Laksa Johor Ikan Sardin
Sumber - inahar's cooking time
IG @drinahar
Bahan kuah
3 tin besar ikan sardin - dicuci dan dibuang tulang (kisar)
Segenggam udang kering
3 sudu besar kerisik
2 pek Santan serbuk dibancuh dgn 2 cawan air
6-8 sudubesar serbuk kari ikan
3 sudu besar cili giling
3 kuntum bunga kantan- belah 2
2 batang serai - ketuk kan jer
2 biji bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci Halia
1 inci Lengkuas (hiris)
2-3 asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Bahan Ulam2an
3 batang timun dan kupas kulit- hiris halus panjang2 (kita tak berapa pandai nak potong cam gelang tu 😅)
Taugeh yang telah dibuang ekor
Daun kesum - hiris halus
Lobak masin - hiris halus
Bawang besar dihiris
Limau kasturi - potong dua.
Bunga kantan - hiris halus
Sambal belacan
CARA
Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sampai naik bau. Kemudian tambah cili giling dan tumis lagi.
Masukan serbuk kari, kacau sampai pecah minyak, masuk air sedikit untuk elak hangit. Masukkan ikan sardin dan santan. Tambah air secukupnya.
Biar mendidih sikit kemudian masukan kerisik. Tambah bunga kantan, asam keping, garam, gula dan perisa (optional).
Biar mendidih sambil dikacau sampai ia pekat sedikit (Kuah laksa johor memang pekat untuk makan dengan tangan)
Sedia untuk dihidang dengan spaghetti rebus dan bahan2 ulaman serta tidak lupa sambal belacan. Siap!
Bahan kuah
3 tin besar ikan sardin - dicuci dan dibuang tulang (kisar)
Segenggam udang kering
3 sudu besar kerisik
2 pek Santan serbuk dibancuh dgn 2 cawan air
6-8 sudubesar serbuk kari ikan
3 sudu besar cili giling
3 kuntum bunga kantan- belah 2
2 batang serai - ketuk kan jer
2 biji bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci Halia
1 inci Lengkuas (hiris)
2-3 asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Bahan Ulam2an
3 batang timun dan kupas kulit- hiris halus panjang2 (kita tak berapa pandai nak potong cam gelang tu 😅)
Taugeh yang telah dibuang ekor
Daun kesum - hiris halus
Lobak masin - hiris halus
Bawang besar dihiris
Limau kasturi - potong dua.
Bunga kantan - hiris halus
Sambal belacan
CARA
Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sampai naik bau. Kemudian tambah cili giling dan tumis lagi.
Masukan serbuk kari, kacau sampai pecah minyak, masuk air sedikit untuk elak hangit. Masukkan ikan sardin dan santan. Tambah air secukupnya.
Biar mendidih sikit kemudian masukan kerisik. Tambah bunga kantan, asam keping, garam, gula dan perisa (optional).
Biar mendidih sambil dikacau sampai ia pekat sedikit (Kuah laksa johor memang pekat untuk makan dengan tangan)
Sedia untuk dihidang dengan spaghetti rebus dan bahan2 ulaman serta tidak lupa sambal belacan. Siap!