..jom beraya awal..hihii!
ReplyDeleteSempat merendang lagi dalam sibuk2 dengan urusan kerja ye doc. Ina...heheheh
ReplyDeleteK.sweetie..iye kak alhamdulillah bila ada time sikit kita mmg ke dapur main masak2..hihi
Delete